Salariile profesorilor vor ajunge în acest an la nivelul prevăzut de grila din Legea salarizării pentru anul 2022, potrivit modificărilor produse la Legea 153/2017 de Ordonanța de Urgență 114/2018.
Prima creștere salarială are loc de la 1 ianuarie 2020, cu ”a doua tranşă de 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de lege pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2018”. Cea de-a doua creștere și ultima prevăzută de Legea salarizării va avea loc la 1 septembrie 2020, când salariile de bază vor ajunge la nivelul „prevăzut de lege pentru anul 2022”.
Pentru funcțiile de conducere şi control din învățământul preuniversitar, cum ar fi director și director adjunct de școală, inspector școlar general, inspector școlar adjunc sau inspector școlar de specialitate salariile de bază la 1 septembrie 2020 vor fi următoarele:
Un profesor cu grad didactic I şi studii superioare de lungă durată, cu peste 25 de ani vechime, va avea un salariu de bază de 5.517 lei pe lună. Acelaşi profesor va avea 5.101 lei pe lună dacă vechimea este între 20 şi 25 de ani. Pentru cei cu vechime de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.372 de lei, a calculat edupedu.ro.
Pentru un profesor cu grad didactic II şi studii superioare de lungă durată, a cărui vechime este de 1-5 ani, salariul de bază va fi de 4.235 lei. Pentru acelaşi grad şi vechime 5-10 ani, 4.326 lei, pentru vechime 10-15 ani, 4.372 lei, pentru vechime 15-20 de ani, salariul de bază va fi de 4.417 lei. Un profesor debutant va avea un salariu de 4.098 lei pe lună, dacă are studii superioare de lungă durată.
Un institutor debutant (cu vechime de până la un an) va avea salariul de bază de 4.089,la fel ca al unui profesor debutant. Un învăţător sau o educatoare cu peste 25 de ani vechime şi studii de nivel liceal, va avea un salariu de bază de 4.372 lei, iar pentru o vechime de 20 – 25 ani, salariul va fi de 4.280 lei.
Ministrul Finanţelor a anunţat pe 18 decembrie 2019, după şedinţa de Guvern, că a inclus în bugetul pe 2020 ambele creşteri salariale pentru profesori, prevăzute de lege pentru anul viitor, atât cea de la 1 ianuarie, cât şi cea de la 1 septembrie.
Salarii decente,cel puțin comparativ cu a unui viceprimar de comună care are peste 10 000 de lei,mașină de serviciu fără limită la combustibil,telefon ,tichete de tot felul ,iar răspundere și muncă ioc.Nu mai fac comparație cu parlamentarii că mă ia cu capul de dimineață.
PĂREREA MEA!
Să vezi ce salarii astronomice sunt în instituțiile de represiune: SRI și justiție !!! Ăștia beneficiază de PENSII SPECIALE și de multe privilegi cum ar fi plata de către stat a ratelor la bancă dacă și-au cumpărat locuință, chirie gratuită, diurnă dacă locuiesc mai departe de 15 km de locul de muncă, au propriul sistem de sănătete etc. Ăștia sunt BUGETATII DE LUX !!!! Ei sunt STATUL PARALEL !
Da, salarii decente pentru 18-20 de ore de predat la clasa pe saptamâna (deci unii muncesc pe mia de euro cam 8-9 zile full/luna, spre deosebire de altii care lucreaza pe aceeasi bani 20-21 de zile).
Restul se câstiga la negru prin meditatii; e drept ca nu toti dau meditatii, dar cei care predau materii de cultura generala au destul timp sa-si caute alte job-uri part-time asa cum se practica în strainatate.
Asta înseamna capitalismul, fiecare câstiga cât merita.
Nu vorbeam de jandarmi !!! Era vorba numai de SRI și justiție !!!
În tabelele de mai sus sunt salariile BRUTE !!!! Din aceste salarii se trag contribuțiile ! De exemplu la un salariu de prof. cu gradul 1 de 5000 lei, profesorul rămâne în mână cu 3000 lei.
Hai să fim serioși! Toată lumea știe că în securitate și justiție, FUNCȚIILE SE MOȘTENESC din tată-n fiu, dacă strigi pe hol la SRI „tata!” se deschid toate ușile. Și merită salarii enorme, privilegii și pensii speciale unul cate stă în fotoliu și îmi ascultă telefoanele? Sau face poliție politică fabricând dosare penale? Asta în timp ce țata e furată „pas cu pas”, fetele sunt traficate, pădurile sunt devalizate, pedofilii străini fac sex-turism în România etc.
Atât timp cât salariile profesorilor nu depășesc salariul mediu brut pe economie, este în regulă.
Salariul mediu brut pe economie este de 5198 lei.
No problem, salariile profesorilor sunt exal la nivelul la care ar trebui să fie.
Mare atentie.
Este salariul de baza la care se adauga vachimea dupa care se inmulteste cu aprox 59 %.
Net aprox . 4500 4800 lei
Dacă iau in mâna 4.500 lei nu este in ordine.
Ori pui brutul la 5000 și nu mai dai sporuri, ori pui salariul de baza undeva jos, la 3000 lei, la care adaugi sporuri.
Sporurile astea sunt o pacoste, peste tot, nu doar in educație.
Mai #cititor, nu uita ca dascălii i- au făcut oameni și pe cei ca tine ( din miliție, șăndărime, securitate, pușcărime, etc). Nu voi i- ati facut pe dascăli ! Asta in cazul in care nu veti fi fost facuți ceea ce sunteți, la APELUL DE SEARĂ AL IZMENELOR ! Asa ca ZÂT !
Toti au fost in multe razboaie si de sunt si se penioneaza rapid…
Măi USR-ică ! Tu ai vrea ca profesorii cu studii superioare, examene de titularizare și grade didactice să aibă salarii mai mici decît un muncitor cu 10 clase care știe doar să fileteze un șurub?