Prima întrebare din chestionar era legată de primul primar al Bistriţei după Marea Unirea din 1 Decembrie 1918. Candidaţilor li s-a cerut să spună cum se numea acesta şi unde a locuit.
A doua întrebare se referea stema oraşului Bistriţa. Alexandru Misiuga a cerut candidaţilor să spună cine este acesta şi să precizeze câte busturi şi statui sunt în oraş, dar şi locurile în care sunt amplasate.
O altă întrebare se referea la Turnul Dogarilor, candidaţii fiind solicitatţi să precizeze unde se află acesta şi ce adăposteşte.
Următoarea întrebare avea în vizor numărul de pasaje din vechiul burg al Bistriţei, iar a şasea dintre ele la numele celui care a dat foc oraşului şi a ucis sute de locuitori ai acestuia.
Candidaţii mai erau solicitaţi să precizeze câte cinematografe a avut oraşul şi cum s-au numit ele, unde era sediul primului muzeu şi cine l-a condus, dar şi ce mare personalitate istorică a vizitat sediul Arhivelor Naţionale Bistriţa.
Spectrul întrebărilor adresate de Baron continua cu solicitarea ca cei ce vor să devină primari să precizeze unde se găseşte trofeul, unicat în România, numit „Mistreţul alb cu pete negre” împuşcat în zona Munţilor Rodnei din Bistriţa, respectiv în ce clădire a locuit timp de şase luni, al Bistriţa, Prinţul Carol al II-lea.
Legat de familia regală, Alexandru Misiugaa mai vrut să ştie de la candidaţi dacă aceştia cunosc detalii despre locul în care Regele Mihai I şi soţia sa Ana au servit masa, alături de 60 de bistriţeni într-o vizită efectuată în judeţ în anii 90.
Aspiranţii la fotoliul de edil au mai fost întrebaţi cum se numea şi care a fost prima farmacie din Bistriţa, câte monumente ale eroilor căzuţi în al Doilea Război Mondial sunt în oraş şi unde se găseşte plopul negru secular, gigant, unicat în România, care are 500 de ani vechi.
Baronul şi-a motivat chestionarul prin aceea că e foarte important ca viitorul primar al Bistriţei să cunoască istoria acestui oraş, dar şi pentru alegători, înainte de vot, e fel de important să ştim care şi ce ştie.
Alexandru Misiuga nu a primit niciun răspuns la întrebările adresate. Actualii candidaţi credeţi că ar şti să răspundă?
În cursa pentru Primăria Bistriţa s-au înscris, în total, zece candidaţi: primarul în exerciţiu, Ovidiu Creţu (PSD), Vasile Moldovan (PDL), fost primar al Bistriţei timp de opt ani, Alexandru Toniuc (PER), Lucian Adrian Ungur (PPDD), Ioan Negreanu (PRM), Antal Attila (UDMR), Radu Onişor (UNPR), Vasile Bindea (Partidul Alianţei Socialiste), Vasilie Bodale (Partidul Poporului – Legea Cojocaru) şi Călugăr Căţănaş (PNŢCD).
Cristiana Sabău
D-soara Cristina cred ca trebuie sa ne dati si raspunsurile la aceste intrebari!!
De ce? Aţi văzut vreun afiş cu mine prin oraş? Nu candidez nicăieri, stimate domn. 🙂
Ar fi foarte interesant sa raspunda persoanele care stiu , la modul cel mai serios, aici, pe timp online, daca Cristiana e de acord sa gazduiasca raspunsurile pertinente.
Avem ( inca ) printre noi destule persoane cu o cultura impresionanta, avem ( inca ) de la cine sa aflam informatii interesante despre istoria acestor locuri, doar ca nu le acordam si nu ne acordam aceasta sansa !
De acord!
Regele Mihai si Regina Ana au servit masa , alaturi de invitati, la terasa motelului Codrisor, in 1997.
Detalii cred ca ar putea sa ne dea dl.dr.Marius Pop si fostul primar Popescu.
Irelevant intreg efortul dumneavoastra.
Pe de alta parte a istoriei, ” baro-san ” Misiuga ar fi trebuit sa se intrebe, mai intai si apoi din ce in ce mai des, despre fiul sau.
Dubioasa, a naibii de !, era si ” posesia ” Turnului Dogarilor.
Personaj sters, ca atatia altii de la ecoul.
De un umor indoielnic.
Uitat de istorie.
Cu cât e mai irelevant ce scriu, cu atât sunt mai relevante comentariile dvs. Există un echilibru în toate.
D-na Cristiana , dvs, ati vrea ca Primarul [care va fi el] ,sa fie si un om cult, informat , destept …s.a.m.d …????????? nu-i destul ca e Primar ???si ginditi-va cit efort depune ptr. asta ……… cita truda, cita transpiratie [a se citi toate cu ghilimele].