După proba scrisă a concursului pentru ocuparea funcției de directori de unități de învățământ preuniversitar care a vizat evaluarea aptitudinilor cognitive și a competențelor manageriale printr-un test-grilă cu itemi elaborați de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, doar 82,64% dintre candidați s-au calificat la probele următoare.
Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, procentul de prezență în județul nostru a fost de 97%. S-au înregistrat 4 absenți și un candidat s-a retras.
Nu au trecut în etapa următoare 21 de candidați: Adriana Bățan – director la Şcoala Gimnazială Corvineşti, Doru Bodriheic – director adjunct Liceul Tehnologic Maieru, Monica Bojor – director adjunct Liceul Teoretic Sanitar Bistriţa, Ana Capotă – director Şcoala Gimnazială Livezile, Domnica Cîrcu – director adjunct Şcoala Gimnazială Rebrişoara, Marinela Clapa – director Grădiniţa „Trenuleţul Veseliei” Bistriţa, Irina Cozma – director Şcoala Gimnazială Spermezeu, Codruța Drăgan – director Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa, Iosif Fiscutean – director Şcoala Gimnazială Şieuţ, Valerica Man – director Şcoala Gimnazială Runcu Salvei, Maria Miheștian – director adjunct la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, Marius Mureșan – candidat de director şi director adjunct la Şcoala Gimnazială „Lucian Blaga” Bistriţa, Gheorghe Neamțu – directorul adjunct Liceul Tehnologic Lechinţa, Augustin Pop – director Liceul cu Program Sportiv Bistriţa, George Pop – director Şcoala Gimnazială Salva, Lucica Popovici – director Şcoala Gimnazială Dumitriţa, Clarița Rus- director Şcoala Gimnazială nr. 7 Viişoara, Gabriela Salanță – director Şcoala Gimnazială Budacu de Jos, Vasile Selejan – director Şcoala Gimnazială Galaţii Bistriţei, Mariana Vlad – director Liceul Tehnologic Agricol Bistriţa, Niculae Zăpârțan – director Şcoala Gimnazială Budacu de Sus.
Nu s-au prezentat: Elena Borș – candidat pentru funcţia de director la Şcoala Gimnazială nr. 1 Bistriţa, Ana Moldovan – director Şcoala Gimnazială Miceştii de Câmpie, Vasile Puica – director Liceul Tehnologic Telciu, Mihaela Vlașin – director adjunct Liceul Tehnologic Telciu, iar Ioan Man – candidat de director la Şcoala Gimnazială Runcu Salvei – s-a retras.
După evaluarea scrisă, 82,64% dintre candidați s-au calificat la probele următoare, obținând punctaje egale sau mai mari cu 35 de puncte din maximul de 50.
Cel mai mari punctaj îl are Marcela Turcu, maximum, 50 – director Școala Gimnazială Șieu Măgheruș, urmată de Aurel Țăgorean – director Liceul Tehnologic Forestier Bistriţa, Mariana Pop – director Grădiniţa nr. 13 Bistriţa şi Vasile Rus – director Şcoala Gimnazială „Grigore Silaşi” Beclean, toți cu câte 48,125 puncte.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud nu va îi va putea numi în funcţii de directori sau de directori adjuncţi pe cei care au ocupat funcții de director sau de director adjunct și nu s-au înscris la concursurile pe posturi și nici pe cei care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admiși.
AICI PUTEȚI VEDEA CINE A FOST ADMIS ȘI CINE A FOST RESPINS LA PROBA SCRISĂ!
Iată ce urmează: probele de interviu și evaluarea CV – în perioada 17 octombrie – 17 noiembrie în locațiile stabilite de Inspectoratul Școlar, 18 noiembrie – afişarea rezultatelor concursului, 21-23 noiembrie – depunerea contestaţiilor, 24 noiembrie – 9 decembrie – soluţionarea contestaţiior şi afişarea rezultatelor finale, 16 decembrie – validarea în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Școlar a rezultatelor finale și transmiterea acestora la MENCS.
AICI PUTEȚI VEDEA LISTA COMPLETĂ A CANDIDAȚILOR PENTRU FUNCȚIILE DE DIRECTOR ȘI DIRECTOR ADJUNCT
Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud nu va îi va putea numi în funcţii de directori sau de directori adjuncţi pe cei care nu s-au înscris la concursurile pe posturi.
La concurs nu s-a înscris directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, Constantin Rus, aşa cum Timp Online a anunţat deja, dar nici un alt profesor nu aspiră la această funcţie. Nici directorul Colegiului Naţional „George Coşbuc” Năsăud, Dorel Coc, nu s-a înscris la concurs, în schimb aici există un candidat, Anca Mariana Cârcu, care vrea să fie atât director, cât şi adjunct.
