Din orașul Bistrița au dispărut în ultimii ani nu mai puțin de 6000 de arbori, susține Marius Bălan, membru în Asociația Bistrița Civică, potrivit căruia de vină ar fi niște ”yesmeni” care fac parte din comisia de tăiere a arborilor care funcționează pe lângă Primăria Bistrița.
”Avem un deficit de arbori de aliniament de 6000 și o parte între blocuri care au fost sacrificați din 2017 încoce. Vă spune ceva firma Bloom? A angajat pe bani publici cadastrul verde al orașului și l-a abandonat. Firma aceasta a dispărut, a devenit o cutie de poștă undeva, pierdută. În 2017, această firmă a numărat prin GPS 31.000 de arbori. Acum avem 25.000 de arbori, inventariere făcută tot prin GPS la debutul cadastrului verde, la propunerea mea și a Bistriței Civice. Nu exclud că s-au mai uscat între timp. Într-o vară secetoasă se pot usca 3-5-10 arbori, dar ei au trecut prin așa-zisa comisie a Primăriei, de așa-ziși specialiști conțopiști care, de fapt, nu au făcut altceva decât să fie niște yesmeni, iar din cauza lor Bistrița a pierdut 6000 de arbori. Eu am fost în comisia de tăieri timp de 9 luni cu statut de invitat și știu ce vorbesc. Au încercat să mă tragă cu preșul, dar nu a ținut, am plecat de acolo”, a spus Marius Bălan.
Ecologistul a adăugat că orașul nu mai poate pierde 70 de arbori din parcul dendrologic de la Colegiul Național ”Liviu Rebreanu” și alți 90 din Piața Centrală câți sunt puți pe lista neagră a tăierilor.
”Să nu uitați de petiția semnată de 5000 de bistrițeni împotriva masacrării copacilor din Piața Centrală. Tăiem de la CNLR 70 și două străzi mai încolo alți 70, în total 140, de pe un perimetru mic? Ia uitați ce trafic este pe Bulevardul Republicii și ce poluare. Nu ne mai putem permite, la Bistrița, să pierdem arbori cu zecile”, a mai spus Marius Bălan.
El solicită ca toți copacii să fie verificați cu acel tomograf deținut de Primăria Bistrița care atestă sănătatea arborilor.
La nivelul Primăriei Bistriţa funcţionează o Comisie de evaluare şi avizare pentru activităţile de defrişare a arborilor, singura care dă undă verde pentru tăierea copacilor din oraş. Cetăţenii care vor ca un copac să fie pus la pământ trebuie să scrie motivele pentru care solicită acest lucru, în cazul celor care stau la bloc fiind necesare semnăturile a jumătate plus unu din numărul locatarilor. Din comisie fac parte reprezentanți ai administrației locale, ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului și Gărzii Forestiere Bistrița-Năsăud.
Foto: arhivă
Pe Bulevardul Republicii sau taiat zilele trecute zeci de copaci ,dintre care multi sanatosi , este un dezastru …. nu v-am auzit chitaind despre acest lucru ….
Exact! Cum sa chitaie ceva Ciobanica si Balan despre copacii de pe Republicii cand ei sunt trup si suflet partizani cu Turc? M-am uitat cu atentie la ce au spus si nici un cuvant. Nimic! Cum sa va mai credem pe voi “civici” cand sunteti ecologisti pe sarite, in functie de interes politic?
Tomograful arborilor este in birou la specialistul tetcu..da da tetcu cel care nu a lucrat nimic până la 55 de ani și acuma s.a angajat la primărie pe salariu de 8000 de lei…
Da dar el scoate acel tomograf când vrea și taie unde vrea , nu se sesizează poliția și Garda forestiera cu tăierea unor copaci peste drum de farmacia soției primarului???
Dar oare tetcu nu i.a spus la balan că acei arbori os sănătoși …bălane a ieșit autorizați la casa😁?? Nu de alta dar te vei duce și nu ii vedeao rezolvata
Grigore nu cunosti absolut deloc subiectul, nu ma cunosti deloc nici pe mine si de aceea tu chitcaiesti si in nici un caz eu care macar imi asum ce vorbesc si ma si semnez.
Asa ca bai pletosule, uite ca eu te informez de ce nu am chitcait.
Daca te uiti atent si te-ai plimbat pe Bulevard in urma cu doua saptamani, trei ,o luna ai fi vazut daca erai atent niste buline de vopsea portocalii. Personal am verificat starea teilor de pe aliniamente si am identificat prin cunostintele mele si prin analiza atenta a fiecarui arbore in parte 34 de tei din care 8-10 salcami . Cu totii sunt bolnavi cu putregai la baza si au fost si loviti puternic in trafic de-a lungul anilor de masini.
Am dat situatia DSP-ului si domnului Primar iar cei de la Primarie si-au facut treaba. Ei vor fi inlocuiti cu arbori vigurosi de 12-15 cm in diametru si inalti la 4 metri.
Nu te pune cu ce stiu eu la acest capitol iar despre chitcaileli te las pe tine sa faci ca sobolanii.
Concluzia. Arborii taiati s-au taiat la sugestiile mele dupa ce au mai fost verificati inca odata de Primarie.
Bălane, lasă vrăjeală , cu ce drept umbli prin oraș să însemni arborii cu vopsea???
Cine ești tu sa faci așa ceva..daca mai sunt 3 că tine, ne trezim că își însemnați toți de prin oraș și autoritățile nu se sesizează că cine umbla de bezmetic cu un spray in mână și înseamnă copacii..
Așa e când nu ai de lucru, îți cauți că vezi doamne ești ecologistul șef, mai bine ne lași cu chitaielile tale că deja ești plictisitor …fa ceva util societății și stai la televizor nu ieși din casa
🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗
Ecologia nu se poate face decât în țările educate. De aceea la Bistrița ecologia n-are nici farmec, nici aderenți.
Așa se face toaletarea copacilor… Se toaletează până nu mai rămâne nici o rămurică și dacă este un an mai secetos, este sortit uscări. Au fost în oraș tei sănătoși toaletați/tăiați la o înălțime de aproximativ 2 m de la sol, chiar de unde se începe ramificarea crengilor…a fost tăiată tulpina oblic. Bineînțeles că respectivul copac s-a uscat.
Arborii din oras ajung lemne de foc gratis la altii in sobe…
Ce drăguț! Până acum 2 ani era de vină Crețu. Acum niște conțopiști de la Primărie. Pentru primar doar o limbă dulce. Nu degeaba i-a făcut primarul doi prieteni directori la primărie.
Tot Crețu pune în pericol nu știu ce arbori din parcul CNLR. Desigur doar în visul zbuciumatului, moș Petrică. O fermă de curci s-ar îngrășa bine de râs.
Pe vremuri, în școli se învăța despre circuitul elementelor în natură de unde vegetalele își luau necesarul vital. Astăzi se vorbește numai despre alei pietruite, parcuri mineralizate, aparențe salvate, pomi sufocați de betoane. Când în posturile cheie sunt plasați dobitocii patentați, toate frunzele din parcuri trebuie greblate, ca arborilor să nu le mai rămână nimic. Absolut nimic. Șarpele albastru este reptila se târăște, are gura mare, te regulează fără să aibă organele de reproducere la vedere, așa cum fac unii primari din Județul Bistrița-Năsăud.
Ce copaci erau odată…ce oras curat si elegant..Sincer a ajuns o groapă de gunoi, butoane,gunoaie,haos. Multumim desteptilor din instituțiile statului. Nu stiu care. Nu sunt de meserie, dar nici ei. Asta e. Nu pot să ies singur în stradă să strig.