Companiile din industria județului Bistrița-Năsăud își bazează afacerile preponderent pe export care, în prima lună din acest an, a reprezentat 56,3% din total. Spre SUA, care au impus noi taxe UE, merge doar o mică parte.
Din totalul cifrei de afaceri realizată în industrie, în luna ianuarie, 43,7% au reprezentat livrările interne, iar exporturile 56,3%, cea mai mare parte dintre acestea (70,3%) fiind realizată în zona Euro, potrivit Direcției Regionale de Statistică Bistrița-Năsăud.
Conform sursei citate, producţia industrială a judeţului s-a situat în luna ianuarie 2025 cu 12,3% sub nivelul lunii corespunzătoare a anului precedent. Județul nostru s-a situat cu 4,1 puncte procentuale sub valoarea indicelui producției industriale în cadrul Regiunii Nord-Vest. Faţă de luna anterioară producția industrială din județ a crescut cu 4,2%.
Cifra de afaceri realizată de agenţii economici cu activitate preponderent industrială a scăzut în luna ianuarie cu 3,8% faţă de luna corespunzătoare a anului anterior, fiind clasat al patrulea județ din Regiunea Nord-Vest. Indicele cifrei de afaceri din județul Bistrița-Năsăud a fost mai mic cu 2,4 puncte procentuale față de cel înregistrat la nivel regional. Comparativ cu luna precedentă s-a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 4,9%.
Agenţii economici cu sediul în judeţ au realizat în luna noiembrie 2024 (ultima de referință) exporturi în valoare de 58,5 milioane de euro (reprezentând 5,67% din totalul exporturilor din Regiunea NV), în scădere cu 10,1% față de noiembrie 2023 și o scădere cu 6,4% față de octombrie 2024.
Distribuţia pe principalele ţări partenere a exporturilor judeţului în perioada ianuarie – noiembrie 2024 este următoarea: Germania (20,9%), Italia (19,1%), Franța (11,8%), Ucraina (7,3%), Regatul Unit al Marii Britanii (6,3%), Ungaria (6,0%), Austria (4,2%), Olanda (3,1%) și Statele Unite ale Americii (2,2%).
Volumul importurilor realizate de agenţii economici din judeţ a fost în luna noiembrie 2024 de 71,4 milioane de euro, adică 6,9% din totalul importurilor din Regiunea Nord-Vest, fiind cu 10,3% mai mic comparativ cu aceeaşi lună a anului precedent. Faţă de luna anterioară volumul importurilor a scăzut cu 2,5%. Repartiţia pe principalele ţări partenere a importurilor judeţului în perioada ianuarie – noiembrie 2024 este următoarea: Germania (23,3%), Italia (13,8%), Ungaria (7,7%), Turcia (6,8%), China (6,6%), Bulgaria (5,9%), Austria (5,6%), Olanda (4,9%) și Polonia (3,9%).
În aprilie 2025, relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană (UE) și Statele Unite ale Americii (SUA) au devenit tensionate din cauza impunerii unor tarife semnificative de către administrația americană asupra importurilor din UE. Aceste tarife, care includ o taxă de 25% pe oțel, aluminiu și automobile, precum și tarife de 20% pentru aproape toate celelalte bunuri, afectează exporturi europene în valoare de 380 miliarde de euro către SUA.
România exportă bunuri în valoare de 2,4 mld. euro către SUA, conform ultimelor date, din 2024.
Uniunea Europeană (UE) a propus Statelor Unite o scutire – totală şi reciprocă – de taxe vamale la produsele industriale – inclusiv maşini -, anunţă luni preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen, cu scopul de a evita un război comercial, relatează AFP.
Relaţiile comerciale ale UE sunt de competenţa exclusivă a Comisiei Europene, care negociază în numele statelor membre UE şi în coordonare cu ele.
România exportă mai mult materii prime și semifabticate în Germania, Italia, Franța iar firmele din aceste țări folosesc produsele noastre ca si componente care fac parte din produsul lor finit, pe care îl vor vinde americanilor.
Deci, dacă Germania nu mai vinde mașini în SUA , nu va mai cumpăra piese de la Leoni, Rombat, Comelf .
Asa ca merg sa ma angajez la stat.
Corect. Soluția este să vindeți produse acasă și atunci nu mai e.stres.cu taxele,.e.doar.stresul șefilor de companii care fac bani imenși din export in timp ce plătesc salarii de mizerie muncitorilor..
Te poti duce si la implantat de ARPAGICA .
Nu există noțiune de import / export cu țări din cadrul UE !!
din 1997 suntem intr un spatiu unic vamal!!
Conform Codului Fiscal al României (Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare), importul și
?exportul sunt definite în contextul taxei pe valoarea adăugată (TVA) și vamal. Iată definițiile relevante:
Importul de bunuriPotrivit Codului Fiscal, Art. 268 alin. (1) lit. b):
> „Importul de bunuri reprezintă intrarea pe teritoriul Uniunii Europene a unui bun care nu se află în liberă circulație în înțelesul legislației vamale.”
Practic, este aducerea în România (sau în UE) a unor bunuri din afara Uniunii Europene. Importul este supus TVA și, în unele cazuri, taxelor vamale.