Maria Şigovan, directorul Şcolii Gimnaziale nr. 1 Bistriţa, nu s-a înscris nici ea la concurs, însă aspiră la această funcţie Elena Borş, fost inspector de resurse umane la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud în timpul guvernării PDL. Tot pentru aceeaşi funcţie candidează şi Ancuţa Mihaiu. Pentru funcţia de director plin la Liceul cu Program Sportiv Bistriţa candidează actualul director Augustin Pop, dar şi profesorul de volei Mircea Gătej, actual director al Palatului Copiilor. De altfel, el și-a depus candidatura și pentru a continua la Palatul Copiilor. Consilierul municipal PSD Mariana Miheştian candidează pentru funcţia pe care o deţine, cea de director adjunct.
La Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” Bistrița candidează la funcția de director Raluca Mărginean. Actualul director Cristian Conț nu și-a mai depus candidatura. Funcţia de director plin a Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa este râvnită atât de Mariana Vlad, actualul director, cât şi de Simona Belea, care candidează şi pentru funcţia de director adjunct.
O situaţie hilară este la Şcoala „Ioan S. Pavelea” Runcu Salvei unde soţii Man Valerica şi Ioan candidează unul împotriva celuilalt pentru funcţia de director, deţinută, de altfel, pe rând, de fiecare. Pentru funcțiile scoase la concurs la Liceul ”Solomon Haliță” din Sîngeorz-Băi nu s-a înscris nimeni. Nici pentru funcțiile de conducere la Școala Gimnazială din Șieu Odorhei nu a intrat nimeni în competiție.
La Liceul Tehnologic „Ioan Căian Românul”, Ovidiu Boca şi Voichiţa Ţermure se bat funcţia de director plin, iar Vochiţa Ţermure luptă cu Grigore Dunca şi pentru cea de director adjunct. Pentru Colegiul Silvic ”Transilvania” Năsăud directorul Gavrilă Onul nu s-a mai înscris, unic candidat fiind Cristian Cosma.
Inspectoratul Şcolar Judeţean a respins patru dosare ale lui Adrian Onişor Pavelea care voia să fie director la Şcoala Gimnazială nr. 1 Rebra, a Marinelei Clapa candidat la funcţia de director al Grădiniţei cu Program Prelungit „Căsuţa cu Poveşti” Bistriţa şi a Silviei Carmen Floroaie care a vrut să candideze pentru funcţiile de director şi director adjunct la Şcoala Gimnazială Dumitra întrucât candidaţii au depus dosare incomplete sau greşite.
Turcu Marcela, punctaj maxim de 50 de puncte. Felicitări Marcela!!!
Cei mai slabi directori sunt cei de la Lps. Directorii au picat examenele si acolo sunt cele mai slabe rezultate la elevi
Da ce sa ti spun!pt ca directorii nu au luat concursul sunt elevii ,,slabi”.este liceu vocational care pregateste campioni si nu ,,doctori”.atata timp cat directorii sunt numiti politic nu au cum sa ia un concurs”pe bune”
Un sportive nu poate fi performant daca nu are ceva in cap! Are nevoie de substanta cenusie pt a gandi tactica de joc. Un director care promoveaza doar performanta sportive si nu promoveaza ridicarea standardului intelectual al sportivului ii taie craca de sub picioare. Acel sportive o sa urce pana la un anumit nivel datorita inteligentei native, care daca nu este antrenata o sa-l stopeze la un moment dat.
Mihaela, eu am fost eleva la LPS si am fost olimpica in timpul liceului, iar examenul de bacalaureat l-am luat cu nota 9.80. Nu cred ca esti in masura sa numesti elevii LPS copii slabi din moment ce nu cred ca predai la aceasta scoala. Succesul in viata nu depinde de notele din liceu, iar acestea nu reflecta inteligenta unui copil. Este un liceu sportiv cu rezultate nationale si internationale la care tu nu cred ca ai putea sa visezi. Daca ai sti cate sacrificii sunt necesare pentru a practica un sport de performanta, cat autocontrol in gandire si cata labilitate pshica pot sa aiba sportivii, nu cred ca ai mai putea mentiona ca din cauza unor directori care din varii motive nu au luat un examen, copiii sunt „slabi”. Este foarte urat sa judeci un om, dar un copil? Si ca sa inchei, iti dedic un citat „Toti suntem genii, insa daca judecam un peste dupa abilitatea de a se urca in copaci el va trai toata viata cu impresia ca nu este destept” Albert Einstein
Iulia Patricia
Dragă mihaeloo…. Ai ajuns la o concluzie foarte inteligentă . Bravoooo
Cred ca era suficient sa publicati lista cu candidatii care au obtinut cel mai mare punctaj.
Eu daca nu treceam in faza urmatoare nu cred ca mi-ar fi placut sa imi afiseze cineva numele in ziar.
