Actualitate

Câți bani a pierdut un bistrițean păcălit să investească într-o companie ”listată la Bursă”

O persoană din județul Bistrița-Năsăud, victimă a unei campanii de înșelătorie online, a pierdut o sumă mare de bani depuși în platforme de investiții false. Doar o parte din ei au fost recuperați de polițiști cu ajutorul băncilor care au blocat tranzacțiile.

”Cea mai mare pagubă la noi în județ, în ultima perioadă de timp, a fost de circa 70.000 de euro, bani pierduți de o singură persoană. În trecut am avut însă o valoare și mai mare. Este vorba de o fraudă prin investiții care nu sunt, de fapt, investiții. Cu toții am văzut că s-au listat la Bursă companii de electricitate, de gaz. Ce este în realitate listarea la bursă infractorii vor încerca să mimeze în online. Dacă o știre este de senzație și atrage atenția, vor marșa pe o mimare în zona frauduloasă pentru că toată lumea a văzut, toată lumea cunoaște subiectul și au nevoie de încredere”, a spus comisar-șef Victor Clepșa, de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud.

Doar o mică parte din pierdere a putut fi recuperată prin blocarea tranzacțiilor: ”Parțial, am reușit opriri de tranzacții. Noi venim în sprijinul persoanelor care reclamă că sunt victimele unei înșelătorii printr-un contact foarte rapid cu unitățile bancare, și la nivel județean, și la nivel național. Și unitățile bancare cunosc situația. Încearcă să oprească dacă simt ceva, dar e foarte dificil și din partea băncilor să se pună contra clientului. Sunt clienți avertizați că sunt victima unei fraude, ies din unitatea bancară și trec la alta. Li se atrage atenția oamenilor, în special celor care stau doar la telefon, sunt agitați, supuși presiunii. Unitățile bancare îi observă și încearcă să îi oprească, dar în situații de genul acesta efectiv sunt controlați, li se spune să nu închidă apelul, să nu spună nimănui, nici măcar familiei, să păstreze secretul fiindcă altfel pierd veniturile impresionante. Tot ce sunt puși să facă trebuie să facă în foarte scurt timp, e o presiune psihologică. De multe ori, un astfel de apel durează ore întregi”.

Polițiștii spun că un moment de eroare a unei victime duce la ani de muncă din partea unui anchetator, mai ales că infractorii sunt greu de depistat și adesea nu au mare lucru în proprietate, aceste rețele având mulți membri în care se împarte câștigul.

Și modurile de operare sunt deosebit de dinamice.

”Ce e valabil acum, peste 6-7 luni s-ar putea să nu mai fie. În ultimul an și jumătate, doi ani, ne-am confruntat foarte mult cu fraude legate de presupune investiții în criptomonede, companii de electricitate sau gaz, care nu sunt de fapt investiții, ci pură inginerie socială. Ele sunt foarte periculoase pentru că se adresează unui număr mare de cetățeni, iar prejudiciul înregistrat a fost mai mare decât pe alte moduri de operare. Indiferent cum e împachetată frauda, modul de operare este la fel: înșelăciunea e infracțiunea de bază. Când e o anumită saturație pe rețele sociale, iar oamenii au început să se cam prindă, infractorii schimbă. Trec de la investiție, la asigurări, către credit acordat fără dobândă sau cu dobândă mică. Ei cer o sumă de bani în avans pentru un serviciu care nu va fi prestat niciodată. Modul de operare este același, doar discursul de schimbă. Din acest motiv ne întâlnim cu o dinamică foarte mare. Invocă orice ca să primească banii în avans sau accesul la mijloacele de plată. Restricțiile, în timp, ei încearcă să le ocolească tot prin inginerie socială. Dacă i se pune o barieră tehnologică la online banking încearcă să o ocolească și să ducă omul în altă direcție. Din acest motiv facem campanii preventive ca să-i facem conștienți pe oameni de lucrurile rezonabile. Nu poți veni doar cu bariere tehnologice și doar cu măsuri polițienești la orice mod nou de operare. Educația și simțul realității sunt mult mai importante. Să ne autoprotejăm. Exact cum nu primim în curte străini și oameni care ni se par dubioși, nici pe rețele sociale nu ar trebui să acordăm încredere persoanelor despre care nu știm absolut nimic”, a mai spus comisarul-șef Victor Clepșa.

