”Livada tradițională cu peri seculari de pe Dealul Cocoș este un ecosistem agro-silvo-pastoral unic în județul nostru, posibil în România și mai departe. Biodiversitatea livezii depinde de pajiștea, odinioară de 150 hectare, cu cei aproape 1000 de peri seculari, din care o parte sunt altoiți cu soiuri încă necunoscute de păr, pe lângă care trăiesc o sumedenie de viețuitoare care depind de acest ecosistem. De la carnivore mari ce trec ocazional prin livadă până la mamifere mici, de la paseriforme, la ciocănitori și răpitoare, până la cele mai mărunte nevertebrate și microorganisme, toate acestea sunt încă necercetate în amănunt”, scrie pe Facebook biologul Ciprian Samoilă de la Asociația Harta Verde România.
Potrivit acestuia, ”livada suferă din cauza nenumăratelor impacturi care au început cu pârtia de schi – renumită la nivel național – care a fragmentat livada în două mari secțiuni, urmate de drumul de utilitate pentru zona de agrement Aqualand, care a împărțit livada în trei secțiuni, și aleile creionate haotic în viitorul parc dendrologic din vest care a păstrat o parte din perii prezenți. În nordul livezii se conturează o suită de noi impacturi care se vor năpusti asupra ecosistemului pe care doresc să îl protejez, să îl conserv și să îl promovez ca atare”, a menționat el.
Anul trecut, municipalitatea s-a asociat cu Lions Club Bistrița pentru derularea în comun a proiectului ”Parcul perilor seculari – Lions” pe Dealul Cocoș din Unirea. Obiectivele proiectului sunt studierea habitatului oferit de păşunea cu peri din ridul Dealul Cocoş, determinarea soiurilor şi a portaltoiurilor, cu perspectiva creării de noi soiuri, păstrarea şi salvarea arborilor fructiferi cu vârsta de peste 200 de ani în perimetrul pășunii Cocoș și pregătirea parcului pentru prezentări legate de mediu, floră, faună material genetic, turism tematic și agrement.
Omul este pradatorul suprem.Civilizatia distruge natura.Orice organism viu are un ciclu de viata. Asa este si cu perii seculari. Intr-un anumit timp vor muri si acestia.Daca se vrea pastrarea parcului cu peri seculari trebuie musai sa se si planteze . In mod sigur perii existenti au fost altoiti pe puieti de peri salbatici.Trebuie procedat in consecinta si anual trebuie plantati si altoiti cel putin 10-50 de noi peri utilizand ca altoiuri soiurile identificate deja.In acest mod se pot pastra si studia perii existenti dar se asigura oarecum si un viitor al parcului cu peri plantati de sasii bistriteni.
Eu cred că Trump e de vina
La idioata de administratie romaneasca nu exista nici un concept privind protejarea unor ECOSISTEME complexe . Baietii de la partide nu au studiat nimic si la scoala de partid se invata cu totul altceva.
Se pare ca natia asta isi distruge cu buna stiinta tot ce este unic. Unica este DELTA Dunarii care incet cu treaba buna devine un chici cu constructii si piscine, parcari si terenuri de tenis, unici sunt URSII bruni cu cea mai importanta populatie din Europa, unice sunt castelele medievale Transilvane si culele brancovenesti din sudul tarii de o mare frumusete, unice sunt padurile VIRGINE ale tarii care cad si ele drujbelor lacomilor. Cu institutii decorative Romania pierde repede acea unicitate.
Si BISTRITA CIVICA va depune un proiect privind salvarea a peste 250 ha din terenurile Padurea Codrisor, zona MHC, padurea Ghinzii si zona perilor seculari. La dezbaterile privind participarea soc. civile la sectiunea buget participativ le vom inregistra si depune la CL. Vrem sa sa cerem fonduri europene pt. declararea si amenajarea lor ca o mare GRADINA VERDE URBANA .
Păi tot felul de ecosisteme erau și sub casele noastre și le-am distrus! Hai atunci să nu mai construim nimic! Să trăim în peșteri îmbrăcați cu o frunză.
Important e ca pestera sa fie in zona buna si cu utilitatile trase. tot asa si frunza trebe sa fie de aia care nu se usca…