Medicii de familie din județ au primit, anul trecut, de la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bistrița-Năsăud, cu 18 milioane de lei mai mult decât în anul precedent, a informat directorul general al CJAS Szekely Vilhem.
CJAS are contracte cu 127 de cabinete medicale ale medicilor de familie în care lucrează 130 de medici. Pentru serviciile contractate cu medicina de familie, CJAS a plătit 73,1 milioane de lei în 2024, față de 54,6 milioane de lei în 2023.
Mai mulți bani decât medicii de familie a primit numai Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița – 101,7 milioane de lei.

Dintre cei 130 de medici, 83 au până la 67 de ani, 33 au între 65 și 70 de ani și 14 au împlinit 70 de ani.
Pe parcursul anului trecut, au intrat în relație cu CJAS un număr de 10 medici noi, dintre care 5 medici prin cumpărare de praxis în localitățile Galații Bistriței, Lechința și Bistrița, respectiv 5 medici prin înființare de cabinete medicale în Monor, Lunca Ilvei, Ilva Mare, Lechința și Sânmihaiu de Câmpie.
La sfârșitul anului era o singură comună în care CJAS nu a reușit să atragă medic: Ciceu Mihăiești. A venit un doctor, dar nu a reușit să încropească o listă de pacienți din care să trăiască decent și a plecat din localitate.
Mai sunt șase comune – Budești, Chiochiș, Leșu, Runcu Salvei, Poiana Ilvei și Miceștii de Câmpie – nu au cabinete de sine stătătoare, dar au puncte de lucru înființate de CMI din alte localități. La Rodna sunt două cabinete, dar acolo fiind o comună mare, e necesar al treilea cabinet.
În Bistrița-Năsăud sunt 254.902 de asigurați, însă 17.000 sunt înscriși pe listele unor medici de familie din județele limitrofe, având acest drept.
Adaugă comentariu