ACTUALIZARE Jandarmii bistriţeni continuă acţiunile specifice privind prevenirea şi combaterea delictelor silvice la nivelul judeţului. Misiunile specifice au fost executate pe Valea Budacului. Numai pe această linie au fost aplicate, în seara zilei de 21 noiembrie a.c., 5 sancţiuni, în valoare de 9.000 de lei.
Sancţiunile au fost aplicate de jandarmi pentru: transport de material lemnos fără documente legale, ridicarea de resturi de exploatare din fondul forestier fără drept şi refuzul de a transporta materialul lemnos confiscat la locul indicat de agentul constatator în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Materialul lemnos a fost confiscat şi predat Ocolului Silvic Dealu Negru iar motoferăstrăul pe care se era inscripţionat „Micul pădurar” şi care era folosit la tăierea materialului lemnos, a fost confiscat de jandarmi conform prevederilor legale în vigoare, informează IJJ BN.
ȘTIREA 5 În week-end, jandarmii bistriţeni au continuat acţiunile specifice organizate pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice, fiind aplicate un număr de 15 sancţiuni, din care opt amenzi în valoare de 12.700 de lei şi 7 avertismente scrise.
În zona localităţii Budacu de Sus, au fost depistaţi doi bărbaţi de 48, respectiv 21 de ani, care transportau material lemnos prin albia râului. În conformitate cu Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 23 din 2008, actualizată, privind pescuitul şi acvacultura, art. 63, lit. m, această faptă constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 4.000 la 8.000 de lei. Astfel, cei doi bărbaţi au fost sancţionaţi cu amenzi de 8.000 de lei (câte 4.000 de lei fiecare), informează IJJ Bistrița-Năsăud.
Totodată, au mai fost aplicate sancţiuni de 4.000 de lei şi un avertisment scris pentru ridicarea de resturi de exploatare din fondul forestier fără drept, în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010 actualizată, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Misiunile specifice au fost executate pe Valea Budacului (Cuşma, Cetate, Dumitriţa, Ragla, Budacu de Sus, Ardan, Şieu, Şieuţ, Domneşti, Dorolea).
De asemenea, la acest sfârşit de săptămână jandarmii au mai aplicat sancţiuni (6 amenzi de 700 lei şi 6 avertismente scrise) pentru abateri de la legislaţia legală în vigoare pe linia nerespectării prevederilor legii nr. 61 din 1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Astfel, au fost sancţionate cerşetoria, adresarea de cuvinte şi expresii jignitoare, gesturi obscene, tulburarea liniştii publice şi provocarea unor scandaluri.
ȘTIREA 4 Cherestea şi material lemnos confiscate, un autovehicul ridicat şi numeroase sancţiuni aplicate pe linie silvică în urma misiunilor executate de jandarmii bistriţeni în mai puţin de o lună.
De la intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 51 din 2016, la data de 20 octombrie a.c., odată cu noile atribuţii conferite Jandarmeriei Române privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, la nivelul judeţului au fost organizate mai multe acţiuni specifice pe această linie cu scopul prevenirii şi combaterii delictelor silvice.
Numai pe această linie jandarmii bistriţeni au aplicat în mai puţin de o lună, 47 de sancţiuni, din care 9 amenzi în valoare de 12.000 de lei şi 39 avertismente scrise.
Sancţiunile au fost aplicate pentru: transport de material lemnos fără documente legale, pătrunderea în fondul forestier cu autovehicule nedestinate transportului de material lemnos, neluarea măsurilor de împrejmuire a instalaţiei de debitare, deţinerea de material lemnos fără documente legale de provenienţă, ridicarea de resturi de exploatare din fondul forestier fără drept şi tăierea de material lemnos în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010 actualizată, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Totodată, la cea mai recentă acţiune organizată pe această linie, a fost ridicat un autovehicul care era folosit la transportul materialului lemnos.
Au fost confiscaţi 19 metri cubi de material lemnos şi cherestea în valoare de 2.452 lei.
De asemenea, conform procedurilor legale în vigoare materialul lemnos a fost predat Ocoalelor silvice pe raza cărora au fost constatate faptele.
Misiunile specifice au fost executate pe Valea Budacului (Cuşma, Cetate, Dumitriţa, Ragla, Budacu de Sus, Ardan, Şieu, Şieuţ, Domneşti, Dorolea), pe Valea Someşului (Sîngeorz-Băi, Cormaia, Maieru, Anieş, Şanţ, Valea Mare), Valea Ilvelor (Ilva Mică, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Leşu Ilvei, Ivăneasa).
Astfel de acţiuni specifice vor mai fi organizate pe tot parcursul sezonului rece prevenirea şi combaterea delictelor silvice dar şi în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă pentru constatarea şi prevenirea furturului şi transportului ilegal de brazi.
