Lansarea oficială a compact discului va avea loc marţi, 9 decembrie 2014, de la ora 18:00, în Sala „Reduta” a Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca, anunţă Radio Renaşterea.
Vor vorbi în deschidere: Tudor Sălăgean, Marinela Zăgrean Istici, Veronica Macarie şi Floare Pop. De asemenea, în cadrul evenimentului vor mai colinda alături de Grupul „Galentaşul”: Grupul de colindători clujeni, Maria Marcu, Marinela Zăgrean Istici, Amalia Codorean Chindriş, Maria Golban Şomlea, Florian Roşan, Adriana Hagău, Grigore Sâmboan şi Grupul vocal „Arheo” coordonat de Veronica Macarie Moldovan.
Grupul folcloric Glanetaşul a fost înfiinţat de artista Lenuţa Purja din Agrieş şi învăţătoarea Floare Pop din Agrieşel, în luna mai 2004, la îndemnul lui Nicolae Gălăţean, la vremea aceea directorul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud. Până la mijlocul anului 2005, grupul a fost coordonat de artista Lenuţa Purja şi de învăţătoarea Floare Pop, după care grupul a rămas în grija acesteia din urmă care îl coordonează şi în prezent. Pentru că în perioada anilor 1920-1970 erau doi vestiţi clarinetişti, Vasile din Laz, şi, mai târziu, Alexandru din Laz – Agrieş, cărora oamenii le spuneau clanetişti sau glanetiştii, fostul primar al comunei, Ştefan Perhaiţă, a dat denumirea grupului folcloric, Glanetaşul. Această denumire mai are la bază şi personajul din romanul Ion, scris de Liviu Rebreanu (născut în Târlişua), Ion al Glanetaşului.
Grupul are în componenţă taraful tradiţional, trei instrumentişti, şase solişti vocali şi rapsozi populari. De la înfiinţare până în prezent, grupul folcloric Glanetaşul a participat la diferite festivaluri concurs de folclor din ţară cu soliştii vocali şi instrumentişti, obţinând numeroase premii, la spectacole folclorice, la concerte de colinde, la emisiuni televizate sau radio.
Foto: arhivă
Adaugă comentariu