Terasele se redeschid începând de astăzi, 1 iunie, cu reguli speciale pe care administratorii le-au anunțat deja în mediul online. Vor fi mai puține mese, mai puține comenzi, mai puțin de lucru. De exemplu, chef Nina Rus, care deține un restaurant la Păstrăvăria Rin Romuli, a declarat pentru Timp Online că, după redeschiderea terasei localului – pe care o prognozează în jurul datei de 4 iunie – va lucra cu jumătate din personalul de anul trecut.
”Am pierdut în jur de 60 de locuri pe terasă. Aveam mese mari la care puteau sta câte 10-12 persoane, iar acum vom permite să stea doar câte 4. Ne bucurăm totuși că putem redeschide ca să le putem da oamenilor de lucru. Ne sună multă lume să ne întrebe când redeschidem să vină la un păstrăv proaspăt. Estimez că în 4 iunie. O să începem cu jumătate dintre angajați, 10 din 20. În pandemie i-am trimis pe cei mai mulți în șomaj tehnic. Alții au plecat în Germania la sparanghel și sunt în izolare la domiciliu, pe alții nu îi mai putem lua. Am avut livrări la domiciliu, dar nu au fost atât de multe comenzi încât să putem da de lucru la tot personalul”, a spus chef Nina Rus.
Aceeași decizie grea va fi luată cel mai probabil de mulți ani proprietari de restaurante și cafenele. Așa se face că, dacă înainte de pandemie în industria HoReCa lucrau la noi în județ peste 4500 de persoane, acum e foarte posibil că nu vor mai fi atât de mulți.
”În județul Bistrița-Năsăud aveam 4500 de persoane aveam angrenate în HoReCa și care e clar că au așteptat acest moment al redeschiderii teraselor, însă cu condiții clare: la o masă nu pot sta mai mult de patru persoane, iar distanța între mese trebuie să fie de 2 metri”, a spus prefectul Stelian Dolha.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a spus că are emoții legate de redeschiderea teraselor, în sensul în care să apară noi cazuri de infectare din cauza faptului că nu vor fi respectate măsurile stabilite de autorități.
”Cred că, după o zi, două, trei vom putea abia să ne formăm o părere (despre efectul acestei decizii – n.r.) și acolo unde nu se respectă regulile – iar în primul rând cel care trebuie să vegheze este administratorul terasei – vom lua măsuri. Mai întâi vom merge să îi informăm, iar apoi, dacă nu respectă, vor suporta consecințele”, a spus prefectul județului.
Stelian Dolha îi roagă pe locuitorii județului să fie prudenți și să respecte măsurile de distanțare socială. ”Dacă facem acest lucru, după data de 15 iunie când se sfârșește starea de alertă vom putea spune că s-a încheiat cu bine această etapă de pandemie cu bine în județul Bistrița-Năsăud”.
Termenul HoReCA este o abreviere silabică a cuvintelor Hotel/Restaurant/ Catering.
foto principal: arhivă
Se discuta mult de situatia Horeca… vorbim de 4500 angajati la noi in judet cu salariu minim adica taxe la stat mici, cheltueli – chirii (declarate mai mici decat real de proprietari pentru a nu plati mult la stat), taxe pe scaun luate de primarie, mult nefiscalizat cu firme de distributie care vand la negru… bacsis la negru etc.
Haideti sa ne uitam la Leoni de exemplu – acum putin peste 5.000 salariati (pana nu demult putin peste 8.600 angajati) – salarii relativ decente, iar ca medie destul de bunicele cu cea mai riguroasa impozitare, bonuri de masa si ore suplimentare cu taxe la stat reale si la zi, asigurari si alte beneficii! Cheltueli – totul pe factura cu taxele aferente platite la valoare reala! – taxe la primarie pe cateva hectare de intravilan, colaboratori locali platiti la valoare reala (transport, mici firme colaboratoare) totul fiscalizat si cu taxe platite la zi! Acelasi lucrunputem spune de Raal, Teraplast, Rombat… etc!
Focusul … pe Horeca! Toata lumea critica Leoni si alti angajatori! Pai corecta e treaba asta? Asta e o comparatie la prima vedere… daca discutam pe sume…. probabil Horeca reprezinta 2 sau 3% fata de valorile facturate vehiculate de Leoni (cam cat PMP, Alde… etc), dar… noi batman, batman….
#dortore…. clar ai dreptate, eu zic doar ca ne zbatem in a face lucruri mici in timp ce lucrurile cu adevarat importante trec pe langa noi… oricum pot deschide toti cu toate locurile disponibile…. cei din Horeca… clienti nu o sa fie! Asa ca si ei sa nu-si mai planga de mila si sa fie corecti si cinstiti si muncitori…. iar in timp o sa se redreseze! Nu-s ei miezul….
CA – ul de la HORECA vine de la cafenele nici de cum de la catering….
@Vio ”Aceasta asociere a silabelor unor cuvinte, provine din Olanda, unde a fost folosita pentru prima oara pentru a denumi unitar domeniul Hotelurilor, Restaurantelor si Cafenelelor. Mai tarziu acest acronim, HoReCa, a fost utilizat pentru a descrie activitatea Hotelurilor, Restaurantelor si Cantinelor, astazi fiind utilizat pentru Hoteluri, Restaurante si Catering, deoarece se considera ca spatiile precum cafenelele si cantinele pot fi incluse in categoria restaurante”. https://www.sdsgroup.ro/blog/ce-inseamna-horeca/