După ce au fost distruse semnalizările pe o bună parte din traseul ”Via Transilvanica” amplasate în județul nostru, Asociația Tășuleasa Social a reușit să le refacă și să învețe o lecție care îi va fi de folos mai departe, a spus președintele organizației Alin Uhlmann-Ușeriu.
”Nu era nicio noutate pentru noi că se va distruge Via Transilvanica. Deși am fost certați că folosim aceste pietre de hotar din andezit – pe care, atenție, nu le-am făcut cu bani publici, ci din donații – suntem bucuroși că nicio bornă de andezit nu a fost vandalizată, deși restul a fost distrus cu ură și cu sete. Acesta este un lucru bun fiindcă ele vor rămâne acolo și după sute de ani. Ce a fost bun aici? Că au venit oameni care au adoptat porțiuni din traseu cu o repeziciune foarte mare. Oamenii au spus că vor avea grijă de porțiuni din acest traseu. Noi vrem să facem un drum care unește într-un proiect național. Am observat atunci am făcut omologarea că, în afară de traseele turistice montane care s-au omologat înainte de 1989, în ultimii 30 de ani, Drumul Vinului, al Sării, nu sunt omologate. Primul traseu omologat este Via Transilvanica, iar asta ar putea să fie un motor fiindcă noi, în acest moment, avem mai puține trasee omologate decât Mongolia”, a spus Alin Uhlmann-Ușeriu.
Potrivit acestuia, într-o jumătate de an, s-au strâns donații de 400.000 de euro: ”Peste 50.000 de euro s-au strâns de la oameni. E un parteneriat cu oamenii care au donat, cu o medie de donație de 200 de lei. Acesta este primul proiect pozitiv. Până acum, în România, s-a donat pentru sânge, cancer, pentru sărăcie. Dar vestea bună este că, în Mehedinți, fără să le cerem noi, autoritățile de acolo și-au dat acordul pentru Via Transilvanica. Săptămâna aceasta merg acolo cu prof. Mircea Miclea și cu Voicu Bojan. Acolo oamenii au fost foarte încântați.
În Suceava, deja orașul Vatra Dornei și-a dat acordul să treacă Via Transilvanica prin zona lor. Acum avem o tabără de sculptură la Tășuleasa și, în cel mai scurt timp, mergem în teren. În Mureș, am discutat cu autoritățile, în Harghita suprapunem cu Via Maria, un traseu neolomologat, în Brașov avem acordul autorităților. Avem bani pentru încă 300 de km. Dacă reușim să mai strângem încă pentru o sută de km și să-i facem, trecem de jumătate”, a spus Alin Uhlmann-Ușeriu.
Pentru a putea amplasa borne și marca traseele în pădurile de stat, Asociația Tășuleasa Social a încheiat un protocol de colaborare cu Regia Națională a Pădurilor Romsilva și Ministerul Apelor și Pădurilor întrucât, până acum, s-a ciocnit de multe refuzuri din partea celor care le-au spus că nu ar avea voie să facă așa ceva.
Am inteles ca acest drum in final se va numi Poteca Stramba Degeaba (PSD) iar bornele vor fi vopsite obligatoriu în rosu.Sa facem noi autostrăzi care să unească cu adevărat provinciile , ca in ritmul in care crește numărul mașinilor in doi trei ani suntem blocati ,fără sa mai vorbim de accidente si oameni morti.
PĂREREA MEA!
Este un mod clar de sensibilizare a opiniei publice pentru pastrarea in mod corespunzator a NATURII. Ca atare niumic nu este inutil atata timp cat te implici sub o forma sau alta in protectia Mediului. Bravo !
Ecologistul fiind Marius Balan descris uneori ca si gica contra. iata ca nu este asa.
carausilor de masini neinmatriculate
braconierilor
contrabandistilor
si ..altora…multi
abia astept sa se termine drumul sa pot cumpara o masina neinmatriculata de la sarbi….e frumoasa rau dar nu are volan…doar turela, ceva bilute si senile…
ramasa din kosovo
Dragă Alin dacă tot ai băgat si casa regală în ecuația asta corect era să semnalizez si locul pe unde carol al 2-lea de hohănțolăr a fugit cu lupeasca (duduia)ptr.necunoscatori nu numai locul pe unde a intrat primul hohănțolăr ptr.al alunga pe domnitorul Cuza,părerea mea ce zici d-nle Bălan am dreptate? Poporul și în special tinerii trebuie să știe adevărata istorie și a casei regale la care politicienii zilelor noastre le-au dat atâtea proprietati nemeritate,fără ca mare parte dintre ei să cunoască limba română și mă refer inclusiv la așa zisă regină a defunctului mihai,de ficele dansului ce să mai zicem…vânzători de neam si țară,zbrrr.
Domnule Cuza, citeste Istorie ! Invata ortografie si mai scuteste-ne de limba de lemn! Iti zornaie gradele ruginite pe umeri si steaua rosie de pe chipiu ! Domnitorul Cuza, pe care il apreciez pentru ceea ce a facut , nu a respectat niste intelegeri… Nu mai intram in amanunte! Numai ignorantii sunt capabili sa scoata pe gura,asemenea jigniri si aberatii despre Casa Regala a Romaniei !! Pupa,stimabile Cuza, fotografiile lui Stalin, Ana Pauker, Gh.Dej , etc!