Oierii din județ estimează că, în perioada sărbătorilor pascale, vor vinde carnea de miel la prețuri comparabile cu cele de anul trecut, însă nu din piețe – unde nu mai sunt puncte de sacrificare – ci de la poarta fermei.
Președintele Asociației Pro Ovis, Ioan Câmpian, a declarat că prețul de vânzare în viu va fi de 20 de lei/kg, iar de carcasă va ajunge la 40-45 de lei/kg.
Se vor găsi miei doar la poarta fermei unde oierii îi vor sacrifica respectând condițiile sanitare-veterinare, însă din experiența anilor trecuți, foarte puțină lume merge ”pe dealuri” ca să-și cumpere miel autohton, majoritatea preferând marile magazine unde prețul cărnii poate ajunge și la 55 de lei/kg din cauza adaosurilor comerciale și a costurilor de distribuție.
Anul acesta, oierii din județ sunt afectați de suspendarea exporturilor de animale vii către țările UE din cauza pestei micilor rumăgătoare. Dacă în anii trecuți trimiteau mii de miei vii în Italia, Grecia și Croația, anul acesta pot exporta doar carcasă. Aici însă se lovesc de lipsa abatoarelor care să sacrifice miei. În județ sunt trei dintre care doar unul este profilat pe ovine.
”În țările arabe, putem vinde miei vii, dar arabii au scăzut prețul de la 23 lei/kg la 16-17 lei/kg. La acest preț, oamenii nu ar vinde că le stă gândul la cei 23 de lei, preț care era valabil până acum o săptămână. Ministerul Agriculturii și Guvernul ar vrea să ajute, dar e foarte greu pentru că sunt agenți economici, unde ce contează este cererea și oferta. Vor să facă să fie bine, dar nu cred că se va putea face ceva. Piața este cea care reglează prețurile. Abatoare avem, dar nu au capacitate, lucrăm la o scară mică”, a spus Ioan Câmpian.
Potrivit acestuia, în perioada sărbătorilor pascale ar fi disponibili peste 10.000 de miei.
Sugerez d-lui Ioan Campian (fost coleg din zona industriala , unde prin anii 80 ai secolului trecut lucrau cel putin 10 000 de oameni) ca prin Asociatia Pro Ovis sa intocmeasca un proiect si apoi solicite asa numitii bani europeni pentru realizarea unui abator specializat pe ovine. In baza conceptului biblic „cere si ti se va da” (si nu numai) cred ca un asemenea abator ar putea fi rentabil in conditiile in care si judetele limitrofe cuprind multi oieri aflati in imposibilitatea valorificarii corecte a carnii de oaie si in particular a celei de miel.
De Paste pesta micilor rumegatoare , de Craciun pesta porcina! Niciodata invers! Colonia se supune!
Când avem ordin de la Ursula sau Macron trebuie să respectăm întocmai! Așteptăm luna mai să vedem dacă iasă președinte cine vor ei! Dacă nu iasă Cācārau, Nicușor sau Leana vom avea alte alegeri prin toamnă! Bolojan se pare că îi place la Cotroceni și este ascultător ! Colonia Franței trebuie să aibă pe cineva care să execute întocmai ordinele! Românii să zică mersi că mai au încă democrație! Citat din Predoiu! Procurorii aleg cât și cum mai tolerează unele persoane! Judecătorii dau doar decizia primită de la cei care îi au la mână cu ,,ceva,, ! Asta este România sau ceea ce a mai rămas din ea ! Este doar începutul sfârșitului! Viitorul îl decid alții pentru voi! Încercați să supraviețuiți că de gândit o vor face alții! Noi avem dreptul să muncim, să pupăm moaște, să înconjurăm biserica in genunchi, să ne rugăm! Și astea in liniște! Slava Ucraina și bravo CCR. !
Grozavia e ca destul de multi sunt fericiti asa!
Deci mieii se pot măcelarii fără probleme? Mieii, care sunt niște puiuți drăguți care nu fac rău la nimeni? Doar urșii nu pot fi împușcați? Nu am văzut niciun iubitor de animale să protesteze pentru uciderea a milioane de miei nevinovați, biete făpturi inocente, care vor să trăiască și să crească mari.