Actualitate

Nouă avarie pe str. Sucevei, unde s-a sistat iar apa. Oamenii se tem că vor suporta chiar ei pierderile (FOTO)

Compania de apă Aquabis a anunțat vineri dimineață sistarea apei potabile pe strada Sucevei din Bistrița și pe străzile adiacente, începând cu ora 08.00, pe fondul apariției unei noi avarii pe vechea rețea de distribuție.

”Așa cum am anunțat zilele trecute, în data de 11 mai 2022 am început execuția lucrării de reabilitare a străzii Sucevei prin introducerea unei conducte noi de furnizare a apei potabile. Pentru a putea furniza locatarilor din zonă apă potabilă pe parcursul executării lucrărilor, am luat decizia de a lucra concomitent la ambele conducte: pe de o parte la remedierea eventualelor avarii care apar pe conducta veche de pe care imobilele vor fi alimentate cu apă și, în paralel, la integrarea noii conducte. În aceste condiții, dacă apar noi avarii pe rețeaua veche de distributie a apei, până la finalizarea lucrarilor de reabilitare vom fi nevoiți să recurgem la sistarea temporară a apei. În tot acest timp, cisterna cu apa potabilă va sta la dispoziția locatarilor”, a transmis Aquabis.  

ȘTIREA INIȚIALĂ Ce a rămas după avaria de pe strada Sucevei: mizerie și teama oamenilor că vor plăti pierderile

Avaria la conducta de apă de pe strada Sucevei, la remedierea căreia Aquabis lucrează de aproape o săptămână, i-a exasperat pe locatarii blocurilor din zonă. În timp ce la robinete nu curgea strop de apă, pe stradă se forma un adevărat râu care țâșnea din conductă și umplea cu mâl spațiile verzi de lângă blocuri, strada și parcările. Oamenii sunt îngrijorați că pierderile de apă le vor fi facturate lor.

Echipele de intervenție ale Aquabis au venit aproape în fiecare noapte și au lucrat la remedierea defecțiunilor însă, o dată ce terminau într-o parte, crăpa în alta.

Directorul de producție al Aquabis, Ioan Sângeorzan, care a venit pe strada Sucevei, a explicat că pentru Timp Online că respectiva conductă era veche, una dintre puținele din oraș din azbociment, cu diametru mare, destul de vulnerabilă în timp.

”Este o conductă din azbociment din 1974, are 48 de ani, printre puținele de acest fel din oraș. Nu știu dacă mai sunt 10% din totalul lor, dar nu cu diametre așa de mari, de 200 de mm, pretențioase, sunt oricum foarte puține. Durata de viață a unei conducte este undeva la 35-40 de ani, iar aceasta și-a depășit durata de viață. Nu a fost înlocuită până acum pentru că este prinsă pe un program cu fonduri europene care deocamdată nu este operațional. Suntem nevoiți să o înlocuim din bugetul companiei fiindcă nu putem lăsa populația fără apă zile sau săptămâni întregi. Am înlocuit deja 40 de metri din conductă și urmează să o înlocuim pe toată, pe întreaga lungime de 320 de metri. Apa va mai fi întreruptă numai în momentul în care se fac cuplările, iar atunci vom anunța cu o zi înainte, în ziua închiderii să fie pregătiți. Se va închide pe tronsoane”, a spus el.

În ce privește teama oamenilor că toată apa de pe străzi va fi plătită chiar de ei, Ioan Sângeorzan a declarat că nici vorbă de așa ceva: ”Pe factură apare ce s-a înregistrat pe contor. Apa aceasta nu a trecut prin contor, sunt pierderile companiei, nu ale oamenilor”.

Totuși, conform declarațiilor directorului general al companiei, Ion Șandru, făcute în toamna anului trecut când a anunțat majorările de tarife, pierderile de 38% de pe rețele sunt suportate tot de bunii platnici.

