În ultimele zile, polițiștii Biroului pentru Combaterea Delictelor Silvice, împreună cu specialiști din cadrul Gărzii Forestiere Cluj, au acționat în sistem integrat, în vederea prevenirii și combaterii activităților ilegale din domeniul exploatării, circulației, depozitării, prelucrării și comercializării materialului lemnos.
Verificările au fost desfășurate în mai multe comune de Valea Someșului și Valea Sălăuței, informează Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.
Astfel, în trafic, polițiștii au oprit pentru control, în localitatea Cormaia, un camion care transporta material lemnos, iar în urma verificărilor au constatat faptul că pentru jumătate din încărcătură conducătorul auto nu avea documente legale de proveniență. Acesta transporta 14 mc de material lemnos, iar pentru 7 mc nu a putut prezenta documente legale, cantitate care a fost confiscată de polițiști. Conducătorul auto a fost sancționat contravențional conform Legii 171/2010, cuantumul total fiind de 5.000 de lei.
Totodată, în perioada 22-23 aprilie, polițiștii și specialiștii Gărzii Forestiere au efectuat controale de specialitate la cinci societăți comerciale și depozite de material lemnos, iar cu ocazia verificărilor au fost constatate nereguli privind modul de expediere a materialului lemnos. Astfel, au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale în valoare de 25.000 lei și a fost confiscată cantitatea de 175,31 mc de material lemnos.
Valoarea totală a materialului lemnos confiscat cu ocazia acțiunilor desfășurate în perioada menționată a fost de 37.684 lei.
Deci ce spuneam in alt comentariu ? Deputatul Ionut Simionca a initiat si a votat legea interzicerii exportului de BUSTEAN pe 10 ani. Foarte bun lucru si multumesc pt. asta. Insa cum stopam noi furtul ca Sumalul si toate aplicatiile de pana acuma nu sunt eficiente si hotii se sterg pe dos cu ele. Legislatia trebuie urgent inasprita. La fiecare copac matur de peste 35 cm in diametru furat , taiat nemarcat si fara fisa = un an de puscarie .Trebuie implementat urgent modelul Norvegian si al Albaniei. Inerzicearea defrisarilor la ras.
Așa este, nu lasă „sămânțari”.
Se taie pădurile seculare de stejar. Se întâmplă cumva și la noi în județ, în zona Monorului?