Ambalajele aruncate de unii la gunoi sunt adunate, spălate, curățate și duse la automatele de reciclare de persoane care reușesc să câștige din această activitate de la 60 de lei până la 200 de lei pe zi dacă au timp să umble toată ziua prin oraș și să răscolească prin gunoi.
Doi tineri care au venit cu o cantitate mare de ambalaje la un automat de reciclare ne-au povestit că reușesc să strângă PET-uri, sticle sau doze de aluminiu pentru care primesc în jur de 60-70 de lei zilnic pentru că mai și muncesc la o fabrică și nu au timp să umble toată ziua prin oraș să răscolească prin tomberoane. Alții care nu muncesc nicăieri ar aduna ambalaje pentru care primesc până la 200 de lei/zi, bani cu care fie își fac anumite cumpărături din magazine, fie îi cer de la casa de marcat. În felul acesta, obțin un venit cinstit și curăță voluntar orașul de ambalaje aruncate la voia întâmplării.
Culegătorii de ambalaje și-ar fi împărțit orașul ”pe sectoare”, unele fiind mai bogate în deșeuri reciclabile aruncate la gunoi pentru că oamenii fie nu au aflat că le pot recicla, fie sunt indolenți și nu le pasă că pot primi bani pentru ele.
Totuși, multe persoane, în special pensionari, au început să caute momente ale zilei când nu sunt cozi la automate sau când acestea funcționează – fiindcă sunt dese și situațiile când nu merg – și aduc ambalaje în saci în schimbul cărora primesc și tichetele de reducere la cumpărarea anumitor produse. Spre exemplu, la Kaufland, se oferă în afară de bani și reducere de 10% la anumiți detergenți. Cei cu care am stat de vorbă ne-au spus că adesea au cerut banii de la casa de marcat pentru ambalajele predate cu care au cumpărat pâine sau alte produse de la magazinele de cartier.
Sistemul de Garanție-Returnare funcționează deja în România de 5 luni și jumătate, timp în care rata medie de colectare a crescut de peste 800 de ori, de la 0,05% în decembrie 2023, la estimat 40% în aprilie 2024.
Studiile de caz arată că în țările în care a fost implementat sistemul de garanție-returnare, ratele de colectare au crescut până la 90%, într-un interval de doi, până la trei ani.
E foarte bine că oamenii câștigă un bănuț. Mai puțin bine e gândit sistemul, cel puțin de început, trebuia să fie acceptate și plătite toate peturile, sticlele, nu doar cele inscripționate cu sigla returo. Din moment ce cumperi din magazine încă recipienți neinscripționati. De asemenea, ar trebui să existe lângă toate punctele de colectare din oraș și o pubelă doar pentru reciclabil, așa răstoarnă tot menajerul, căutând o sticlă murdară. No, numa zic.
Eu zic ca sistemul e foarte bine gândit!
Ca idee, de unde bani pentru cele 1, 2, 3 sau mai multe miliarde de recipiente fără inscripție aflate in toate casele???
Aaaa, dacă plătește guvernul pentru succesul începutului e ok, darrrrr ăștia îs ca popa… ei nu DAU nimic… doar IAU🤣🤣🤣😇
Sticlele fără SGR sunt din ce în ce mai puține și vor dispărea în curând, se termină stocurile existente și nu se mai fac altele. Deci asta e o problemă minoră, care se va rezolva de la sine în perioada imediat următoare. Să ne concentrăm energia și resursele să remediem problemele logistice, birocratice și de funcționalitate și să dezvoltăm sistemul cu SGR.
@ Aurel,
Cum adica de unde? Din reciclatul lor.
Nu va supărați dar sunt oameni care mor de foame pe strada și acest sistem cu garanție este o salvare pt ei . În loc sa se prostitueze sau să fure cauta prin gunoi preturi. Chiar asa grav este?
Foarte bine..trebuia de multă vreme, încetul cu încetul intrăm în normalitate..! Să dea DUMNEZEU să funcționeze ani buni…!