Lista a fost făcută publică de Inspectoratul Școlar Județean, tocmai pentru ca să știe fiecare ce și cum, așa că nu văd care e problema. Uneori câștigi, alteori nu. Dacă o echipă pierde un meci, să nu mai pomenim numele celor care nu au câștigat?
Este vorba de transparența pe care o dorim în toate instituțiile. Elevii trebuie să știe cam ce competențe are cel care conduce școala, părinții de asemenea. Sunt făcute publice rezultatele de la concursurile de titularizare, sau de la alte concursuri desfășurate în instituțiile de stat. Directorilor de școli de ce de ce să nu li se aplice aceleași reguli? Pe mine, ca părinte, mă interesează directorii școlii în care învață copilul meu. Și nu în ultimul rând, ca plătitor de taxe, vreau să știu cine merită să fie plătit din banii mei.
Ce este rușinos e faptul că „Directorul Anului”, ales de Inspectoratul Școlar Județean s-a dovedit a fi o făcătură. Doamna pe care toată lumea o lăuda în urmă cu câteva zile, cu toate că erau directori mult mai capabili și cu multe realizări, și-a căzut examenul. Ar trebui să se dea niște explicații deoarece bani primiți ca premiu sunt din banii noștri. Poate că premiul primit pentru „performanță” (a se citi bine ghilimelele) ar trebui restituit și dat celor care-l merită.
Poate a prins-o intr-o zi in care i-au intervenit doamnei probleme familiale de sanatate, degeaba judeci si poate nu cunosti cazul concret…nu-i iau apararea dar se poate intampla si asta.
Specific românului din zilele noastre – răutate și invidie.
Mă numesc Dorin Galbăn sunt profesor titular la școala unde doamna este director și am o vechime de 31 de ani în sistem deci vreau sa spun că știu bine ce vorbesc …se poate verifica.
În primul rând concursul acesta, este din punctul meu de vedere, este chipul și asemănarea Ministerului. Sunt curios sa-mi explice cineva ce relevanță au testele care s-au dat vis a vis de conducerea unei școli.
Acum referitor la doamna la care făcea referire dl. care nu are tupeul sa-și dea numele…
Este o persoana care știe sa conducă un colectiv și o instituție, este interesată ca totul să funcționeze bine … este ultima persoana care pleacă din școală, uneori o prinde seara făcând documente specifice – o altă tâmpenie a actualului sistem de învățământ.
P.S. Cine mă cunoaște, știe că nu sunt un lingușitor, însă de data asta nu m-am putut abține…
Pentru mine a fost un adevarat șoc. Două pozitii de director care sunt ”interesante”. Nu vreau sa fac mai multe comentarii, cunosc destul de bine ambele persoane de pe aceste doua pozitii. Total diferite ca OM, CARACTER, MANAGER, PERFORMANTE, IMPLICARE……totul diferit. Viata este extrem de nedreapta pentru unii. Personal sunt uimita de rezultatele obtinute. Dar, functia e trecatoare, omul ramane! Daca ati observat OMUL nu conteaza, Cand apare FUNCTIA totul conteaza., toti TE ADORA. Bravo celor care s-au prezentat, bravo pt. cei castigatori in aceasta etapa. Unii s-au ales cu un LIDER. Altii s-au ales cu un ȘEF. Invatamantul nu a castigat nimic, nu a pierdut nimic prin acest concurs. Problemele majore sunt, raman si vor fi. Nu mai sper nimic! Nu mai cred in vorbe, programe, proiecte, reforme. Sunt dezamagita, trista. Nu voi regreta nimic atunci cand am sa parasesc sistemul. L-am adorat, l-am iubit. Acum in fiece zi merg cu un gol imens in suflet. Zi memorabila -12.10.2016. Doresc succes deplin tuturor celor ce s-au inhamat la aceasta functie! (sincer)
Naivitate de copil:de ce nu dau un test de acest gen si politicienii-toti cei care vor pe liste,sa fie verificati capitolul „analfabetism functional”,logica,coerenta,eficacitate si bineinteles-un test eliminatoriu pe la detectorul de minciuni
Perfect ai spus Morariu Emilia !
Doamna Galatan de la Milas de ce nu s-a prezentat? O mai sustine politicul? Daca probele erau cu desene si picturi probabil s-ar fi prezentat.Asa ca,LA REVEDERE d-na Galatan.
Si asa scoala din Milas este pe drumul prapastios.Nu-i de mirare cu asa dascali si conducere.La controlul inspectoratului scolar la loc de frunte sunt PALANETELE si nu copiii.
Profesori laureati la gala „Profesorul anului” n-au luat examenul. Ce nu e in regula, premiile sau examenul?
directoarea anului sa isi vada de problemele ei,nu sa mearga sa urle la cadre,ar trebui deschisa o ancheta in scoala ei, si inregistrata cum urla la copii