După mai bine de un deceniu în care a lăsat de izbelişte clădirea în care a funcţionat Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2, Primăria Bistriţa caută din nou o firmă capabilă să demoleze imobilul construit în 1930. Pentru aceste lucrări, de la bugetul oraşului a fost alocată suma de 80.000 de lei. Firmele interesate pot depune oferte până în data de 22 iunie a.c.
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2 Bistriţa a funcţionat în imobilul de pe strada Nicolae Bălcescu nr. 38A din 1980 până în 2009. Clădirea respectivă a fost construită în anii ’30 având destinația de locuință cu regimul de înălțime parter, ulterior fiind etajată.
În anul 2005, dr. ing. Ioan G. Pop a făcut o expertiză tehnică din care a reieşit faptul că imobilul prezintă o stare tehnică complet necorespunzătoare, cu degradări mari ale elementelor structurale și nestructurale și că nu îndeplinește cerințele pentru a fi utilizat în continuare cu destinația de grădiniță. Încă de atunci, s-a propus demolarea clădirii și construirea uneia noi, fie reabilitarea în totalitate a clădirii cu măsuri de consolidare.
În primăvara anului 2005, ca urmare a demersurilor făcute de ISJ BIstriţa-Năsăud, Ministerul Educaţiei a alocat 900.000 de lei pentru construirea unui local nou destinat Grădiniţei cu Program Prelungit nr. 2, utilizabili în două tranșe, iar Primăria Bistriţa alţi 400.000 de lei. Câteva luni mai târziu, datorită unei „regretabile erori”, clădirea și terenul au fost trecute pe lista imobilelor revendicate și au fost retrași toți banii alocați. Până în anul 2007 situația juridică a clădirii a fost incertă.
În urma demersurilor făcute de conducerea grădiniţei încă din anul 2000, a fost reglementată situația jurică a clădirii și terenului aferent. Prin memoriului adresat fostului primar PDL Vasile Moldovan și Consiliului Local Bistrița, înregistrat cu numărul 58568 din 22.08.2007, s-a comunicat că Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 Bistrița are terenul și construcția înscrise în CF Bistrița nr.2434, nr. top. 1877/17, dispune de o suprafața de teren de 1159 mp și s-a cerut din nou construirea unei noi clădiri.
Au fost din nou alocate sume din bugetul anului 2007 pentru efectuarea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unei unități noi de învățământ pe strada Nicolae Bălcescu nr. 38 pe terenul de 1154 mp, proprietate a Primăriei municipiului Bistrița, proiect întocmit de S.C. PREST SRL, aprobat prin HCL nr. 77 din 24.04.2008, urmând în continuare, cu banii alocați bugetul local pe 2008, să se organizeze licitația pentru proiectul tehnic lucrările pentru clădire. Cu toate acestea, nu s-a făcut nimic . Banii alocaţi au fost retrași la finele anului. În aprilie 2008, Inspectoratul de Stat în Construcții a verificat clădirile școlare vechi după ce tavanul grădiniței din cartierul Unirea s-a prăbuşit.
Prin Procesul verbal de inspecție din 30.03.2009, Inspectoratul de Stat în Construcții Bistrița-Năsăud a scos în evidenţă o serie de degradări și avarii ale construcției cum ar fi degradări ale planșeelor din lemn, fisuri profunde ale pereților din zidărie ale structurii de rezistentă, infiltrații ale apelor pluviale la cornișă şi tavane în primul rând din cauza degradării învelitorii, și a dispus interzicerea desfășurării activității şi demersuri legale pentru desființarea construcției sau reabilitarea și consolidarea acesteia.
„Dată fiind starea tehnică actuală a acestei clădiri, recomandările și interdicția desfășurării activităților școlare se impune demolarea de urgență a acesteia și construirea unei grădinițe noi care să îndeplinească toate cerințele impuse de normele și normativele în vigoare pentru desfășurarea în cele mai bune condiții a procesului educațional”, arată municipalitatea într-un raport.
Potrivit unui memoriu trimis presei în anul 2012 de către directoarea Corina Ţifrea, după ce preșcolarii şi educatoarele Grădiniței nr. 2 au fost mutați vreme de multe luni dintr-un loc în altul al orașului, Consiliul Local Bistriţa a optat pentru închirierea unei clădirii de la o persoană fizică pe strada George Coșbuc, numărul 29 începând cu de 1 septembrie 2009, pentru o chirie de 3750 de lei. Apoi, s-a decis mutarea pe Rodnei, nr. 23, în incinta Colegiului Tehnic „Grigore Moisil” în locul unde au funcționat înainte atelierele ale liceului.
În noul sediu, municipalitatea a mai investit pentru reamenajări câteva mii de lei, dar conform HCL municipalitatea urma să folosească acest spațiu pe post de grădiniță de urgență pentru unitățile preșcolare aflate în clădiri care trebuie reabilitate după ce se va finaliza construcția nouă la Grădinița numărul 2. La inițiativă viceprimarului PNL de atunci, Florin Găurean, Primăria Bistrița urma să aloce, în 2011, aproximativ 700.000 de lei pentru primele etape ale construirii noii grădinițe.
La mijlocul anului 2011, fostul viceprimar PNL Andrei Rusu declara că proiectul nu a fost abandonat și că speră că va fi dus la bun sfîrșit: „Luna viitoare o să începem lucrările de dărâmare, pentru că deja suntem în întârziere datorită birocrației. Știu că ne confruntăm cu probleme în ce privește grădinițele, dar până la finalul mandatului meu cred că o să finalizam construcția”, a declarat Rusu în 28.06. 2011.
Grădinița cu Program Prelungit nr. 2 este o unitate școlară cu personalitate juridică, înființată în anul 1980, care are inclusă, începând din septembrie 2006, ca structură și Grădinița cu Program Normal nr. 10 din strada Independenței nr. 57. În grădiniţă sunt cuprinşi 150 de copii repartizaţi în 5 grupe. Programul este asigurat de 10 educatoare şi personalul administrativ – gospodăresc, care-şi desfăşura activitatea între orele 6.00-18.00 în două schimburi. În perioada 2006-2013 în grădiniţă a funcţionat şi o grupă în alternativa step by step.
Sursa foto: Facebook Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2 Bistriţa
Cum sa se construiasca gradinite, sunteti nebuni? Sa nu mai ramana bani pentru podul spre nicaieri, partia de ski, wonderland, struti, mere, nunti ale zamfirei sau alte idei geniale ale domnului primar?
Așa, așa. După ce că ați permis construirea unor monstruozități de clădiri în buricul orașului, acum demolați o clădire interbelică cu atic și bosaj. Și inculți, și cu putere/combinație explozivă.
Am stat pe Nicolae Balcescu 15 ani. Am avut copil la acea gradinita. Mai bine ca mine nu stiu prea multi care este starea acestei cladiri. La randul meu o stiu de copil, si va pot spune cine a locuit acolo, dar nu asta este important . De ce sa fie demolata ? Sunt solutii cu duiumul pt. a o renova. In constructii totul este posibil. Sa faci alta pe milioane de euro aruncati ca din furca . In plus acea cladire se incadreaza perfect cu celelalte aflate pe strada. Nu va duce capul , habarnistilor de la HURBANISM din primaria comunistoida .Nu va iubiti orasul pt. ca multi nu aveti treaba de suflet cu BISTRITA cea frumoasa .