Actualitate

Câți urși, lupi și râși avem în județ. Care este situația față de anii trecuți

Monitorizarea și estimarea în teren a efectivelor speciilor urs brun, lup, râs și pisică sălbatică pe raza fondurilor cinegetice de pe teritoriul judeţului Bistriţa-Năsăud, pe anul 2024, s-a desfășurat în lunile aprilie-mai.

Evaluarea a fost întocmită pe fonduri cinegetice şi gestionari, iar ulterior a fost analizată și centraliză la nivel de judeţ. Situaţiile centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud au fost transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care va transmite datele centralizate pe judeţe către Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

În urma centralizării datelor din teren pentru evaluarea de primăvară, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, a fost evaluat un număr de 944 exemplare de urs brun, 273 exemplare lup, 119 exemplare râs și 406 exemplare de pisică sălbatică.

Comparativ cu anii precedenţi situaţia se prezintă astfel:

SpeciaEfective evaluate primăvara:
202220232024
urs brun879906944
lup267279273
râs9195119
pisică sălbatică401413406

În anul 2023 au fost acordate 9 derogări de la statutul de protecție pentru specia urs brun (Ursus arctos): 2 derogări aprobate prin OM nr. 184/16.01.2023 pentru modificarea anexei nr. 1 la OM 723/2022 pentru aprobarea nivelului de intervenție și prevenție în cazul speciei urs (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante și 7 derogări aprobate prin OM nr. 2183/22.08.2023 pentru aprobarea nivelului de intervenție și prevenție în cazul speciei urs (Ursus arctos), în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante. Toate cele 9 exemplare de urs brun aprobate la nivelul județului Bistrița-Năsăud au fost recoltate, informează APM BN.

20 comentarii

  • Exista ceva excursii organizate cu care macar putem vedea cite un exemplar din specii mentionate?
    Ca urs am vazut pe dealul negru acum 25 ani o singura data pe 5 secunde, lup o data in MM, tot citeva secunde si ras si pisica salbatica doar pe poze.
    Ar fi fain daca ar exista ceva de genul, chiar daca dureaza o zi intreaga sau trebuie pornit noptea,

    15
    42
  • Sunt prea multi ursi. Deja toamna coboara spre oras in Bistrita. Asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata.
    E o medie de vreo 15 ursi per fiecare comuna din judet… Si asta e media…DOAR JUDETUL Bistrita Nasaud are o populatie de ursi mai mare decat are toata Finlanda(800-900) si la fel cat Suedia(1000). Daca asta vi se pare normal.. Atunci va rog sa protejati ursul in continuare. Nu zic sa radem toti ursii de pe fata pamantului dar la jumatate am putea renunta.

    42
    65
    • Alin când ți-ai făcut casă în Pădurea Codrişor nu te-ai cândit că acolo este santuarul urşilor şi a altor vietăți sălbatice ? Acum ceri să fie împuşcate că îți este frică să ieşi din casă.

      65
      18
    • Horia, dar tu unde locuiești? În pădure cumva, într-o scorbură? Locul unde e casa/blocul tău, a fost cândva populat de urși. Hai să dărâmăm toate orașele să facem loc la urși. Alte țări au exterminat complet urșii pentru a-și proteja cetățenii și să se poată dezvolta, numai noi așteptăm să vină să ne mănânce. Urșii nu sunt buni la nimic, exact ca șobolanii, care sunt exterminați masiv. De ce nu luați apărarea șobolanilor când sunt exterminați și alungați din orașe?

      16
      41
    • @ares
      îmi păreai un om citit umblat prin lume ..comentariul tău spune total altceva despre tine
      ce țara a exterminat urșii pt. a proteja populația?
      ursu` trebuie hrănit ..avem cu ce..da` mai simplu e să-l împuști organizat cu zeci de mii de euro
      pe post de trofeu.
      domnul Dragoș Hârjoaba -hoherul pădurilor- (AUR) te poate lămuri în privința asta
      cu argumente făr` de cîcaturi!

