Impozitele şi taxele locale cu debit (impozite/taxe clădiri, impozite/taxe pe teren, impozite mijloace de transport, taxe reclamă şi publicitate, taxa hotelieră) se vor încasa începând cu data de 14.01.2013, anunţă Primăria Bistriţa. Iată câţi bani trebuie să ne pregătim:
Impozitele pe clădiri, mai mici pentru cele vechi, mai scumpe pentru casele mari
Impozitul pentru clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic costă 935 de lei/ an dacă acestea sunt prevăzute cu instalaţii de apă, canalizare, electrice şi de încălzire şi 555 de lei/ an dacă nu au instalaţii.
Pentru clădiri cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, din vălătuci sau alte materiale nesupuse unui tratament chimic sau termic, proprietarii vor plăti 254 de lei/an dacă acestea au instalaţii şi 159 de lei/an dacă nu au.
Pentru clădiri anexe cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic se va plăti un impozit de 159 de lei/ an dacă au instlaţii şi 143 de lei/an dacă nu au.
Pentru clădiri-anexe cu pereţi exteriori din lemn, piatră naturală, cărămidă nearsă, din vălătuci sau alte materiale nesupuse unui tratament chimic sau termic impozitul este de 95 lei/an dacă au instalaţii şi de 63 de lei/an dacă nu au.
Cei care deţin, la aceeaşi adresă, încăperi amplasate la subsol, la demisol şi/sau la mansardă, utilizate ca locuinţă vor plăti, 75% din suma care s-ar aplica clădirii.
Contribuabilii care au încăperi amplasate la subsol, la demisol şi/sau la mansardă, utilizate cu alte scopuri decât cel de locuinţă vor plăti, 50% din suma care s-ar aplica clădirii.
Pentru determinarea valorii impozabile, pe ranguri de localităţi şi zone în cadrula cestora, se vor aplica următorii coeficienţi de corecţie pozitivă: pentru zona A – 2,40, B – 2,30, C- 2,20 şi D -2,10.
Pentru clădirile situate în blocuri cu mai mult trei niveluri şi opt apartamente, se vor face corecţii cu 0,10 procente. Valoarea impozabilă se va reduce în funcţie şi de anul în care a fost făcută clădirea astfel: cu 20% pentru clădirile mai vechi de 50 de ani şi cu 10% pentru cele cu o vechime între 30 şi 50 de ani.
Proprietarii caselor mai mari de 150 de metri pătraţi, în schimb, impozite cu 5% mai mari pentru fiecare 50 de metri pătraţi în plus faţă de suprafaţa menţionată.
Cei care au în proprietate două sau mai multe clădiri vor plăti, în plus, cu 65% mai mult pentru prima clădire în afara celei de domiciliu, cu 150% mai mult pentru a doua clădire şi cu 300% mai mult pentru a treia şi următoarele.
Impozitele pe maşini, la fel ca şi anul trecut
Posesorii de motorete, motociclete şi autoturisme cu capacitate cilindrică de până la 1600 de cmc inclusiv vor plăti 8 lei/an/ fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Pentru autoturisme cu capacitate cilindrică între 1601 cmc şi 2000 cmc inclusiv impozitul este de 18 lei/an/ fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Impozitul perceput pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 2001 cmc şi 2600 cmc inclusiv este de 72 lei/an/ fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Pentru autoturismele cu capacitate cilindrică între 2600 cmc şi 3000 de cmc inclusiv se percepe un impozit de 144 de lei/an/ fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
În cazul autoturismelor cu capacitate cilindrică mai mare de 3000 de cmc, impozitul este de 290 de lei/ an/ fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Pentru autocare, microbuze şi autobuze, impozitul e de 24 de lei/ an/fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Pentru alte vehicule cu masa totală maximă autorizată de până la 12 tone inclusiv se va plăti 18 lei/ an/ fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Pentru tractoare înmatriculate impozitul e de 18 lei/an/ fiecare grupă de 200 cmc sau fracţiune din aceasta.
Vehicule înregistrate
Pentru cele cu capacitate cilindrică de sub 4800 cmc este de 4 lei/200 cmc/ an, iar pentru cele de peste 4800 cmc este de 6 lei/200cmc.
În cazul vehiculelor fără capacitate cilindrică evidenţiată, impozitul e de 100 de lei/an.
Pentru remorci, semiremorci şi rulote, proprietarii vor plăti 9 lei/ an pentru cele de până la o tonă, 34 de lei/an pentru cele între 1-3 tone, 52 de lei/an pentru cele între 3 şi 5 tone şi 64 de lei/an pentru cele peste cinci tone.
Impozitul pentru bărci fără motor folosite pentru pescuit şi uz personal e de 21 de lei/an, pentru bărci fără motor folosite cu alte scopuri de 56 de lei/an, pentru bărci cu motor de 210 lei/an, iar pentru scutere de apă de asemenea 201 lei/an.
Pentru cei care îşi plătesc taxele şi impozitele în prima parte a anului se aplică o reducere de 10% din valoarea acestora.
Multamim USL! Din cate vad impozitele cresc doar in localitatile conduse de USL. In Cluj de exemplu nu au crescut.
La asta mai adaugam cresterea accizelor, curentului si gazelor si suntem aranjati. Apropos.. in Ungaria si Bulgaria pretul gazelor si energiei scade cu -10% Deci la altii se poate. Doar la noi cresc nonstop de un an de cand a venit USL-ul la conducere
Zâmbiti! Mâine poate fi mai rau!
Maine sigura va fi mai rau – din Martie cresc din nou gazele si curentul cu inca 5%