În ședința Consiliului Local din 20 decembrie vor fi aprobate impozitele şi taxele locale datorate de persoanele fizice şi juridice din Bistrița, precum și taxele speciale, pentru anul 2023.
Impozitele și taxele locale se indexează cu rata inflației, care este de 5,1% potrivit INS.
Se majorează cu până la 500%, începând cu al treilea an, impozitul pentru terenurile agricole nelucrate timp de 2 ani consecutiv şi cu până la 500% impozitul pentru clădirile şi terenurile neîngrijite situate în intravilanul municipiului Bistriţa.
Impactul asupra bugetului în urma stabilirii impozitelor şi taxelor locale aferente anului 2023 este de aproximativ 2.335.000 lei, rezultat din:
– aplicarea indexării impozitelor și taxelor locale cu rata inflației (valoarea totală estimată a se încasa din impozite și taxe locale pentru anul 2023 fiind cu aproximativ 1.222.000 lei mai mare faţă de anul 2022).
– modificarea cotei de impozitare de la 0,2% la 0,5% în cazul impozitului pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice (creșterea estimată a încasărilor pentru anul 2023 în cuantum de 93.000 lei).
– modificarea impozitului pe mijloacele de transport – persoane fizice și juridice (autoturisme capacitate cilindrica de până la 1600 cmc) de la 9 la 13 lei/fiecare grupă de 200 cmc sau fracțiune din aceasta/an, (creșterea estimată a încasărilor pentru anul 2023 în cuantum de 418.000 lei).
– modificarea impozitului pe mijloacele de transport – persoane fizice și juridice (autoturisme capacitate cilindrica între 1600 cmc și 2000 cmc, inclusiv) de la 21 la 25 lei/fiecare grupă de 200 cmc sau fracțiune din aceasta/an (creșterea estimată a încasărilor pentru anul 2023 în cuantum de 602.000 lei).
Se mențin următoarele facilităţi fiscale: acordarea unei bonificaţii de 10% (în Lege – până la 10%) pentru plata cu anticipaţie a impozitului/taxei pe clădiri, impozitului/taxei pe teren şi a impozitului pe mijloacele de transport datorate pentru întregul an de către persoanele fizice şi juridice, până la data de 31 martie a anului fiscal; anularea creanţelor fiscale restante şi a accesoriilor aferente acestora aflate în sold la data de 31 decembrie 2022 mai mici de 5 lei; reducerea cu 50% a impozitului/taxei datorate pentru clădirile şi terenurile utilizate de organizaţiile nonprofit folosite exclusiv pentru activităţi fără scop lucrativ.
Proiectul privind impozitele și taxele locale pentru anul 2023:
În ceea ce privește taxele speciale pentru 2023, executivul propune menținerea acestora la nivelul anului 2022, cu excepţia taxelor speciale administrate de către Direcția Servicii Publice Bistrița, Direcția Patrimoniu și Direcția de Administrare a piețelor, al căror cuantum a fost stabilit prin majorarea acestora cu cote adiționale de aproximativ 5%.
Pentru anul 2023, taxa de salubrizare pentru utilizatorii casnici se menține la nivelul anului 2022, după cum urmează:
- taxă utilizatori casnici – persoane fizice: 11,5 lei/pers./lună
- taxă utilizatori casnici – persoane fizice care la data de 31.12.2022 sunt în evidența serviciului de specialitate ca beneficiari ai Legii nr. 226/2021 privind stabilirea măsurilor de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie: 6,6 lei/pers./lună
- taxă utilizatori casnici – persoane juridice (operatori economici, instituţii publice, asociaţii non-profit altele decât asociaţiile de proprietari/locatari, etc), profesii liberale (cabinete de avocatură, birouri de expertiză, birouri notariale, birourile executorilor judecătorești, cabinete medicale, etc.): 11,5 lei/pers./lună
Proiectul privind taxele speciale pentru anul 2023:
Cam ciudat să indexezi impozitele de anul viitor (2023) cu rata inflației de anul trecut (2021) care a fost de 5,1%.
Ce e mai rău va veni abia peste un an, când vor mari impozitele pe 2024, cu rata inflației pe 2022, adică cu 13%.
In alte țări impozitele se calculează in funcție de valoarea locuinței.
In anii in care pretul locuințelor creste, cresc impozitele.
In anii in care valoarea locuințelor scade, scad impozitele.
In prezent locuințele sunt mai ieftine.
#Adrian C. In alte tari lumea nu se inghesuie sa aiba atatea casi (case) iar impozitele le platesc proprietarii . La noi e ca la noi si astfel apare farmecul care ne face pe multi sa nu ne luam lumea-n cap. Nu fi necajit Adrian , (pentru 2024 !) , romanii nu gandesc asa departe , se gandesc numai cum or scapa de iarna asta , dupa principiul „fiecare zi cu necazurile ei”. Cumva , cumva , o fi si atunci . Vom spera intr-o hotarare de guvern care in mod exceptional va anula prevederile legii actuale asa cum s-a intamplat si altadata. Si daca ne-or jupui , numai sa nu puna sare …sau de-or pune sa fie de aia rosie , de Himalaia!…
@Leo
😃
Nu uitati ca toate acestea se fac din buzunarul nostru pentru cresterea salariilor unui aparat de stat stufos si pentru a intretine comfortul bugetar din Primaria orasului.
Cand te duci totusi sa-i cauti cu diverse probleme baietii se uita la tine de sus si isi iau talpasita.
Toata viata noastra vom fi pacaliti cu astfel de calcule pentru ca ei pot iar noi suntem mamaligi.
Punct .
Păi se cresc impozitele ca să se poată mării salariile în primărie, apropo! ce salar are consilera fiică de general SRI?
Mahhhh, nu ati zis ca nu mariti nicio taxa? Pai ce facem, o dam invartita? Mereu va e foame de bani, dati cu juma de mana si luati cu cinci…
Astia sunt adevaratii hotzi de carton din romania
Ei iau salariile pe card noi trebuie sa facem declaratii!!!
Am așteptat degeaba ca la doi ani de la alegeri să se facă restructurarea personalului din primarie după cum a promis atunci actualul primar.
Impozitele trebuie mărite că nu ajung banii pentru salariile personalului stufos și cu „pregătire” neatestată!
După pârtia ” Cocos” mai facem o investiție cu utilitate îndoielnică , pasajul „Decebal” . Piloți forați la 13 m adîncime pentru un pasaj pietonal!