În județul Bistrița-Năsăud, puțin peste 1% din populație este săracă, potrivit datelor deținute de Agenția de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud. Astăzi, când în întreaga lume este marcată Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei vă propunem să aflăm cine sunt săracii județului, ce se face pentru ei și dacă este încurajată astfel lenea.
Când vorbim despre cei mai săraci dintre noi trebuie să ne uităm în direcția celor care primesc ajutoare sociale, iar instituția care gestionează aceste beneficii, dar și alte servicii sociale, este Agenția de Plăți și Inspecție Socială Bistrița-Năsăud.
”Din totalul populației de la ultimul recensământ, beneficiarii de ajutor social reprezintă 1,05%, adică din 324.229 de locuitori ai județului, avem în total 3392 de membri în dosarele beneficiarilor de ajutor social, acestea fiind mai puține, dar înseamnă că sunt familii cu doi membri sau mai mulți. Între 0 și 19 ani, avem 1218 membri de familie care primesc ajutor social. Sunt copii din aceste familii care frecventează școala, dar în același timp sunt și cei tineri în căutarea unui loc de muncă. În ce privește persoanele apte de muncă, de la 20 la 59 de ani, avem 1210 de persoane, în timp ce numărul celor peste 60 de ani este în scădere comparativ cu anii trecuți“, a spus Radu Scripa, șef serviciu inspecție socială la AJPIS Bistrița-Năsăud.
Multe dintre aceste persoane care primesc bani de la stat sub formă de ajutoare sunt incapabile, în opinia lui, să-și gestioneze singure veniturile: ”Degeaba ai beneficii pe care le primești și nu le poți gestiona, tot în situație de nevoi o să fii. Sunt destui la nivelul comunităților în această situație. În fiecare dintre cele 62 de UAT sunt cel puțin două persoane care nu își pot gestiona veniturile și se complac în situația de sărăcie. Ar trebui să avem servicii speciale de suport în comunitate”.
Comunele cu cel mai mare procent de săraci
În top sunt Zagra cu 8,47% din populație săracă, Teaca – 5,54% și Dumitrița – 5,39%.
”Dacă e să luăm Zagra, comuna este destul de departe de tot ce înseamnă piața munncii. E foarte puțin dezvoltat accesul din Zagra spre una din comunitățile care are industrie sau oferă locuri de muncă. Normal că trăiesc în izolare. Zagra mai are Suplai, Poienile Zagrei, sate îndepărtate și ele de centrul comunei. Dumitrița e destul de aproape de oraș și poate că acolo ar trebui făcute niște proiecte cum s-au făcut la Lechința sau Petru Rareș care au încă persoane sărace, vulnerabile, dar unde se gestionează starea lor materială”, a mai spus Radu Scripa.
E o prejudecată să credem că ajutorul social e dat unor leneși
”Sunt persoane care au rămas singure, văduve, în mediul rural și nu mai au capacitatea și puterea să lucreze, să se integreze social. Foarte multe cazuri sunt însoțite de anumite afecțiuni, de depresie, care nu le mai oferă nicio motivație și trăiesc la limita supraviețuirii. Alții suferă de unele boli care nu sunt încadrabile într-un grad de handicap să le ofere o sursă de venit, dar în același timp să îi blocheze ca să poată desfășura activități care să le permită să aibă un venit. Legislația are prevederi pentru familiile fără venituri cu accent pe cele care au copii. Sunt acele bonuri valorice date de alte ministere, corelate cu toate veniturile pe care le obțin. Persoanele în situații de vulnerabilitate de scurtă durată, cum ar fi incendii, boli grave, există posibilitatea acordării unor ajutoare de urgență, iar noi întocmim frecvent astfel de dosare, la fel cum o mai fac și primăriile care alocă bani din propriile bugete”, a spus Radu Scripa.
La Bistrița, între 80 și 100 de persoane primesc de mâncare de la Cantina socială a Asociației Filantropia Ortodoxă, oameni care îndeplinesc anumite condiții, stabilite printr-o anchetă socială, majoritatea fiind familii monoparentale, persoane vârstnice, familii cu venituri foarte mici.
De ce au ajuns unii oameni atât de săraci
”Unii au ajuns cerșetori fiindcă asta au văzut în familie, mai sunt cazuri de oameni care au avut rătăciri de-a lungul vieții, au consumat alcool și au ajuns în stradă. Avem și acum un caz al unui fost gimnast care stă la centrul de cazare temporară al Primăriei Bistrița. Vine și ia masa la noi și recunoaște că a greșit și regretă. Alții, în urma unui divorț, a unui abandon ajung în situații critice de viață. Fac față vcu greu situației, se refugiază în alcool, pierd cârma și nu mai reușesc să facă față singuri. Avem un caz chiar acum al unei mame singure cu șase copii în întreținere. La ultima naștere, a suferit două AVC și a rămas cu semipareză pe partea stângă și cu un defect destul de mare de vorbire. Se descurcă foarte greu, iar concubinul a abadonat-o din cauza problemelor de sănătate și acum se luptă să-și crească singură copiii. Este o femeie curată și îngrijită. Sunt unele persoane care chiar nu vor să lucreze. Am avut un caz care să lovea cu pumnii în piept că vrea să muncească și nu are unde. Când i-am găsit de lucru nu a mai vrut, dar nu putem generaliza. Sunt cazuri de oameni cu probleme de sănătate fizice, psihice. Ultimii, chiar dacă își găsesc un loc de muncă, e foarte greu să-l mențină fiindcă se lovesc de anumite probleme și renunță”, ne-a spus asistentul social Ioana Hognogi de la Asociația Filantropia Ortodoxă.