      ”Veniți după mine ai codrilor fii,
      Hoherul pădurilor e bine să fii!
      *
      U-u-u! face lupul ce urlă pesemne,
      Ori poate Scufița Roșie taie lemne,
      Ori poate mistrețul și cu Hârjoabă,
      Desfac porumbul boabă cu boabă.
      *
      Veniți după mine, frați pădureți,
      E vânătoare în munți, la mistreți.
      Veniți după mine sus printre târși,
      Trage Hârjoabă la țintă: sunt urși!”
      -(c) 2019 poetul TimpOnline –

      7
      5
    • Germania, Austria, Elvetia nu mai au niciun urs. Da, i-au impuscat pe toti. Caută pe google și vei găsi și motivele. Alte țări care pun pe primul loc viața și siguranța cetățenilor au urși doar de sămânță, 10-100 exemplare. La tine nu merge goagălul? Agent Green: Iată traseul ultimului urs din Alpi care a îndrăznit să treacă granița în Germania unde a și fost împușcat. În prezent Austria, Germania și Elveția nu mai au nici un urs. (articol din 2016). Etc.

      10
      21
  • 944??🐻
    Mulți!?

    Să stea frumos în pădure, iar la toamna sa NU se plimbe prin orașe (pe Ghinzii , Sigmir etc) sau sa atace oameni 😏– ce planuri /soluții au cei din campania electorală?

    16
    40
    • sa vina sa va extermine ca sunteti prea multi care consumati aerul degeaba, legea junglei va fii oricum, nu te mananca ursu te vor executa musulmanii care sunt mai multi si mai rai decat ursii, Europa e depasita de situatia musulmanilor migranti.

  • Daca or mai da multă grindină, si-or devasta pomii fructiferi….etc ..nici noi n-om ave’ ce mânca,d-apoi Martinii?😏🙄Doamne Ajută -ne!

    Articol din 2021:
    Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud, Sever Roman:

    În ultimii trei ani, au fost împușcați în tot județul trei urși, populația crescând acum până la 800 de exemplare, de patru ori mai multe decât efectivul optim recomandat de specialiștii Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice (ICAS) Brașov.
    🌳🍐🍏🍐🍐
    ”Cea mai mare densitate de urși este în zona Dealul Negru. Gestionarul fondului de vânătoare 27 Budac ne-a spus că anul acesta au venit în zonă circa 300 de exemplare, cei mai mulți urși de când se fac astfel de estimări. –– 🐻Ei vin, printr-un coridor de migrare ecologic, din Brașov, din Mureș, și ajung la Dealul Negru pentru că sunt livezile de peri sălbatici. ––-Se hrănesc cu pere și acumulează acum, înaintea iernii!…

    https://timponline.ro/toamna-ursilor-s-au-inmultit-de-patru-ori-si-au-atacat-ce-le-a-iesit-in-cale-niciun-primar-nu-a-cerut-relocare-sau-recoltare/ Toamna urșilor. Sunt deja 800 și atacă ce le iese în cale. Niciun primar nu a cerut relocare sau recoltare – TimpOnline.ro

    9
    20
    • decat musulmanii si chinezii, mai bine ursii, sa fie cat mai multi, ne apara de nelegiuti

    • Foarte bine că creşte numărul de urşi asta înseamnã că mediul se reface. Numărul de urşi se va stabiliza natural nu cum vor uni ghiolbani de oamenii.

      13
    • Claudia, cum anume crezi că se va stabiliza natural, din moment ce ursul se află în vârful lanțului trofic și nu are niciun prădător natural? Se vor înmulți necontrolat, pentru că niciun alt animal nu omoară ursul. Urșii în schimb vor rade toate căprioarele, lupii, mistreții, peștii și tot ce mai mișcă în pădure și în râuri. Și într-un final, evident, va ucide toți oamenii.

      5
      11
    • @ares, Toate se echilibrează mai puțin omul care este prea distrugător şi lacom să-l mai echilibreze cineva.
      Există în natură un echilibru între pradă şi prădător altfel dacă populația prădătorilor şi-ar devora numeric toată prada după aceea ar intra în declin şi ea cu posibilitatea dea dispărea şi ea ca specie. Un exemplu simplu în zonele din Serengeti neatinse de oamenii populația leilor este mult mai redusă în comparație cu cea a zebrelor etc…..

      8
      1
  • Echilibru e când omul intră în ecuație și face ordine. Simplu. Nu-ți place, ia pleacă și din oraș că și ăla a fost cândva sălbaticie și va ajunge, dacă nu, să te alerge ursul și pe acolo.

    1
    4
Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.