Locuitorii județului Bistrița-Năsăud au redus cu 82% ieșirile cu scop recreativ, cum ar fi mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor, procentul fiind mai mare cu 1% față de media națională, arată un studiu realizat de Google.
Folosind informaţiile stocate pe telefoanele mobile privind deplasările utilizatorilor, specialiştii de la Google au reuşit să determine cum au evoluat vizitele şi durata de staţionare în diferite locuri (restaurante, cafenele, mall-uri, supermarket-uri, farmacii, parcuri, locuri de trazit, locurile de muncă şi locuinţele) persoanelor.
În studiul „COVID-19 Community Mobility Reports”, realizat de Google, este prezentat modul în care s-a schimbat stilul de viaţă al cetăţenilor din mai multe ţări în contextul pandemiei de COVID-19. Modificarea comportamentului în cazul românilor se referă la perioada 16 februarie – 29 martie. Media obţinută este comparată cu un etalon privind comportamentul românilor, aşa cum a fost aceasta înregistrat în perioada 3 ianuarie – 6 februarie 2020.
Studiul Google arată că românii şi-au redus în medie cu 81% ieşirile în scop de recreaţie, precum mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor. Indicele se referă şi la cumpărăturile care nu ţin de nevoile alimentare cum ar fi hainele sau cărţile. În ceea ce priveşte mersul la magazine alimentare, la piaţă şi la farmacii, s-a înregistrat o scădere cu 53%.
Timpul petrecut în parcuri, grădini publice, parcuri naţionale, pieţe publice a scăzut cu 60%. A scăzut, de asmenea, cu 72% a prezenţei românilor în staţiile de transport în comun precum cele de metrou, de autobuze, troleibuze sau gări.
În ceea ce priveşte mersul la locul de muncă, studiul relevă o scădere cu numai 39%, în condiţiile în care a crescut cu 15% timpul petrecut în case.
Cele mai disciplinate judeţe în ceea ce priveşte reducerea ieşitului în oraş în scopuri de recreere sunt Bucureşti, Braşov, Cluj, Covasna şi Suceava.
În toate cele 5 judeţe, s-au redus cu 85% ieşirile în scop de recreaţie precum mâncatul la restaurante, frecventarea cafenelelor, a mall-urilor, a cinematografelor, muzeelor şi librăriilor. În ceea ce priveşte, eliminarea din programul zilnic a ieşirilor în parcuri şi în pieţe publici, bucureştenii sunt în top, cu o scădere de 86%, urmaţi de braşoveni – 79%, clujeni – 66%.
În Suceava, judeţul cu cei mai mulţi infectaţi, ieşirile în parcuri şi pieţe publice au scăzut cu doar 49%. Judeţul cel mai indisciplinat în ceea ce priveşte ieşirile care nu sunt stric necesare este Teleorman. Aici, vizitele la restaurante, cafenele sau la alte cumpărături decât cele alimentare, au scăzut numai cu 56%, iar ieşirile în parcuri şi pieţe publice au scăzut numai cu 21%. În topul judeţelor nedisciplinate se află şi Ialomiţa, cu scăderi de 62% a ieşirilor recreaţionale şi de shopping respectiv cu 47% a ieşirilor şi Giurgiu (-63% ieşiri reacreaţionale şi cumpărături non-alimentare respectiv – 37% ieşiri în parcuri şi pieţe publice).
S-au luat în considerare aceste două aspecte (ieşitul cu scop recreaţional la restauranta, cafenele, mall-uri şi ieşitul în parcuri) în ceea ce priveşte determinarea topului celor mai disciplinate judeţe, deoarece ceilalţi indici precum prezenţa la locul de muncă, ieşitul la cumpărături alimentare şi la farmacii ţin de necesităţi.
Studiul în puteți vedea integral AICI
Când va fi vârful
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, estimează că, până la 1 iunie România va ajunge la 10.000 de cazuri de coronavirus, iar odată cu a doua jumătate a lunii mai se aşteaptă la o scădere progresivă a numărului de cazuri noi. ”Este un număr care poate fi modificat agresiv de nerespectarea anumitor condiţii”, spune ministrul Sănătăţii.
”Noi trebuie să ne gândim la un vârf care merge până la 10.000 de cazuri adunate de la începutul pandemiei până la 1 iunie, urmând ca, odată cu a doua jumătate a lunii mai să vedem o scădere progresivă a numărului de cazuri noi, iar cazurile vindecate să crească. În acest context, ne gândim ca după 1 iunie să mergem pănă în 12.000 – 13.000 de cazuri, dar este un număr care poate fi modificat agresiv de nerespectarea anumitor condiţii”, a declarat Nelu Tătaru.
