Economie

Câţi bani au împrumutat bistriţenii de la bănci şi cât au reuşit să pună deoparte

Bistriţenii au apelat la bănci pentru împrumuturi în lei în special pentru credite de consum şi la valută atunci când şi-au achiziţionat locuinţe. În judeţ nu s-a creat însă un dezechilibru între creditele contractate şi depozite. Cel puţin aşa reiese dintr-un raport al Băncii Naţionale a României.

La sfârşitul lunii octombrie, valoarea totală a creditelor în lei luate de firme şi persoane fizice din Bistriţa-Năsăud se ridica la 863 de milioane de lei din care 168 de milioane de lei restante. Cei mai mulţi bani – 473 de milioane de lei –au luat împrumut firmele, creditele populaţiei cifrându-se la 389 de milioane de lei. Ponderea creditelor luate de persoane fizice este: 275 de milioane de lei – consum, 47 de milioane de lei pentru locuinţe şi 58 de milioane de lei pentru alte scopuri.

În schimb, locuitorii judeţului au apelat la credite în valută atunci când şi-au achiziţionat locuinţe, valoarea în lei a acestora fiind de peste 256 de milioane de lei, conform datelor BNR.

Totodată însă, locuitorii judeţului nostrum au reuşit să facă economii în lei de peste 800 de milioane astfel: populaţia – 708 milioane de lei, firmele 86,6 milioane de lei.

Bistriţa-Năsăud nu figurează astfel în topul celor mai îndatorate judeţe. Gorj, Iaşi şi Bihor conduc clasamentul judeţelor cu cel mai dezechilibrat raport între creditetele contractate şi depozitele plasate de populaţie şi companii. Urmează judeţele Iaşi, cu un raport de 163%, şi Bihor, cu 157%. Din urmă vin judeţele Giurgiu şi Mehedinţi, unde raportul este de 150%.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.