Baroul Bistriţa-Năsăud, condus de avocat Elena Laţoş, s-a întrunit în şedinţă de consiliu şi a dat undă verde unui număr de 12 candidaţi care s-au înscris la concursul pentru dobândirea calităţii de avocat stagiar. Aceştia vor susţine un examen în data de 12 septembrie, la Cluj, iar dacă vor lua minim nota 7 vor putea face stagiatura la Baroul Bistriţa-Năsăud.
Candidații înscriși pentru dobândirea calității de avocat stagiar sesiunea septembrie 2016 ale căror candidaturi au fost admise sunt: Derţa Alexandra, Folşui-Braşov Amalia-Loredana, Hotfoludi Sanda-Irina, Ioja Mădălina-Laura, Năşcuţiu Petruţa-Maria, Nedelea Gabriela-Maria, Moldovan Laura-Maria, Pop Raluca Camelia, Sîngeorzan Lucreţia-Anuţa, Turda Adriana Viorica, Vintilă Alexandru şi Vultur Dorel.
Fiecare a plătit o taxă de 1000 de lei pentru a fi examinat la Centrul Teritorial Cluj-Napoca al Institutului pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților în data de 12 septembrie a.c. Examenul se va desfășura prin susținerea unui test grilă ce cuprinde 100 de întrebări din toate materiile de examen. Vor fi declarați admiși candidații care vor obține cel puțin 10 puncte la fiecare disciplină în parte și un punctaj total de cel puțin 70 de puncte. Materiile de examen sunt: organizarea şi exercitarea profesiei de avocat; drept civil; drept procesual civil; drept penal; drept procesual penal.
În Bistriţa-Năsăud profesează deja 137 de avocaţi definitivi, cinci avocaţi stagiari, sunt cinci societăţi de avocaţi, doi avocaţi străini.
La începutul exercitării profesiei, avocatul efectuează în mod obligatoriu un stagiu de pregătire profesională cu durata de 2 ani, timp în care are calitatea de avocat stagiar. El poate pune concluzii numai la judecătorie și poate asista ori reprezenta partea la organelor de urmărire penală, a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, a organelor administrației publice și a instituțiilor, precum și a altor persoane juridice, în condițiile legii.
Adaugă comentariu