Ref: „să umble toată ziua prin oraș să răscolească prin tomberoane.”––-
🥡🍼🛢️
OARE,DACA AR VENI AUTOCARE Cu TURIȘTI STRĂINI sa viziteze puțin ‘minunata’ Bistriţa…ce ar zice daca ar vedea cetățeni scormonind după pet-uri prin pubele de la TERASE DIN CENTRU? 🤔 Primul gând ar fi : „săraci și homeleshi și nespălați”. E o părere!
Mai este o problemă, modul de introducere a sticlelor este lent, necesita un timp mare astfel se creeaza cozi. Trebuie gasita o solutie mai eficientă!
Dupa o mancare buna la restaurant, poate mai fac 2-3 lei rapid de la pubelele din jur. Numai zic. Pentru turistii curiosi, le pot raspunde ca la noi s-a implementat la sfarsitul anului trecut acest sistem, prin care poti recicla sticle si peturi.
Las-o balta. Eu în Grecia nu am văzut o singură sticla inscripționate. Politica asta este doar la noi pentru ca mulți romani sunt fanfarei și nu aduc sticlele înapoi (sunt ,,domni” de occident și cum sa ii vadă vecinul ca duce sacii cu sticle pentru maruntis). Nerambursandu-se toate sticlele atât distribuitorul cât și majoritatea comercianților raman cu banii încasați. Deci este o jecmaneala îmbrăcată in forma frumoasa. Exact ca drumul spre iad.
Clar va functiona.Sistemul nu este nou.In Europa este de macar 25 ani.Deci este un sistem probat de mult si a functionat mereu in tarile in care sa aplicat.Treaba ca nu sunt toate peturile cu simbol este si in Munchen ca exemplu.Nu cunosc cauza.Apropo simbolul pe sticle in Munchen are alta configuratie .o sticla mare ,una mica di un borcan,nu ca asta ar conta
Initiativa buna , procedura slaba- intreb- ce se intampla cu banii platiti pe peturi si unde se duce diferenta intre ce s a platit si ce s a reciclat
Mie imi pare u business tare- nu o intentie cinstita- cu cat mergw mai slab recoclarea cu atat mai bine.. se platesc 100% din ambalaje dar se recupereaza 20%.. unde e diferenta de bani?
Legat de reciclare ,cei de la Supercom sunt in concediu?
Intreb deoarece containerele ingropate sunt pline , de cateva saptamani.
Propun și adunatul chistoacelor și ambalajelor de tip pachet pentru biscuiti pentru reciclare cu 1 ban bucata și doar atunci România ca fi curata. În acest mod înțeleg sa fie asistați social .sa ajute comunitatea si ei atit cât se poate.
Reciclarea dpdv economic nu e rentabilă, reciclarea costă mult și se obține puțin. Este mai ieftin să iei materie primă virgină. Procesul de reciclare consumă foarte mult curent, utilajele sunt foarte scumpe și se amortizează greu spre deloc, la care se mai adaugă costurile cu forța de muncă, transport, depozitare, sortare, birocrație. Din aceste motive nu există interes pentru reciclare. În toate țările a fost nevoie de intervenție și subvenții de la guvern, reciclarea se face strict din motive de reducere a poluării. Nimeni nu reciclează pentru a se îmbogăți. Dacă ar fi gunoaiele astea o resursă atât de valoroasă, companiile străine ar fi curățat demult țările supra-poluate precum India și alte țări asiatice, unde pet-urile înghit natura.
REDUCEREA POLUĂRII??? Ce bazaconii spuneți reciclați cîteva peturi,interziceți cîteva pahare de plastic si sa rezolvat…
ÎN schimb CHINA trimite zilnic în europa sute de tone de plastic…
BRAVO VOUĂ voi veți salva lumea inpreună cu cei cu MAȘINI ELECTRICE
Din pacate,persoanele care caută peturile prin tomberoane,distrug acele tomberoane si imprastie gunoiul pe stradă. Cel putin la Constanța lasa dezastru in urma lor.Politia locala ar trebui să îi sancționeze pe cei care distrug si împrăștie gunoaiele.
