Omul de afaceri Emil Iugan a spus că firmele sale sunt interesate de parteneriate pentru realizarea a cel puţin trei obiective cu posibili ofertanţi din partea firmelor chineze.
„Un prim obiectiv este investiţia într-o centrală pentru obţinerea energiei prin cogenerare termică şi electrică de o capacitate de cel puţin 20 de MW, valoarea investiţiei fiind de circa 20 de milioane de euro”, a spus domnia sa, adăugând că firmele pe care le conduce pot asigura locul pe care această centrală să fie amplasată, racord la apă şi la reţeaua de electricitate, infrastructură feroviară şi auto, precum şi contract pentru asigurarea resursei de biomasă pentru cel puţin cinci ani.
Al doilea obiectiv pentru care Miss Grup este dispusă să intre în parteneriat cu firme din China este construcţia în parteneriat a unei capacităţi mai mari de producerea structurilor pentru case din lemn care să se poată monta într-un timp scurt şi cu un preţ scăzut, aşa încât şi populaţia cu venituri mai mici să şi le poată permite.
Al treilea obiectiv este realizarea unei capacităţi de producţie pentru peleţi din lemn de o capacitate de minim 30.000 de tone pe an cu o investiţie de circa 5-6 milioane de euro.
Potrivit informaţiilor comunicate de reprezentanţii Ambasadei Republicii Populare Chineze, în România sunt circa 10.000 de companii chineze. Cele mai importante fac afaceri în domeniul telecomunicaţiilor (ZTE România, Huawei România, etc), produc diverse componente pentru biciclete (DHS Sport) sau se ocupă de comerţ, ţara noastră importând de la chinezi textile, instalaţii, aparatură pentru aer condiţionat sau produse chimice.
Firmele din România exportă în China echipamente electrice, telecomunicaţii, produse mecanice, reziduuri de cupru şi maşini. Anul acesta, în primele şase luni, schimburile economice între China şi România s-au cifrat la 2 miliarde de dolari, cu 18,6% mai mult faţă de anul trecut.
Cristiana Sabău
Adaugă comentariu