ȘTIREA 3 Cherestea şi material lemnos confiscate, un autovehicul ridicat şi numeroase sancţiuni aplicate pe linie silvică în urma misiunilor executate de jandarmii bistriţeni, care au continuat acţiunile privind prevenirea şi combaterea delictelor silvice la nivelul judeţului.
Misiunile specifice au fost executate pe Valea Someşului. Au fost vizate localităţile Sîngeorz-Băi, Cormaia, Maieru, Anieş, Şanţ şi Valea Mare.
Numai pe această linie au fost aplicate 17 sancţiuni, din care o amendă în valoare de 3.000 de lei şi 16 avertismente scrise. Sancţiunile au fost aplicate de jandarmi pentru: transport de material lemnos fără documente legale, pătrunderea în fondul forestier cu autovehicule nedestinate transportului de material lemnos, deţinerea de material lemnos fără documente legale de provenienţă, ridicarea de resturi de exploatare din fondul forestier fără drept şi tăierea de material lemnos în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, informează IJJ Bistrița-Năsăud.
Totodată, a fost ridicat un autovehicul care era folosit la transportul materialului lemnos. Au fost confiscaţi doi metri cubi de cherestea în valoare de 900 lei şi 3,5 metri cubi de material lemnos în valoare de 252 lei.
De asemenea, conform procedurilor legale în vigoare materialul lemnos a fost predat Ocolului Silvic Sîngeorz-Băi (cheresteaua), respectiv Ocolului Silvic Izvorul Someşului Mare din comuna Şanţ (lemnele pentru foc).
Totodată, în week-end-ul trecut au mai fost aplicate un număr de 15 sancţiuni în valoare de 4.200 lei, pentru abateri de la legislaţia legală în vigoare privind ordinea şi liniştea publică: adresarea de injurii, fumatul în incinta unor instituţii de învăţământ, parcarea în loc nepermis şi pătrunderea în instituţii publice cu încălcarea normelor de acces.
ȘTIREA 2 Misiunile organizate de jandarmii bistriţeni pe linie silvică continuă să dea în continuare rezultate. Jandarmii Detaşamentului 1 Mobil Bistriţa din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Bistriţa-Năsăud continuă acţiunile privind prevenirea şi combaterea delictelor silvice la nivelul judeţului.
De această dată a fost executată o misiune specifică pe Valea Budacului. Au fost vizate localităţile Cuşma, Cetate, Dumitriţa, Ragla, Budacu de Sus, Ardan, Şieu, Şieuţ şi Domneşti.
Au fost aplicate 12 sancţiuni, din care trei amenzi în valoare de 3.000 de lei şi 9 avertismente scrise. Sancţiunile au fost aplicate pentru: pătrunderea în fondul forestier cu autovehicule nedestinate transportului de material lemnos, tăierea arborilor fără drept, ridicarea de resturi de exploatare din fondul forestier fără drept, transportul de material lemnos fără documente legale şi sustragerea fără drept a materialului lemnos, în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice.
Totodată cei 2,5 metri cubi de material lemnos au fost confiscaţi şi predaţi conform procedurilor legale în vigoare Ocolului Silvic Dealu Negru. De asemenea, au mai fost confiscate trei topoare şi trei atelaje hipo.
ȘTIREA 1 Pe Valea Ilvelor se fură în continuare lemne de foc din păduri. Într-o singură zi, jandarmii au depistat opt transporturi ilegale, au dat două amenzi, şase avertismente şi au confiscat cinci metri cubi de lemne.
În seara zilei de marţi, 2 noiembrie a.c., jandarmii au patrulat în zona localităţilor Ilva Mică, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Ilva Mare, Leşu Ilvei şi a localităţii Ivăneasa pentru a preveni transportul şi tăierea ilegală a materialului lemnos. Cu această ocazie, au fost date două amenzi în valoare de 2.000 de lei şi şase avertismente scrise. Cinci metri cubi de material lemnos în valoare de aproximativ 600 de lei au fost confiscaţi şi predaţi conform procedurilor legale în vigoare Ocolului Silvic Valea Ilvei.
„Sancţiunile au fost aplicate pentru tăierea arborilor fără drept, ridicarea şi resturi de exploatare din fondul forestier fără drept, transportul de material lemnos fără documente legale şi sustragerea fără drept a materialului lemnos în conformitate cu prevederile legii 171 din 2010, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice”, anunţă IJJ printr-un comunicat.
Un proprietar a fost sancţionat pentru păşunatul animalelor într-o zonă interzisă de lege.
De asemenea, în ultimele 24 de ore jandarmii au mai aplicat pe raza judeţului un număr de 17 sancţiuni, (10 amenzi de 700 lei şi 7 avertismente scrise), pentru abateri de la legislaţia legală în vigoare pe linia nerespectării prevederilor legii nr. 61 din 1991, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, legii nr. 349 din 2002, pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a Hotărârii Consiliului Local 15 din 2016.