Etichete

16 comentarii

  • Pierderile sunt incluse in tarif, așa ca le plătim noi toți! Dacă alte companii din țara au de ani de zile programe si strategii de reducere a pierderilor, cu dotări, echipe specializate,,rezultate demonstrate, AQUABIS le are doar pe hârtie, și ne prostește pe toți. In realitate pierderile la ei sunt peste 45 % , nici un criteriu de calitate serios privind serviciile livrate, Consiliul de Administratie cu “specialiști” obedienți, tătucul Răducu dispune ce și cum sa meargă lucrurile, și totul este la întâmplare, Sandru executa orice,ca sa-și păstreze locul pe viața. In rest doar creșteri de tarife, explicații de doi bani, investiții cât mai mari care le aduc doar “unora “ avantaje, clienții fiind ultima preocupare!!Diferenta enorma de abordare între “politica” AQUABIS si a altor companii similare din țara. Singurii vinovati suntem noi ca-i suportam așa și le plătim salariile de incompetenți si Leneși!

  • Pierderile sunt ale companiei , nu ale oamenilor , asa cum bine afirma d-l Sangeorzan. Din pacate asa cum spunea d-l Sandru sunt suportate de toti beneficiarii , prin acele preturi aprobate , care cresc periodic in masura sa acopere inclusiv astfel de pierderi si sa aduca (totusi) un profit considerabil companiei , profit din care se dedulcesc multi „baieti destepti”.

  • Oooo, cu siguranță vor fi suportate de clienți, doar nu le-or trece la pierderi și să rămână cu buza friptă! Hai să nu fim naivi!… Nu le vor plăti doar cei de pe strada Sucevei, pe șustache, așa cum știu face bandiții, vor fi ușor repartizate către toată populimea. La cât de tare a crescut prețul la apă și canalizare, mamă-mamă, cred că tot mai mulți vor renunța să se mai spele și să mai consume apă! Facem haz de necaz… Dar, așa cum ne-a spus coruptul analfabet din capul statului, războiul declanșat de răsputin în Ucraina este de vină pentru situația precară a economiei românești. Deci, și majorarea batjocoritoare a tarifelor la apă să o punem tot pe seama războiului. Soluția: nu-l mai votați pe putin! Eu ce să vă fac dacă l-ați votat!… Lăsând la o parte nesimțirea acestei nulități de președinte al securității și nu al românilor, orice pierdere în această țară, sub o formă sau alta, va fi suportată de noi. Așa cum datoria publică este suportată de noi și generațiile nenăscute, datorie tot mai mare și tot mai scumpă, exact la fel și pierderile la apă, fondurile care trebuie returnate către UE când mai e prins câteun hoț că le-a întrebuințat în alte scopuri decât cele reglementate etc. vor fi suportate tot de noi. Beneficiarii sunt alții, iar contribuabilii sau țapii ispășitori suntem noi. Na, atâta merităm! Asta merită o populație căreia nu-i pasă cum e administrată. N-avem decât să o luăm cu lămâie! Aștept cu speranță și încredere următoarea majorare la apă și canalizare. Băieții, având în vedere că nu a ieșit niciun scandal la obscena majorare din februarie, următoarea să fie dublare, dublarea prețurilor! Hai, dați și voi un comision!

  • Aquabis functioneaza exact ca pe vremea comunistilor in ceea ce priveste beneficiarii ,cu care are contracte de furnizare,de pe pozitie de forta si unic furnizor.Ei sisteaza fara sa isi puna problema discomfotului populatiei.In mod normal trebuia facuta o retea provizorie de ,ca un by pass si apoi se puteau apuca de inlocuit reteaua.Nu e nimeni absurd sa ceri asa ceva pt o intrerupere de o ora sau 2.Dar cand stii ca lucrarile vor dura saptamani era obligatoriu sa se ofere alternative la furnizarea apei care e esentiala,chiar daca pe Aquabis o doare la patina. Ne dam seama ce planificare exista in cloaca numita Aquabis.Ce zice Protectia consumatorului ,cu noul manechin la conducere? Singurul lucru care s a schimbat fata de vremea comunistilor e ca acum sunt la impartit prada o gramada de atarnatori AGA ,Comisii si Consilii si alte adunaturi de neamuri ale politrucilor.

