Actualitate

Cât va plăti lunar Supercom pentru închirierea infrastructurii și ce obligații are

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud a validat, printr-un vot cu repetiție, mandatarea preşedintelui CJ Radu Moldovan să voteze în cadrul Adunării Generale a ADI Deșeuri pentru aprobarea atribuirii şi încheierii Contractului de achiziție publică a serviciului public de salubrizare respectiv “Activitatea de colectare și transport al deșeurilor municipale și managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare din județul Bistrița-Năsăud” și pentru aprobarea tarifelor unice la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, şi închirierea infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciului public de salubrizare, respectiv activitățile de colectare, transport și transfer al deșeurilor municipale, inclusiv managementul Stațiilor de Transfer și al Centrelor de Colectare.

În prima fază, proiectul a picat la vot, fiind întrunite doar 17 voturi pentru, PNL împotrivindu-se, însă președintele CJ Radu Moldovan a uitat să precizeze că este nevoie de votul a două treimi din numărul consilierilor județeni în funcție, astfel că după o pauză de consultări votul s-a reluat, înregistrându-se 25 de opțiuni favorabile.

Contractul cu firma Supercom va avea o durată de trei luni, cu posibilitate de prelungire până la semnarea contractului de concesiune, după finalizarea procedurilor de licitație. Supercom va colecta și transporta separat deșeurile, va întreține platformele de colectare, va asigura agenții economici cu recipienți de colectare, va dota gospodăriile, zonele de case, cu saci colorați pentru colectarea deșeurilor selective.

Operatorul, care trebuie să încheie contracte individuale cu toți agenții economici/instituții publice de pe raza județului, este obligat și să depună o garanție de bună execuție a contractului, respectiv 10% din valoarea estimată a acestuia.

CJ închiriază infrastructura tehnico-edilitară aferentă serviciului de salubrizare operatorului desemnat, chiria lunară fiind de 158.000 de lei, bani care vor alimenta fondul de întreținere, înlocuire și dezvoltare pentru proiectele de dezvoltare a infrastructurii serviciilor publice, conform contractului de finanțare din 2009.

Practic, Supercom va lua cu chirie stațiile de transfer și centrele de colectare cu toate dotările acestora, containerele semiîngropate și pubelele, valoarea totală a infrastructurii fiind de 56,7 milioane lei.

Firma Supercom Bucureşti a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC. Contractul are valabilitate de trei luni, dar poate fi prelungit până la desemnarea unui nou operator prin licitaţie publică prin SEAP, însă procedura poate dura până la un an şi jumătate.

O comisie formată din reprezentanţi ai ADI Deşeuri, CJ (prin administratorul public Florin Moldovan), primăriilor din Bistriţa (prin administratorul public George Avram), Beclean, Năsăud, Sîngeorz-Băi, Lechinţa (prin viceprimar), Nuşeni şi Romuli a decis, marţi, că oferta Supercom este cea mai avantajoasă

Potrivit proiectelor de hotărâre de pe mesele tuturor aleşilor, persoanele fizice şi asociaţiile de locatari în mediul urban vor plăti plăti 9,9 lei/persoană/lună (faţă de 6,82 de lei cât a perceput Vitalia, creşterea fiind de 45%). La ţară, persoanele fizice vor plăti 3 lei/persoană/ lună, faţă de 2,95 de lei cât a încasat vechiul operator. În ce priveşte agenţii economici şi instituţii publice creşterea este de la 307 lei/tonă la 348 de lei/tonă, creşterea fiind de 13%. În concluzie, toate tarifele cresc în medie cu 20%.

O altă noutate este că se instituie taxe de salubrizare, ceea ce înseamnă că primăriile vor fi cele care vor plăti aceşti bani în contul operatorului de salubritate, iar apoi îi vor recupera de la cetăţeni.

Consiliile locale din tot judeţul, dar și Consilul Județean, care fac parte din ADI Deșeuri, au fost convocate să aprobe tarifele pentru colectarea şi transportul deşeurilor la depozitul ecologic de la Tărpiu, însă în documentele care le-au fost transmise aleşilor tarifele sunt fără TVA, ca să pară mai mici. Ulterior, reprezentanții UAT-urilor vor aproba în AGA ADI Deșeuri atribuirea contractului de salubrizare, apoi se va semna contractul cu Supercom.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.