Din pădurile judeţului Bistriţa-Năsăud, s-au tăiat ilegal lemne care ar încăpea în 170 de vagoane de tren, cantitatea în metri cubi fiind de peste 6300. Dacă aceste lemne ar fi fost tăiate concentrat, din acelaşi loc, la un volum mediu pe hectar de 300 de metri de cubi, ar reieşi că, într-un singur an, au dispărut 21 de hectare de pădure din judeţ numai prin tăieri ilegale.
„În cursul anului 2016, pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud a fost indentificat ca fiind tăiat ilegal un volum de peste 6300 de metri cubi de material lemnos din care peste 1600 de metri cubi a fost constatat de personalul Gărzii Forestiere. Acestea sunt tăieri de arbori nemarcaţi de personalul silvic şi tăieri necontrolate. Tăieri ilegale am constatat chiar şi în primele două luni ale anului. Este vorba de peste 380 de metri cubi de material lemnos. De tăiat, taie atât persoanele fizice, cât şi firmele în suprafaţa parchetele exploatate legal. Sunt două situaţii: atunci când valoarea pagubei este de până la cinci ori valoarea unui metru cub de material lemnos, conform Codului Silvic, fapta constituie contravenţie şi o aplicăm noi, iar în cazul în care se depăşeşte această valoare fapta reprezintă infracţiune şi sesizăm organul de cercetare penală”, a declarat Daniel Pop, şeful Gărzii Forestiere Bistriţa-Năsăud.
Potrivit lui Pop, acestea sunt tăieri dispersate pe suprafaţa întregului fond forestier al judeţului. „Aş vrea să clarificăm definiţia de defrişare a pădurii. Conform normelor în domeniu, acest lucru înseamnă îndepărtarea vegetaţiei forestiere şi schimbarea categoriei de folosinţă a terenului, adică tăierea tuturor arborilor existenţei şi a vegetaţiei forestiere şi schimbarea categoriei terenuri în fânaţă, teren agricol, etc. Din fericire, nu avem situaţii de genul acesta. S-au făcut tăieri ilegale, necontrolate, dar nicidecum nu au fost defrişate suprafaţe care să fie ulterior scoase din fondul forestier”, a adăugat Pop.
De când cu Radarul Pădurii, a mai scăzut volumul tăierilor ilegale pentru că este mult mai greu de transportat şi de pus pe piaţă acest lemn, şansele ca hoţii să fie găsiţi fiind mult mai mari.
„Orice tăiere ilegală înseamnă o pagubă adusă naturii. Dacă e să fim raţionali, tăieri ilegale au mai fost şi vor mai fi. Ideal ar fi să nu mai existe aceste tăieri însă, din păcate, ele au existat de-a lungul existenţei acestui popor şi poate vor mai fi. Nu aş putea spune că avem o problemă deosebită în judeţul Bistriţa-Năsăud comparându-ne chiar şi cu judeţe vecine. Nu sunt de dorit astfel de tăieri. În limita forţelor umane de care dispunem şi a competenţelor pe care le avem, noi încercăm să contribuim la reducerea acestui fenomen”, a mai spus Daniel Pop.
Date fiind tăierile ilegale şi întrucât astăzi începe Luna Plantării Arborilor, ar mai fi de adăugat că se vor face plantări în toate cele 15 ocoale silvice private din judeţ, în total urmând să fie împădurite 431 de hectare. Cele mai mari suprafeţe, de peste 50 de hectare, vor fi plantate de către Ocolul Silvic Bistriţa Bârgăului, Ocolul Silvic Dealul Negru şi Ocolul Silvic Valea Ilvei.
În plus, va fi creat şi un perimetru de ameliorare la Budeşti pe o suprafaţă de 40 de hectare.
Aoleuuuuuu cine vorbeste. Nu stie nimic de taierile ilegale? Rusine ITRSV cu asemenea specimene de „şefi”. Nu faci un control la asociatul din Bistrita Birgaului bă bade sa vezi aici furat.
Despre codurile care apar si dispar din sumal nu sti nimic domnu?
170 de vagoane,vrei sa spui pe an.Adica 170 vagoane cite o firma cum sunt cele 2- 3 sau 4 firme de la nasaud in sus,adica valea somesului si tot acesta la negru in fiecare am.Te rugam nene spune in metri cubi,asa pricep oameni mai bine sau sunt cifre astronomice in metri cubi.