Biserica nu încurajează lenea și indiferența
”Sărăcia nu a lipsit niciodată din istorie. Unii oameni au fost binecuvântați de Dumnezeu cu daruri materiale mai bogate, iar alții ni se pare nouă că au fost lipsiți, însă sărăcia materială trebuie să ne facă pe noi, creștinii, să fim mai solidari, mai umani, mai uniți pentru că belșugul material este darul lui Dumnezeu trimis asupra unui om. Când primești un dar, mulțumești pentru el și ești conștient că nu l-ai primit pe meritul tău întru totul. Primind un dar de la Dumnezeu se cuvine ca și tu, la rândul tău să faci același gest de mărinimie, de iubire asupra aproapelui tău care îți este frate și să-l imiți pe cel care ți-a oferit darul tău, de bogăție, de belșug material și spiritual. Suntem îndemnați cu totul să fim mai umani prin această situație inegală între oameni. Cred că Dumnezeu acest lucru dorește de la noi, să fim mai uniți și mai conștienți că avem nevoie unii de ceilalți. De 10 ani, Cantina socială funcționează prin darul credincioșilor bistrițeni în primul rând și apoi al celor din protopopiate, coordonați de preoții parohi. Avem oameni de bună credință care sunt filatropi, preocupați de faptele milei creștine. Aici, la cantina socială, nu avem doar un serviciu social prin care oferim masă oamenilor care sunt flămânzi, ci este și un mijloc de a-l întâlni pe Dumnezeu pentru că acesta va fi criteriul principal de judecată, dacă am împlinit faptele milei trupești și sufletești în lume, adică atitudinea noastră efectivă față de cel de lângă noi. Sunt anumiți factori care determină starea de sărăcie, care țin sau nu țin de anumite persoane. Unii s-au născut în zone defavorizate și nu e vina lor. Nu încurajează nici Scriptura, nici Biserica lenea și indiferența. Dumnezeu ne îndeamnă să fim asemenea Lui. Dumnezeu lucrează tot timpul în lume și în viața noastră și noi trebuie să fim harnici, gospodari buni și să ne îngrijim de traiul nostru zilnic. Biserica nu încurajează lenea, cerșetoria, indiferența, ci noi ne interesăm și aici la cantină să-i ridicăm pe oameni din situația de dificultate în care se află și să-i ajutăm să depășească pragul de greu în care au ajuns”, ne-a spus preotul Marius Pintican, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Bistrița-Năsăud.
În țara noastră, sunt peste două milioane de oameni care nu își permit să trăiască decent, potrivit datelor oficiale.
Puteți ajuta Asociația Filantropia Ortodoxă să ofere mâncare oamenilor sărmani luând legătura cu cei din conducerae organizației ale căror contacte le găsiți AICI.
De la un preot de la noi din județ, pe care îl stimez, am învățat ceva foarte interesant; expresia “am câți bani vreau eu”!.
Și asta așa este! Nu vreau sâ fiu miliardar, nu vreau să fiu milionar, sa muncesc 70 ore pe săptămâna, sa fiu plecat tot timpul de acasă, să nu pot fi prezent la zilele onomastice ale copiilor!
Vreau să câștig 3.000 lei, deci “am câți bani vreau eu, adică 3.000 lei” pentru că atâta vreau.
Mulți sunt săraci cu duhul. Biserica, politicienii încurajează lenea, sărăcia. Cum să afirmi tu în biserică duminică de duminică : ,,fericiți cei săraci cu duhul, că a lor este împărăția lui Dumnezeu „, să condamni pe cei care au muncit ,, mai repede va intra o cămilă prin urechile acului, decât un bogat în rai” Să-l păstrezi pe om, toată viața slugă, trebuie să-l faci dependent de tine. Știți cumva un preot, nu vorbesc de șefi lor sărac? La fel și politicienii, să aibă un electorat fidel, trebuie să-l țină în sărăcie, needucat. În rest, azi doar bolnavul, leneșul și bețivul e sărac și doar primul trebuie ajutat. Tot timpul au fost oameni mai înstăriți și mai săraci și așa va fi tot timpul. Acum sunt mai mulți săraci, câ fură politicienii și mafioții mai mult.
PĂREREA MEA!
Faptul ca o companie te munceste(sclaveste) pana la epuizare, este ok, e normal nu? Faptul ca mizeriile astea de corporatii si taxele mari ne sclavesc cel mai mult din Europa, avem cele mai multe ore lucrate pe saptamana si cel mai mic salariu, nu zice nimeni, in timp ce, cifra de afaceri a astora pe la noi e incomparabil mai mare fata de tarile de pe unde vin. Dar e normal, ce plm. Luati cu paine. Mergeti la psiholog sa va tratati de epuizare, seems legit.
@Deci sunt saraci doar cei care primesc ajutor social ?––
Sunt foarte săraci cei care nu NU mai au bani de mâncare, cei care in ultimii cinci ani nu și-au permis o geaca nouă sau ghete noi pt ea (mama) și pt copil, in general ești f.sărac daca banii tai putini ii dai pe mâncare proastă orez ieftin și (salam ieftin, parizer 5 lei/un kg) , și după ce achiți curentul, gazu și tv-ul , cumperi săpun și h igienică și paracetamol; NU MAI ai Nimic în poșetă până peste o lună!!!or fi vreo 40% din județ???