  • Ar fi interesant de aflat daca si unde mai sint din astea cu azbociment, ca materialul este toxic, cancerigen. Poate si de aici un nivel mai ridicat de cazuri de cancer? Intrun fel e bine ca s-au crapat conductele si sint inlocuite cu ceva mai modern. Ar fi cazul sa dispare materialul asta peste tot.
    Si calculul arata un pic mai altfel. In trecut nu au fost facute modernizari cum trebuiau , asa ca ati avut tarife prea mici multi ani si ati avut apa prea ieftin. Acum se regleaza la realitate in caz ca se scumpeste serviciu. Pana la urma pretentiile au fost mai mici, au crescut si deasemenea cresc preturi. Banuiesc in comparatie nici numai conduceti o Dacie din 1960 ci ceva mai modern, mai putin poluant, mai comfortabil…..si mai costisitor.

    • Asa ti se pare tie ca e prea ieftin pentru noi?Tu nu esti tupeistul care cerea sa i faca autoritatile trecere sa poata merge la vecinu in vizita? Bai cum aveti voi tupeu …

    • cred ca intr-adeva nu e legal ce se intampla pe Sucevei. Nu poti sa sistezi pur si simplu apa in fiecare zi pentru intreaga zi, orice lucrari ai avea de facut la retea, si asta timp de o saptamana intreaga. Deja vorbim de un pericol pentru sanatatea publica.

  • Normal ca omul de rand plateste toate pierderile….doar traim in Romania….azi maine o sa platim si aerul….

  • Ne explica cineva cum de in loc de 2-3 ore reparatiile dureaza 12 ore in fiecare zi? Si in fiecare noapte, nu dimineata se opreste apa doar ca sa revina pentru 2-3 ore pe zi?

  • Conductele se sparg întotdeauna noaptea, pentru că nu este consum și presiunea apei pe rețea crește în mod natural. Era o idee mai bună ca pe timpul lucrărilor cu noua conductă să scadă presiunea pe rețeaua veche, chiar și cu 75%, astfel încât oamenii să aibă apă, chiar dacă la o presiune foarte mică.

  • Un director de companie privata si poate nu neaparat romaneasca ar fi fost langa muncitori pe toata durata lucrarilor sa vada el cu ochii lui cum merge treaba si care e problema intr-o astfel de situatie.

  • SA FACI CREDITE PENTRU IMBUNATATIREA SISTEMULUI DE ALIMENTARE CU APA, SA FACI EXTINDERI, SA EXTINZI STATIA DE TRATATE, EPURARE ………sa declari acum ca au conducte de 50 ani din azbociment CA SCUZA …. sa spui ca durata de viata e 40 de ani …..SI SA NU O INLOCUIESTI CAND E VREMEA!!!!!
    CinE E PROST SI CINE E FRAIER?
    …………..
    traim vremuri cand suntem luati la misto si ne arata cu degetul sau ne fac din cuvinte ORICE PERVERS CARE A AJUNS SA PROFITE DE FUNCTIE CU SALARIU ….SPECIAL…..
    ce va recomand?
    Sa betu ceai de tei ca face bine la bibilica!!!

    • La colectiv s au dat ani de inchisiare.
      Aici cind intra la zdup pentru ca nu a fost inlocuita conducta acum zece ani ????
      Daca murea cineva la al treilea anunt ca e iar svarie pe strada Sucevei???

  • Ziua 6 fara apa. Si s-au hotarat sa nu mai anunte pe nimeni, nici in presa, nici pe facebook. Se face cam mult taraboi ca pe o straduta din oras, Sucevei, nu mai curge apa de o saptamana, la robinet adica.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.