A spus, dacă aţi fi citit altceva decât titlul nu mai scriaţi acest comentariu
Daca vrea cineva sa ii prinda pe cei ce au taiat lemn ilegal (furat)in ultimi 15 ani e foarte simplu,toate firmele au lucrat cu credite pe stocuri de material lemnos e simplu vezi cit a cumparat lemn pe picior pe an,se cunoaste cat la suta iese din metru cub rotund in gata prelucrat de aici faci calculul cati ia iesit pe an cat a tinut in stoc in fiecare an la banca si cit a vindut.De aici se vede cam 130 la suta este furat in fiecare an. Ai face bani la buget pe urmatori 20 ani.Actele le gasesti la banci la primari la rom silva numai sa vrei sa prinzi hotiiiiii caci asa se numesc hotiiiiii nu oameni de afaceri.
Ca să se înțeleagă mai bine, cantitatea de 6300 mc(170 de vagoane), reprezintă lemnul ,,identificat ca fiind tăiat ilegal”… la care se mai adaugă multe alte vagoane de lemn neidentificat, tăiat cu ştirea şi/sau aportul pădurarilor…
Golaneala in toata regula.. asa se intampla cand statul este corupt si cei care trebuie sa-si faca treaba devin frati in afaceri cu golanii. De ce trebuia sa se ajunga la aceste cifre, nu se putea prevenii taierile ilegale? Putem tot planta paduri cand altii le fac praf de dragul banilor. Romanul isi bate joc de natura si de tara, iar cand se trezeste afla ca a ramas in izmene. Se mira si strainii cum de se fac atatea defrisari. Se fac ca suntem cu viziunea la pamant, nu avem o cultura pentru mediul inconjurator. La noi si cand se taie legal este pana la urma ilegal ca asa sunt legile facute. Vom ramane legal fara padure pentru ca legile au fost legale. Daca am avea ultimul arbore l-am taia tot legal ca doar este la moda sa fi legal si banuu in buzunar si matul plin.
Mai devreme sau mai tarziu ARMATA va pazi cu arma-n mana cativa copaci ramasi razleti prin paduri distruse si fara animale salbatice. Drujbele, ATV-urile si GIPANELE , plus BRACONIERII, pustile si CAPCANELE o sa ne lase muntii goi cu de toate. Daca Parlamentul nu instituie in regim de urgenta PROHIBITIA la lemnul de constructie, o sa regretam mult ca am pierdut definitiv o mare avutie nationala. Va fi prea tarziu pentru generatiile bolnave care vor mai popula aceasta tara secatuita. Albania si Ungaria au interzis deja pe 10 ani taierile. La noi trebuie o perioada mai mare de 15- 20 de ani pt. ca s-a furat mai mult.Este o perioada absolut necesara si in zona noastra TEMPERAT- CONTINENTALA regenerarea pe cale naturala este exceptionala. In aceat interval trebuie interzis cu desavarsire accesul tuturor utilajelor, masinilor, atv-urilor in paduri, ca sa nu tosaneasca puietii care se vor ivi. O alta mare gresala a fost si reinceperea exportului de BUSTEAN care a fost votat de PSD si PNL in Parlament. Pana una alta, tot poporul ROMAN este vinovat de masacrul verde din tara noastra. Va veni si nota scadentei cand ne vom da singuri cu capul de cioatele ramase.
Cu plantarile pe cîmpie ce se mai aude? Mai precis la Salcuta cînd pla ntati sau se fac araturile de primavara si pe urma.
Gradul ala de pe umar inseeamna nivelul de cotizare, sau altceva? Eliminati corupti prima data si se stopeaza furtul cu gradati in frunte.
daca ar disparea doar 23 de ha pe an ar fi super ok.din pacate…in fiecare zi trec 2-3 garnuturi de tren a 40-50 de vagoane.daca adaugam tot aceeasi cantitate transportata de camioane se vor vedea proportiile dezastrului.trebuie impadurit si mai mult decat atat trebuie ingrijit.
trebuie facute lucrari specifice curatari degajari etc.
vorba unui panou din vremuri demult apuse:padurea este aurul verde…
ce le vom lasa copiilor!?
marii geografi produsi pe banda rulanta poate ar trebui sa traga un semnal de alarma pe baza unor masuratori ale debitelor raurilor ale nivelului de precipatii. ale unor inficatori care ne arata ca nu este in regula ce se intampla.dc astia nu pot poate univ ecologica!sa inteleg ca nu!trist
AZI PREMIERUL A DECLARAT CA NU POATE FACE FATA DRUJBELOR
cum pote sa spuna un premier un RAHAT ASA DE MARE????
a mai spus candva ..cineva ca nu poate face coruptiei…
nimic deosebit…traim vremurile … HOTIEI SI A SMECHERIEI
CEL MARE FURA MULT CAT POATE SI CEL MIC CAND FURA UN OU PLATESTE CAT UN BOU!!!!