E bine că reciclează dar e rău că, scormonind după reciclabile, scot gunoiul din tomberoane și nu-i l mai pun la loc.
O lege gândită pe genunchi!
Noi, majoritatea, de comozi ce suntem aruncăm la tomberon printre altele “banane” și ambalaje reciclabile, iar fiind banane la tomberon, au coborât “maimuțele” din copac la tomberoane! Iar Poliția Locală doarme în papucii statului! Fac “maimuțele” o mizerie de nedescris!
Colac peste pupăză, muncitorii de la salubritate deja îi “doare la banană” de meserie, vânează și ei ambalaje reciclabile la mare artă! Priviți cu atenție că deja au agățat la mașină un sac menajer unde își culeg și sortează “prada”.
Deja sunt magazine unde vânzătoarele nu mai suportă sacii de ambalaje reciclabile culese din tomberoane datorită putorii ce-o aduc în magazine. Ele spun că muncitorii de la salubritate sunt campionii absoluți cu aprx. 600 – 700 de lei per zi și asta din timpul programului de muncă!
Cine sunt fraierii? Noi!
Muncitorii de la salubrizare (plus ceva amatori) practic ne scad cota de reciclare, astfel la finalul anului se mărește taxa de salubrizare (mediu), fiindcă noi cetățenii nu mai figurăm cu selectiv / reciclare.
Fraierii ar trebui sa nu arunce ambalajele sgr ci sa le recicleze.dar deh,e boieri
Bine spus ” vânează!”😕😵
Noua ne-au „dispărut” la scară, de pe casa scării, pet-urile (niste sticle plastic mai mari)🏢 in care fiecare locatar lasă APA lângă ușă, pt „femeia de serviciu” pt curățenia săptămânală!
Halucinant!
Ceva e „putred” in chestia asta…și se va crea un abuz undeva…
Ce mai urmează?
Problema celor care cauta în tomberoane e simpla…fiecare cetățean sa recicleze ambalajele pe care le folosește.le-am taiia ăstora motivația de a cauta și am pastra și orașul xurat.dar deh,unii dintre noi sunt asa de mandri și orgolioși,nu cumva sa-i vadă careva la rand la reciclare
Ar trebui colectate și borcanele de sticla
Ideal ar fi sa revenim la sticla de STICLĂ! Lapte,bere, apă în STICLE
Mass-media (tv) ar putea face niste spot-uri educative despre cum sa reciclam ….utile și pt copii/tineri.
–––video: cum se reciclează borcanele și sticla: „Vizionează🥛🍾🥃🍶🛢️ „Recycler le verre, comment ça marche ?” pe YouTube
https://youtu.be/3ulpv1xGcHA?si=tcYaYbmPg2FxlpIf
Așa se reciclează /reutilizează (Franța) sticle de Vin, de Cidru, bere etc. Pur și simplu se (colectează) reciclează (la automat), se duc spre fabrica de „lavage” le spăla cu o soluție apa,soude(sodă) etc, și le revând (ieftin) producătorilor de Vinuri:🍾🍷🍷🍶 in Franța incep să aibă sticle și pt lapte/iaurt:
Vizionează „Var : la consigne des bouteilles en verre fait son retour” pe YouTube
https://youtu.be/dic5OyE1nIQ?si=3yJkSPou8JKZcOIQ
E adevărat, doar sticlele din sticlă se pot recicla 100% și ieftin: le speli (evident cu utilaje industriale) și poți îmbutelia din nou în ele. Din acest punct de vedere ar fi bine să ne obișnuim cu recipienții din sticlă. Dar nu cred că se vrea de către producători, sunt grele și fragile, asta înseamnă că un TIR nu va putea transporta 20 de tone de lapte, ci doar 15 tone (kilolitri pentru cârcotași). Asta înseamnă costuri în plus. Și nici nu cred că v-ar plăcea să cărați sticle din sticlă în rucsac când mergeți în drumeție.