Întrebat care este tipologia victimelor, el a răspuns: ”E destul de vastă. Am avut și tineri, și oameni în vârstă, și cu cunoștințe tehnice mai reduse, din toate segmentele. Am avut pe unii care credeau că sunt specialiști în anumite domenii. În noile tehnologii există însă o capcană pentru fiecare și am avut inclusiv persoane care minau criptomonede la modul real, dar au reușit să se lege de un cont malițios, să facă ei ceva și să își piardă banii, chit că erau din domeniul IT”

Comisarul-șef Mihai Lupșa, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, a spus că, de la începutul anului, IPJ a înregistrat 287 de cazuri de înșelăciune, din acest total, 141 de fapte au fost comise prin mijloace de comunicare online.

Cele mai multe astfel de infracțiuni au fost sesizate în municipiul Bistrița, unde s-au înregistrat 167 de infracțiuni, dintre care 115 au fost comise în mediul online.

Din totalul infracțiunilor sesizate, 67 de fapte de înșelăciune sunt în prezent cercetate de către Serviciul de Investigații Criminale și Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, dintre acestea, 18 fiind comise în mediul online. Aceste cazuri implică prejudicii mai ridicate și necesită o abordare mai complexă.

5 comentarii

  • In vesnicie nu trebuie averi si nici nu poti merge cu ele, vile, masini, bani, functii… toate raman aici pe pamant. Toate sunt o pierdere de timp. Omul in loc sa se ingrijeasca de suflet se ingrijeste cu pierderea timpului. Nici un bogat nu a luat cu el NIMIC. Nu se stie ceasul cand esti chemat … Tot ce conteaza este mostenirea Vietii vesnice… restul este praf.

    24
    14
    • @Vise si desertaciune asta e un comentariu care denota neputinta, incompetenta si apartenenta la sistemul de pe vremea cizmarului cu 3 clase, tatucu` pesedeilor de azi. Sistem care, oarecum, inca persista.

      Cata vreme neputinta si incompetenta nu au legatura cu vreo boala sau cu lipsa de oportunitati specifica Romanistanului, unde se descurca cine poate (si nu stau sa explic ce am vrut sa spun cu asta, cine are cap ca sa nu-l ploua in gat stie despre ce vorbesc), comentariul ramane unu` de lamentare si de plangere de mila.

      Ai nevoie de bani pentru educatie, pentru a-ti intemeia o familie (nu se pun la socoteala crescatorii de puradei), pentru acces la servicii medicale de calitate (nu intru in discutia despre cat dai la stat pt sanatate etc., in lumea civilizata sistemul privat primeaza, ca si calitate, fata de cel finantat de la stat), pentru distractii (cat esti sanatos) si pentru ultima etapa a vietii. Pana si pentru inmormantare ai nevoie de bani. Plus ca, daca ai copii, ma gandesc ca ai vrea sa le lasi ceva. Nu milioane in conturi, da` macar sa aiba, si ei, cat de cat, pentru un start decent in viata.

      Aia cu viata vesnica o sa o vedem (sau nu), la momentul potrivit, fiecare dintre noi. Da` sa spui ca n-ai nevoie de bani in viata asta….De pomene nu dezici, is convins.

      20
      3
    • Tu asa te ingrijesti de sufletul tau, frecandu te de grija altora care muncesc pentru bani ?
      Halal ….suflet!

      6
      1
  • Am fost pacalit cu 115mil. ron in luna a 5 a 2024,am facut toate demersurile necesare catre Autoritatile ,suntem in luna septembrie 2024 ,nici un Raspuns,toate retele de socializare sunt pline de anunturi false,nimeni nu se autosesizeaaza ,pot spune dezinteres sau mai grav lucreaza mana in mana cu piratii on-line,unde e Politia ,SRI,Procuratura.

  • Atentie Bancile sunt mana in mana cu Infractorii cibernetici,in cazul meu cu ajutorul lor infractorii au transferat sumele de bani in afara tarii ,sistemele lor de securitate au sparte de infractori,desi Bancile puteau sa opreasca aceste fraude ,dar au cercetat si au costatat ca nu sunt vinovate cu nimic,ci cei inselati sunt vinovatii,desi sunt convins ca sunt la fel de vinovate ca si frau:datorii on-line ,va pot da 2 exemple : Raiffeisen BANK,REVOLUT.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.