Actualitate

Ce a dispus instanța supremă în dosarul Ioan Oltean – ANRP

În dosarul în care deputatul Ioan Oltean este acuzat alături de Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP, de acordarea unor despăgubiri supraevaluate pentru un teren, prejudiciul fiind de aproape 100 de milioane de lei, judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus începerea judecării pe fond, scrie stiripesurse.ro.

Judecătorul de camera preliminară a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de Crinuţa Dumitrean, Ioan Oltean, Cătălin Teodorescu, Remus Baciu, Lăcrămioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Sergiu Negurici şi Mihai Rotaru şi a constatat că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost legal sesizată de Direcţia Naţională Anticorupţie prin rechizitoriul din 28 iulie.

Magistratul a mai constatat “legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală” şi a dispus începerea judecăţii în dosarul în care sunt acuzaţi deputaţii Ioan Oltean şi Cătălin Teodorescu, cinci foşti membri ai Comisiei pentru Stabilirea Despăgubirilor din Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), omul de afaceri Mihai Rotaru şi evaluatorul Sergiu Negurici. Decizia poate fi contestată în termen de trei zile de la comunicare.

„Membrii comisiei au fost sprijiniţi în demersul lor infracţional şi de inculpatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai şi cu preşedinta ANRP Dumitrean Nicoleta Crinuţa”, au scris procurorii în rechizitoriu.

În august 2016, Ioan Oltean a fost trimis în judecată pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, iar Crinuţa Dumitrean este acuzată de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată foşti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, respectiv Sergiu Diacomatu, Cătălin Teodorescu, Remus Virgil Baciu, Rodica Constantinovici, Lăcrămioara Alexandru şi Marko Atilla Gabor. De asemenea, au fost deferiţi justiţiei omul de afaceri Mihai Rotaru, beneficiarul direct al despăgubirii, şi evaluatorul Sergiu Negurici.

Potrivit procurorilor, Mihai Rotaru a cumpărat pe 27 noiembrie 2009, contra sumei de 750.000 de euro, drepturile litigioase pe care o persoană le deţinea asupra unui teren în suprafaţă de 61.857 de metri pătraţi situat în municipiul Piteşti. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce timp de opt ani nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce o determinase să iniţieze şi un proces. După doar câteva luni, pe 17 iunie 2010, membrii Comisiei ANRP, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, au aprobat în regim de urgenţă raportul de evaluare prin care terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Mihai Rotaru, deşi acesta nu îndeplinea cerinţele de soluţionare în regim de urgenţă a dosarului de despăgubire, indică procurorii. Anchetatorii susţin că membrii comisiei au fost influentaţi de Ioan Oltean, care avea o relaţie apropiată cu preşedintele de la acea dată al ANRP, Crinuţa Dumitrean. Acesta le-ar fi indus membrilor comisiei convingerea că ar putea să-şi piardă funcţiile în care fuseseră numiţi politic.

Rechizitoriul DNA

La data de 27 noiembrie 2009, inculpatul Rotaru Mihai a cumpărat contra sumei de 750.000 euro drepturile litigioase pe care o persoană le deținea asupra unui teren în suprafață de 61.857 mp, situat în municipiul Pitești, județul Argeș. Persoana respectivă a vândut aceste drepturi după ce, timp de 8 ani nu reușise să obțină proprietățile revendicate, ceea ce condusese și la inițierea unui proces în instanță.

După doar câteva luni, la data de 17 iunie 2010, inculpații Dumitrean Crinuța Nicoleta, Diacomatu Sergiu Ionuț, Teodorescu Cătălin Florin, Marko Atilla Gabor, Baciu Remus Virgil, Constantinovici Rodica și Alexandru Lăcrămioara, în calitățile menționate mai sus, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat în regim de urgență raportul de evaluare prin care un terenul respectiv a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire inculpatului Rotaru Mihai.

De precizat este faptul că, membrii comisiei cunoșteau în mod cert că inculpatul Rotaru Mihai nu îndeplinea cerințele de soluționare în regim de urgență a dosarului de despăgubire, acesta din urmă nefiind o persoană în vârstă și nu avea probleme de sănătate.

