Un bărbat din Australia, țară în care poți urca la volan chiar și după ce ai consumat alcool, a aflat astăzi că, în România, legea este alta și va suporta consecințele pentru că nu a respectat-o.
Polițiștii Serviciului Rutier Bistrița-Năsăud, care desfășurau activități de monitorizare a traficului rutier în zonă, au oprit, azi, pentru verificări un autoturism care circula pe DJ 172G, între Dorolea și Livezile. La volan era un bărbat de 59 de ani, cetățean australian. L-au testat pentru acool, iar aparatul a indicat 0,93 mg/l alcool pur în aerul expirat. Șoferul a fost condus la spital pentru mostre biologice în vederea determinării alcoolemiei. El s-a ales și cu dosar penal.
În România, nu se acceptă ca șoferii să conducă pe drumurile publice după ce au consumat băuturi alcoolice. Șoferii depistați la noi cu o alcoolemie de peste 0,08 ‰ primesc, după caz, amendă contravențională și suspendarea permisului, amendă penală și anularea permisului și, respectiv, pedeapsă cu închisoarea și anularea permisului de conducere.
În alte state însă, limitele sunt altele:
- Ţări cu toleranță 0,02 ‰ – China, Estonia, Polonia, Suedia, Puerto Rico (pentru şoferii între 18 şi 20 de ani).
- Ţări cu toleranţă 0,03 ‰ – India, Serbia, Japonia.
- Ţări cu toleranţă 0,04 ‰ – Lituania.
- Ţări cu toleranţă 0,05 ‰ – Argentina, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Israel, Luxemburg, Olanda, Portugalia, Slovenia, Spania, Elveţia, Turcia.
- Ţări cu toleranță 0,08 ‰ – Malta, Mexic, Norvegia, Singapore, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii.
În șase țări șoferilor le este permis să se urce la volan indiferent cât de mult alcool au consumat: Angola, Insulele Comore, Congo, Etiopia, Indonezia și Vietnam, conform alcoolizer.com. În aceste state, însă, dacă un șofer beat produce un accident de circulație, acesta va rămâne definitiv fără permisul de conducere și nu îl va mai putea recupera niciodată.
O persoană are, în medie, 0,50 grame la litru după ce a consumat 3 pahare de vin roșu sau 2 pahare dintr-o băutură spirtoasă. Alcoolemia, concentrația de alcool în sânge, atinge nivelul maxim după 30 de minute dacă stomacul este gol sau o ora dacă stomacul conține alimente.
Sa afle asa ceva?
De ce nu a mers pe ilve, acolo …nu i bai!
La Multi Ani soferului australian si la mai mare !