Camioanele care furaaa nestingerite un le vedeti?
Nu ca se închid ochii!
Nu, ca acolo-s pe o mana. De acolo le iese ceva.
Taierile ilegale sunt praf in ochii prostilor. Padurile Romaniei nu au fost defrisate ilegal, ci cu acte in regula. Lemnele nu ajung fara acte in Portul Constanta si nici la Sebes. Nu amaratii care nu au ce pune pe foc au defrisat muntii. Radarul padurii cel laudat este propaganda josnica, servita naivilor in stilul NKVD. Datele INS ne spun ca taierile ilegale au fost de 0,3% din total. Asa ca incetati cu propaganda si opriti taierile!
Bravo voua!!!
Da sa-mi spuneti D-voastra cu ce ar trebui sa ne incalzim locuintele iarna aceasta?Fceti atat a tam-tam pentru o caruta cu lemn. De ce nu faceti o ancheta pe la primariile din judet sa vedeti ca nu se dau bonuri de lemn pt populatie.De ce in fiecare an anumite persoane din primarii si acolitii acestora fac adevarate averi din valorificarea lemnului de foc, in timp ce familii intregi nu au nici macar un lemn sa incalzeasca locuinta?Vedeti doar ce vreti si faceti anchete in care loviti doar in cei vulnerabili desi stiti prea bine ca sunteti cateodata penibili.Va invit sa faceti o ancheta si la primaria Bistrita-Birgaului sa vedeti cate bonuri de lemn de foc s-au dat anul acesta si cine sunt beneficiarii acestor bonuri!!!Am ajuns ca pe vremea lui Robin-Hood cand faceai puscarie pentru cateva vreascuri!
Deci jandarmii au confiscat 5m cubi de lemn in valoare de 600 lei ???? Si cât au cheltuit pe motorină, ore plătite si alte cheltuieli ???? Sunt convins ca peste 600 lei ! Ei cauta hoții de lemn pe drumuri forestiere iar tir-urile cu lemn circula pe drumuri europene . Penibil !!!! Noi prindem si ii condamna pe toți gainarii iar hotii de mil. de € si cei pericol public sunt lăsați in libertate. Jandarmii erau mai eficienti daca stăteau si asteptau tir-urile pe DN 17 , produceau mai mult pt ocolul silvic si cheltuiau mai putin.
Domnu Flavius ai văzut tu jandarmi să oprească mașini pe drumuri naționale etc… Nu au autoritate si competenta . . Acolo în pădure și drumuri forestiere au dreptul . Atât
Au confiscate un mare rahat,sa va vedem confiscand mii de mc de la multinationale,nu 2 mc de niste amarati care vor sa se incalzeasca.Guvernul si statul sa rezolve problema lemnelor de foc ptr populatie,care este o problema sociala nationala.Conform legii nu este voie taierea lemnului verde,dar fagul cand se usca pe picior?Cetatenii UAT-urilor care detin paduri au dreptul la lemn de constructii,cine este nebun sa-si faca casa cu lemn infestat,daca nu se mai taie verde?Rezolvati problem partizilor ptr populatie,dragi guvernanti si lasati deoparte interesele multinationalelor.
Rusine sa va fie. Oamenii nu au lemn de foc in timp ce agentii fura cu acte in regula cu un aviz se transporta de doua trei ori si asta sub ochii tuturor de ce nu verifica nimeni pentru ca sunt mina in mina iar un amarit de ars si pus in presa. De ce nu verificati jaful din partizile exploatate si furate cu acordul padurarilor de asa zisi agenti. Cine le permite sa transporte cu un aviz dublu cantitatea de lemn iar oameni necajiti sunt arsi pt o caruta de lemn de foc. Se fac avize dintr-o parte si lemnul se fura din alta parte asta nu se vede nu verifica domnii de la silvic cine ntocmeste avize de expeditie false si numarul de transporturi facute cu un singur aviz?
Păi bine măi ,,hoților de lemne”(cum sunteți denumiți), voi cu ,,micul pădurar” şi cu nişte mârțoage amărăte v-ați găsit să mergeți la furat de lemne? Voi nu ați auzit zicala că ,,la furat şi la femei să nu te porneşti dacă ştii că n-ai scule”?… Luați şi voi exemplul ,,marilor pădurari” ai județului şi dotați-vă cu scule profesionale!…ori, mai bine faceți-vă pădurari şi în 2-3 ani aveți vilă, jeep 4×4, drujbe performante, tractoare puternice, camioane şi cel puțin o amantă… Ce?…nu mă credeți? Uitați-vă puțin în jurul vostru şi o să-mi dați dreptate…Succes!!!
P.S. Doamna Cristiana, vă rog nu le mai ziceți la amărâții ăştia ,,hoți de lemne” că-i jigniți pe pădurari!…Pe bune!