Actualitate

Ce a hotărât CNSC în legătură cu licitaţia pentru pârtia de schi şi utilităţile din Wonderland

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) a dat un verdict în urma contestaţiilor depuse de două asocieri de firme la finalul procedurilor de licitaţie pentru lucrările la pârtia de schi din Wonderland, investiţie de aproape 24 de milioane lei din împrumutul bancar contractat de municipalitate.

La finalul anului trecut, Primăria Bistriţa a scos la licitaţie lucrările de amenajare a pârtiei de schi inclusiv utilităţi, valoarea estimată fiind 27.323.439,76 lei. Valoarea adjudecată – 23.803.000 lei. Anul acesta au fost alocate 18 milioane lei pentru lucrări, din împrumutul de 40 de milioane contractat de municipalitate.

Câştigătoare a fost declarată oferta făcută de asocierea SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL.

Firmele care au pierdut au depus contestaţii: asocierile Acomin SA – Caterpilar Transilvania SRL şi SC Kranz Eurocenter SRL – SC Elcompet SRL.

Decizia CNSC: ”Contestatoarea Acomin SA, în calitate de lider al asocierii Acomin SA – Caterpilar Transilvania SRL, cu sediul în Deva, a solicitat obligarea autorităţii contractante la reluarea procedurii de evaluare a ofertelor, precum şi suspendarea procedurii de atribuire. Prin contestaţia formulată de SC Kranz Eurocenter SRL, în calitate de lider al asocierii SC Kranz Eurocenter SRL – SC Elcompet SRL, cu sediul în Piteşti, s-a solicitat anularea parţială a raportului procedurii în referire la oferta depusă de asocierea SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL, anularea tuturor actelor subsecvente raportului procedurii de atribuire, a deciziei prin care autoritatea contractantă a declarat oferta sa ca fiind necâştigătoare, reevaluarea ofertei desemnate câştigătoare. Prin cererea de intervenţie, SC Record SRL, în calitate de lider al asocierii SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL, cu sediul în Bistriţa, a solicitat încuviinţarea în principiu a cererii de intervenţie în interes propriu, în subsidiar, în situaţia în care Consiliul va aprecia ca fiind inadmisibilă cererea de intervenţie în interes propriu, admiterea prezentei cereri ca o intervenţie accesorie, în interesul autorităţii contractante, iar pe fondul cauzei, respingerea contestaţiilor Acomin SA Deva şi SC Kranz Eurocenter SRL ca nefondate. Capătul de cerere privind suspendarea procedurii, din contestaţia Acomin SA Deva, a fost respins ca nefondat. Consiliul respinge ca nefondată contestaţia formulată de Acomin SA, în calitate de lider al asocierii Acomin SA – Caterpilar Transilvania SRL, în contradictoriu cu municipiul Bistriţa. Admite contestaţia formulată de SC Kranz Eurocenter SRL, anulează raportul procedurii din 10.02.2015 şi comunicările privind rezultatul procedurii. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei prezentate de asocierea SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL şi la stabilirea rezultatului procedurii, cu întocmirea unui nou raport al procedurii, în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei decizii. Rezultatul procedurii va fi comunicat operatorilor economici cu respectarea termenului legal. Dispune continuarea procedurii cu respectarea celor din motivare şi a prevederilor legale în vigoare. Încuviinţează în principiu cererea de intervenţie formulată de SC Record SRL şi o admite în parte. Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile de la comunicare”.

La începutul lunii martie, primarul Ovidiu Creţu spunea: ”Trei firme importante, mari, au concurat, mă refer la producătorii de echipamente, şi a câştigat firma elveţiană Bartholet. Ei au dat preţul cel mai mic, am făcut toate verificările, am cerut clarificări, au dat clarificări corespunzătoare şi comisia a decis încheierea contractului cu ei. Reprezentanţii celorlalte două firme, Leitner şi Doppelmayr, cei doi mari producători austrieci de instalaţii de transport pe cablu, au contestat. Noi facem procedura în continuare şi aşteptăm să vedem ce ne spune autoritatea naţională. S-ar putea să spună: staţi pe loc. De obicei nu se întâmplă aşa. Au termen 20 de zile să ne dea un răspuns, dar am mai avut situaţii de acest gen în care ne-au spus: puteţi să contractaţi şi situaţia se va judeca. Practic, autoritatea respinge contestaţia, contestaţia putând apoi să-şi urmeze cursul în instanţele de judecată. Eu cred totuşi că în luna mai vom semna contractul de execuţie”.

Ce construcţii sunt prevăzute în proiectul pârtiei de schi puteţi vedea AICI.

Primăria Bistriţa are în plan, de mai mulţi ani, realizarea Complexului sportiv şi de agrement Wonderland, pe o suprafaţă de peste 270 de hectare, care să cuprindă zone de agrement şi recreere pentru sporturi de iarnă (pârtie de schi cu o lungime de 1.050 metri dotată cu instalaţie de nocturnă, telescaun cu o capacitate de peste 2.000 de persoane pe oră, patru tunuri pentru zăpadă artificială, parcare la baza pârtiei cu o capacitate de 200 de locuri pentru autoturisme şi nouă locuri pentru autocare, patinoar în aer liber), sporturi de vară (aqualand, înot, polo, terenuri de tenis, baschet, teren de golf, hipodrom, pistă de karting), agreement (hotel de 4 stele, centru spa, restaurant, baruri, cafenele, săli de conferinţe şi spectacole, scenă mobilă pentru spectacole în aer liber, spaţii amenajate pentru competiţii, demonstraţii şi antrenament cu role, skateboard şi biciclete), precum şi o sală polivalentă cu capacitate de 4.000 de locuri, care ar putea ajunge în cazul concertelor la o capacitate de 6.500 de locuri prin ocuparea zonei centrale a acesteia.

Foto: arhivă

1 comentariu

  • de acord cu partia, DAR daca nu o sa fie zapada care sa faca necesara aceasta partie si daca nu o sa fie profitabila, atunci sa plateasca cel ce „a tinut cu dinti de aceasta partie”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.