Cultură

Ce acţiuni culturale pregăteşte CJC

Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud împreună cu Media Pro Distribution şi La Steaua Film Studios vă invită joi 13 februarie, ora 19.00, la Sinagoga Bistriţa, la proiecţia de gală a primului film din istorie despre aromâni: ”Nu sunt faimos, dar sunt aromân”, regia Toma Enache. CJC a creionat calendarul manifestărilor culturale din 2014: spectacole, festivaluri, concerte.

În februarie, sub egida instituţiei conduse de Gavril Țărmure vor mai avea loc un recital cameral româno-suedez (Ramona Jannert-Telcian – vioară, Gustav Jannert – pian) – 17 februarie la Sinagogă, un concert simfonic cu Noua Orchestră Transilvană şi Filarmonica Transilvania Cluj-Napoca (dirijor Petronius Negrescu, solistă Maria Marica) – 24 februarie la Sinagogă, ”Alaiul nunţilor de pe Bârgău” (24 februarie), spectacolul teatral ”Amantul înşelat” cu Ioan Isaiu şi Dan Helciug – 25 februarie, ora 19.00, Sinagogă, proiecţia filmului ”Calea eroilor, istoria unei capodopere” (partea 2), un spectacol de Mărţişor – 28 februarie.

Luna martie aduce, printre altele, un concert simfonic susţinut de Noua Orchestră Transilvană şi un pianist grec, expoziţie de artă plastică de Ziua Femeii, un recital de pian la patru mâini cu formaţia ”Remember Enescu”, spectacole teatrale (”Un toast cu diavolul”, ”This is my body. Come into my mind”), proiecţia filmului ”Poziţia copilului” – 8 martie, dar şi un eveniment dedicat lui Nichita Stănescu (expoziţie şi conf. Ion Pop) – 31 martie.

În aprilie formaţii de dansuri ţigăneşti sunt invitate la Bistriţa de Ziua internaţională a romilor (8 aprilie), Ada Milea vine alături de invitaţii ei speciali pentru un concert-spectacol, academicianul Ovidiu Bojor îşi va lansa o serie de cărţi, de Paşti e programat concertul ”Lumina Învierii”, la Mocod se vor aduna Craii, de Ziua internaţională de conştientizare a autismului va fi expoziţia ”Albastru pentru autism” (2 aprilie), iar la final de lună e programat un festival al Teatrului Nescris din Şanţ.

În luna mai sunt programate Ziua portului naţional la Zagra, Festivalul naţional de interpretare a muzicii populare româneşti ”Valeria Peter Predescu”, un spectacol folcloric la Lechinţa (21 mai), serbarea câmpenească ”Laleaua pestriţă” (21 mai), manifestarea tradiţională ”Cu strămoşii la Gureţe” din Țagu, festivalul ”De Ispas la Năsăud” (24 mai), Zilele Operei ”Constantin Pavel”, expoziţii de pictură, lansări de carte ale celebrului Ioan Hollender (25 mai).

Iunie se deschide cu expoziţii dedicate Zilei Copilului şi continuă cu manifestări precum ”Întâlnirea căluşarilor” la Budacu de Sus, ”La poale de Țibleş” în Târlişua, ”Înstruţatul boului” la Figa, Tăure şi Căian, ”De Pfingstein” la Livezile, ”La izvor” în Teaca,”Wiesenfest” (29 iunie), manifestare a maghiarilor la Țigău, ”Tradiţii pe Valea Căianului”, ”De Sân Petru la Rebra”, Festivalul interjudeţean al cântecului şi jocului de pe câmpie la Silivaş, ”Maialul cireşelor” la Măluţ şi Cireşoaia, ”Sânzienele” la Maieru, ”Zilele culturale ale Runcului”, tabăra naţională de artă plastică la Colibiţa

În iulie au loc festivalul folcloric de pe Valea Şieului, festivalul de poezie şi muzică de cameră la Sinagogă, Festivalul fanfarelor la Rodna, curs de vară pentru flaut şi clarinet, tabără de artă plastică la Târlişua, târg de vară de Sf. Ilie la Şintereag (20 iulie), tabără internaţională de sculptură ”Grigore Bradea”, sărbătoarea meşteşugarilor la Tonciu

August vine cu Serbările Cetăţii Ciceului, festivalul ”Bistriţa Rock” (5 august), festivalul tarafurilor ”Ioan Sabadâş” la Telciu (14-15 august), Festivalul romilor (15 august), festival de jazz la Sîngeorz-Băi, festivalul ”Regele brazilor” la Prundu Bârgăului (14-16 august).

În septembrie vor fi festivalul jocurilor bătrâneşti la Milaş (2 septembrie), ”Popasul ţapinarilor” la Tureac (14 septembrie), Ziua culturii maghiare la Rodna (15 septembrie), un festival al jocului popular la Urmeniş, ”Rapsodia trişcaşilor” la Leşu (9 septembrie), tabăra naţională de creaţie fotografică, ”Festivalul Corvinilor” la Corvineşti, tabăra ”Realism magic la Valea Vinului”, Festivalul de satiră şi umor ”Mărul de aur” (21-23 septembrie), festivalul de dansuri ”Sub dealul secăturii” la Agrieş.

În luna octombrie sunt propuse evenimente precum Zilele ”George Coşbuc”, târg de toamnă la Chiochiş, ”Josenii în sărbătoare”, festival popular maghiar la Viţa, spectacol caritabil la Nuşeni, ”Tradiţii culturale din mocănime” la Sebiş, ”De Sâmedru la Dipşa” (26 octombrie).

Noiembrie: jocuri de pe Valea Someşului – Bărbuncul de la Sălcuţa, jocuri de pe Valea Ilvelor şi Valea Bârgăului, ”De Lăsatu Secului la Susenii Bârgăului”, festivalul ”Jocul fecioresc de pe câmpie” la Budeşti, ”Saloanele Liviu Rebreanu”, festivalul-concurs naţional de interpretare ”Pană de păun”.

Anul se încheie cu festivalul de colinde şi obiceiuri tradiţionale de Crăciun şi Anul Nou şi festivaluri de colinde în diferite comune.

În 2014, bugetul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud este de trei milioane de lei.

Calendarul acţiunilor culturale ale instituţiilor subordonate CJ, Centrul Judeţean pentru Cultură, Biblioteca Judeţeană şi Muzeul Judeţean, va fi discutat şi aprobat într-o şedinţă viitoare a Consiliului Judeţean.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.