Membrii comisiei au fost sprijiniți în demersul lor infracțional și de inculpatul Oltean Ioan, care avea relații cointeresate cu cesionarul Rotaru Mihai și cu președinta A.N.R.P Dumitrean Nicoleta Crinuța. Acest lucru s-a realizat prin inducerea față de membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a convingerii că aceștia ar putea să își piardă această funcție, fiind de notorietate faptul că erau numiți politic.

Terenul în cauză a fost supraevaluat cu suma de 98.780.835 lei (de 10 ori față de prețul real), ceea ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat, concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale în același cuantum pentru persoana beneficiară a drepturilor litigioase.

În dosarul de despăgubire respectiv, inculpatul Negurici Sergiu, expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare ce contravine Standardelor Internaționale de Evaluare, prin folosirea unor comparabile neconforme. În aceste condiții, deși inculpatul Negurici Sergiu avea obligația să explice, dar mai ales să ofere o evaluare în care să pună în aplicare în mod corect metodele și tehnicile prevăzute de standardele internaționale de evaluare, expres menționate în procedura ce trebuia urmată pentru acordarea despăgubirilor și deci să compare terenuri similare, a transmis explicații nerelevante, inapte să lămurească observația Direcției pentru Contencios și pentru Coordonarea Secretariatului Comisiei Centrale și a păstrat aceeași valoare. Raportul astfel întocmit a fost aprobat de membrii comisiei, deși rezulta supraevaluarea vădită efectuată de evaluatorul Negurici Sergiu, împrejurare care impunea retrimiterea pentru reevaluare.

13 comentarii

  • Ar trebui ca Instantele abilitate (daca acestea mai exista!?) sa scuture buzunarele/ conturile celor care cu nerusinare si impertinenta au „manarit” sumele acestea astronomice pentru noi, cei care cu truda, cu sacrificii dar si cu bun simt am contribuit la visteria Romaniei…
    Pentru niste neispraviti adunati in gasti si partide???!!!

  • Mare om mult bine a facu acestui județ acest personaj alaturi de PDL. Sa raspunda in fata legii ca au nefericit o tara alaturi de Udrea, Blaga,Basescu,Boc,etccccccccccccc.

  • Un om care a făcut numai bine pentru oraşul lui, pentru judeţul lui, pentru ţara sa, este calomniat şi batjocorit de toţi gozerii.
    Numai câte probleme a rezolvat domnul, e drept la cine a avut bani de drum, să-l caute, că doar nu merge Mahomed la munte.
    A făcut locuri de muncă, servicii bune, salarii şi alte venituri, pe care mulţi nu le meritau şi nici nu le visau, şi acum primeşte ca recunoştinţa bucuria proştilor.
    Numai faptul că a lăsat să se construiască (şi-a dat girul ) pe Crinilor, vis-a-vis de blocul dumnealui, un ditamai bloc, extrem de accesibil inclusiv pentru persoane cu dizabilităţi – fiind de-a dreptu în trotuar- , cu un picior în cimitir (blocu), şi mai înalt decât avioanele, arată ce om bun este.
    Se sparie gândul de câtă invidie şi răutate este în oameni.
    Când n-a mai fi şef, dac-a fi vreodată să nu mai fie, (cât trăim noi) , ne-a părea nouă rău.
    Şi aşa ne trebuie.
    Facere de bine cu de-a sila nu se poate.

  • Incet,incet,nea Nelutu,ajunge unde ii e locul,la casa fara pisica.Nea,Nelutu,facturile trebuiesc platite,prea te-ai infruptat din banii contribuabililor.

    • meriti cu indulgenta 25 de anisori … dupa cate multe altele ai reusit sa dobaandesti din banutii nostri. Succes domnilor judecatori,sa nu procedati gen Cocos et.compani ! Curaj ca se poate…..

  • Nu vă faceți iluzii !! Oamenii lui băsescu nu fac pușcărie, sunt protejați de POLIȚIA POLITICĂ (DNA, SRI, câmpul tactic din justiție)

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.