Social

Câți copii din Bistrița-Năsăud nu sunt vaccinați împotriva rujeolei și ce măsuri se iau

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, dr. Anca Andriţoiu, a făcut precizări legate de campania de vaccinare împotriva rujeolei la nivelul județului.

În Bistriţa-Năsăud sunt 1.065 de copii care nu au fost vaccinaţi împotriva rujeolei, dintre care 883 sunt înscrişi la medicii de familie, iar 182 nu se regăsesc în evidenţele acestora. Sunt înscrişi la medicii de familie 27.070 de copii cu vârste între 0 şi 9 ani, dintre care .3048 au până la 11 luni (perioadă când se administrează prima oară vaccinul) şi 26.005 cu vârste între 1 an şi 9 ani (când se administrează a doua doză).

Din aceste două categorii cărora li se administrează vaccin, 883 nu au fost vaccinaţi la timp întrucât fie nu a existat vaccin, fie erau bolnavi şi au fost reprogramaţi. DSP BN a mai descoperit însă cu ajutorul primăriilor 182 de copii care nu figurează în evidenţele medicilor de familie, 180 de copii cu vârste între 1 şi 9 ani şi doi de până la 9 luni despre care medicii de sănătate publică au informaţii că nu sunt vaccinaţi.

Întrucât s-au primit 5.120 de doze de vaccin, iar acesta a fost distribuit medicilor de familie, copiii vor fi vaccinaţi în cabinetele acestora. Nu vor exista centre de vaccinare.

”Într-o primă fază, a trebuit să identificăm copiii eligibili la vaccinare, cu o doză sau cu două doze, pentru că vaccinul rujeolic se face în două doze, una inițială și un rapel. Prima doză se face la un an, dar având în vedere epidemia s-a devansat puțin și s-a ajuns de la 9 luni încolo, a doua doză – pe la 6 ani, obligatoriu până la 9 ani. Am căutat copiii eligibili pe două grupe de vârstă, mai întâi cei mici care urmează să fie vaccinați, apoi cei de 1-9 ani. În a doua grupă intră copiii restanțieri. Am identificat la medicii de familie 883 de copii restanțieri din diferite motive: contraindicații la vaccinare, plecați din țară, nu s-a prezentat, au refuzat sau a lipsit vaccinul. Avem vaccin, am primit 5.120 de doze, care au fost distribuite în teritoriu medicilor de familie, într-o primăm fază urmează să recupereze restanțierii.

Există și persoane neînscrise la medicii de familie, în fiecare lșocalitate. Prefectura a emis o circulară către toate primăriile pentru a identifica acești copii. Ne-am folosit de asistenții sociali, comunitari și mediatorii sanitari. S-au identificat 180 de copii care ar fi eligibili la vaccinare. Recuperăm restanțierii în primul rând, iar asistenții și mediatorii îi vor mobiliza pe cei identificați către cabinetele medicilor de familie. Nu considerăm că e nevoie de centru suplimentar de vaccinare, acoperirea cu medici de fgamilie e bună. La Ciceu Mihăiești acoperă medicul din Petru Rareș, la Poiana Ilvei are punct de lucru medicul de la Lunca Ilvei, la Monor merge medicul de la Șieu. Anul acesta a fost un singur caz de rujeolă în Bistrița-Năsăud, după ce anul trecut au fost 124 de cazuri la epidemie și încă patru cazuri până la sfârșitul lui 2016”, a declarat Anca Andrițoiu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.