Nu asta este important ! Este si mai important sa vedem noi cam de la mijlocul verii, daca s-a schimbat ceva in comportamentul nostru. Sa vedem cate gunoaie se mai arunca pe vale, in santuri in paduri. Sa vedem noi cata imbulzeala si pofta de shopping se va derula pe la supermarketuri , sa vedem cum imblzeala de pe sosele si tamponarile vor reveni cu succes si buletinele de stiri ne vor arata cozile de pe DN1 si Autostrada Soarelui. Sa vedem cu cat va creste rata infractionalitatii avand in vedere ca acuma cam toti stau acasa cu parul langa usa , acolo unde se stie ca este nevoie. S-a emis ordonanta 7 militara inclusiv controale silvice facute in comun silvicultori- jandarmerie -armata, avand in vedere ca in aceste zile de COVID se fura in draci in paduri. Baietii nu au hodina la acest capitol, ca zic ei ca sunt departe de COVID la aer curat. Credeti in vreo schimbare, resetare al comportamentului uman ? Eu sunt sceptic.Si atunci sa nu ne miram la alte surprize si mai mari de la mama PLANETA PAMANT.
Ba cred ca cea ce ai scris se refera la persoana ta ccu furatul din pădure ști combinațiile ce se fac dar din cauza de la Virus nu mai poți face afaceri. Mai bine spune așa.
Adică vreți să ne mai țineți în case până în iulie? Vreți să ne îmbolnăvim cu toții? Vreți să uite copiii cum arată copacii, iarba, gâzele? Vreți să murim de foame?
Criza economica mondiala este in plina desfasurare iar cea nationala va fi jalnica. Infractionalitatea va fi enorma. Armata pe strazi si militarizarea este aplicabila doar in cazuri izolate, caci la nivel national va deveni dictatura. Cred ca singura solutie de moment ar fi izolarea pe 14 zile a celor care au intrat in tara precum si a celor ce au intrat in legatura cu contactii dar mai ales sinceritatea noastra de a recunoaste asta. Atata timp cat majoritatea mint ca ar fi venit din strainatate (mai ales cand sunt la medic) sau nu se implica cand observa pe altii ca nu respecta izolarea, vom fi tinuti mult timp prizonieri in casa, iar pandemia va creste la fel de mult ca si inainte.
Chiar impuscati nu se poate , dar s.ar putea face ca in India , politistii cu pulanele pe cei care sunt pe strazi fara motiv intemeiat …doar daca nu se considera discriminare si abuz pe diaspora ca la 10 August …
stati pe geam boschetarilor sau megeti la colibita si sangeorz ahahaha
gogule, esti idiot
Gogule oare esti si tu un pupicurist ce linge papuci statului?
De parca tu nu ai merge sa faci un ban mai frumos afara sau de jale ca trebe sa inveti o limbă straina te multumesti si de cîteva oase aruncate in scîrbă de cei cu ajutoare sociale
Esti jalnic
Dormiti linistiti ca Google are grija de dumneavostra!
Tarile deja pregatesc perioada post-criza.
Prin incurajarea consumarii produselor locale.
Initiative de genul panierullocal # panierultricolor.ro translata intr-o interfata web care ar grupa toti producatorii si cei care ofera servicii in Romania sustinuta de Guvern si mediul privat ar incuraja consumul produselor locale, deci ar putea oferi vigoare intreprinzatorilor mici, mijlocii locali.
Altii s-au organizat deja.
Iar idee ca la sate , oamenii ar trebui sa treaca in economie tip razboi, adica sa tina gradini mai mari cu legume, sa inmulteasca numarul de animale din gospodarie- gaini pt oua si carne, capre, vitei etc..ar putea oferi rezilienta si siguranta alimentara populatiei din Romania, prima conditie de supvravietuire, ba ar oferi oportunitati la export pentru marii producatori. A trecut vremea incurajarii baietilor destepti din energie care raportau profituri faraminoase e timpul ca romanii sa treaca la un tip de self-sufficiency energy policy, adica pregatirea de acum pentru perioada de iarna. Iar in optica asta trebuie luate masuri de a controla exportul de lemne sau de a le schimba la un curs avantajos mai ales cu tarile petroliere din Golf.
Dacă ai fi tu prins cât ai furat sa nu spui ca nu ai furat ca ma împușc, îți dau pistolul și sa te inpuști singur. Fără martori
Stai linistiti in casele d-vs. vorba lui Ceausescu de la balcon (stati linistiti la locurile voastre dragi tovarasi ). Dupa Pandemie sunt sigur ca marea porceala umana va reinvia . Doar de o luna maxim diua Planeta rasufla putin. Fiti cuminti ca apucaturile proaste nu vor disparea prea curand. Dupa ce ne va lovi vreun meteorit si sa disparem si noi ca Dinozaurii, abia atunci va veni schimbarea in bine pe pamant. Cu siguranta specia umana nu va disparea de tot, dar vor ramane putini si foarte credinciosi pamantului si Naturii.Sunt foarte convins ca va veni si un astfel de scenariu.