Actualitate

Câți bani primește Consiliul Județean de la Guvern pentru DGASPC. ”Situație critică”

Guvernul a adoptat o hotărâre privind suplimentarea sumelor defalcate din TVA cu 231.958.000 lei din fondul de rezervă bugetară, pentru finanțarea cheltuielilor necesare asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, însă doar pentru luna octombrie.

Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în subordinea căruia se află DGASPC, primește 410.000 lei.

De ce nu și pe noiembrie și decembrie? ”Ne confruntăm cu o situaţie fără precedent. Vă mărturisesc că nu-mi aduc aminte de vreun alt an în care să existe probleme cu salariile personalului din cadrul DGASPC. În mai multe judeţe este o situaţie critică, în care preşedinţii CJ reclamă că au rămas fără bani pentru plata drepturilor salariale. Alocăm sumele necesare pentru octombrie, urmând ca pe noiembrie şi pe decembrie să facem o analiză foarte serioasă a modului în care şi-au construit bugetul, a resurselor efective alocate şi, de asemenea, a obligaţiilor de plată din partea bugetului de stat, astfel încât să ne asigurăm că toţi angajaţii vor primi salariile până la sfârşitul anului. Dar aici va trebui să avem grijă în construcţia bugetului pe anul viitor, astfel încât să nu mai permitem să se ajungă într-o astfel de situaţie. Probabil, din cauza faptului că a fost an electoral, foarte mulţi preşedinţi de CJ nu au respectat disciplina în construcţia bugetară şi nu au alocat sumele suficiente pentru cheltuielile de personal, cheltuind banii pe alte tipuri de cheltuieli şi au rămas fără bani. Sigur, obligaţia noastră este să ne asigurăm că aceşti angajaţi îşi vor putea primi salariile”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Șeful cancelariei premierului, Ionel Dancă, a spus că a fost nevoie de acordarea unor sume mari aferente lunii octombrie, de ordinul milioanelor, CJ-urilor care nu au gestionat cum trebuie bugetul:

”Este o situație dificilă în care, în prezent, DGASPC își desfășoară activitatea ca urmare a modului în care bugetele CJ au fost bugetate și executate. Guvernul a acordat, prin Legea bugetului de stat, o compensare, o acoperire a cheltuielilor legate de Asistența Socială și Protecția Copilului în cuantum de 60%, iar autoritățile locale, consiliile județene aveau responsabilitatea acoperirii diferenței de 40%. În multe situații, din păcate, din motive legate de anul în curs, atât din motive de criză, dar nu întotdeauna, pentru că a fost an electoral, nu toţi președinții de CJ au administrat responsabil bugetele aflate la dispoziţie, astfel încât aceste instituţii, multe dintre ele din ţară, au ajuns în imposibilitatea plăţii salariilor pentru personalul care se ocupă de asistenţa socială a persoanelor vulnerabile, de protecţia copilului, de copiii orfani din ţară şi care nu trebuie să sufere din cauza modului deficitar în care președinții de CJ, unii, nu toți, au înțeles să gestioneze bugetul în anul 2020. Prin acest proiect de act normativ se asigură CJ sumele necesare pentru plata cheltuielilor, în vederea asigurării activității de asistență socială și de protecție a copilului pentru luna octombrie 2020. Și dacă ne uităm pe situația alocărilor bugetare pentru aceste consilii județene, se poate observa foarte ușor care sunt județele care au gestionat, în mod responsabil, această activitate, în pofida condițiilor de criză generată de pandemie și care sunt județele care au desfășurat acțiuni mai degrabă cu caracter electoral și au risipit practic banii pentru plata salariilor celor implicați în asistența socială și protecția copilului”.

În următoarea ședință de guvern vor fi alocați bani primăriilor pentru asigurarea cheltuielilor necesare cu persoanele cu dizabilități și cu însoțitorii acestora. ”Am solicitat Ministerului Dezvoltării, prefecţilor să ceară primăriilor situaţia cu plata indemnizaţiilor pentru persoanele cu dizabilităţi şi a salariilor asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, pentru că am primit semnale din teritoriu că există întârzieri la plată. Și aici va trebui să adoptăm o hotărâre, astfel încât să putem să fim siguri că alocăm nişte bani astfel încât toate aceste persoane să beneficieze de sumele cuvenite, în conformitate cu prevederile legale”, a spus Ludovic Orban.

În 17 noiembrie, angajații DGASPC Bistrița-Năsăud au ieşit în stradă, nemulţumiţi că nu și-au primit salariile la timp.

Președintele CJ, Radu Moldovan, a spus atunci că situația este tragică: ”Guvernul trebuie să aloce 90% din sume, iar autoritățile locale – 10%. Am primit 23% la începutul anului, la rectificarea din august am mai primit 1 milion de lei, în condițiile în care costurile lunare sunt de 4,2 milioane lei, iar la rectificarea din septembrie-octombrie am primit zero. Pentru că am mai avut niște economii din anii mai buni, 2018 și 2019, CJ a alocat până acum, din bugetul propriu, peste 60% în loc de 10%, cu toate că acordul din decembrie 2019 dintre Guvern și UNCJR prevede să oferim doar 10%. Restul de 90% era și este în responsabilitatea Ministerului Finanțelor!”.

Etichete

3 comentarii

  • …….are o slabiciune acolo Raducu. Lasa raducule ca de pe asistatii sociali scoti tu voturi. nu te plange ca oricum esti pe trend descendent la fel ca PSD

    • Este inadmisibil ce se intâmplă. Guvernul PNL e iresponsabil. Cum să nu aloci acești bani pentru acești oameni cu probleme sociale!? Iresponsabilitate numele tău e pnl

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.