Actualitate Recomandări

Ce ar trebui să știe oamenii atunci când aleg un psiholog/terapeut

Remarc, cu mare satisfacție, faptul că mersul la psiholog și-a pierdut din misterul, prejudecățile și ideile preconcepute în care era învăluit nu cu mult timp în urmă. Poate nu a devenit un fapt chiar banal, însă oamenii apelează din ce în ce mai des la ajutor psihologic specializat și asta e un lucru bun, în opinia mea.

Apropos de “specializat” ar fi bine să știți că orice psiholog are o anumită arie de competențe și aparține, în general, unei sau altei orientări/școli de psihologie. Faptul că este un bun ascultător, nu face din cineva în mod automat un bun psiholog/terapeut.

Lucrul asta îl poate face, probabil, și un bun prieten. Psihologul/terapeutul ar trebui să va însoțească în așa fel încât să vedeți, la un anumit interval de timp, progresul. În funcție de patologie, acesta este măsurabil.

La prima ședința, de evaluare, psihologul/terapeutul va stabili problematica și vă va informa cu privire la durată, frecvența și costul întâlnirilor, precum și cadrul în care acestea se vor desfășura. Aveți dreptul să cereți toate lămuririle de care considerați că aveți nevoie.

Dacă vi se propun tehnici și metode cu care nu sunteți de acord sau considerați că ele nu fac parte din sistemul dvs. de valori, aveți dreptul să refuzați.

Niciun psiholog/terapeut realist nu va poate garanta o reușită de 100% a terapiei, rezultatele depinzând în mare parte de angajamentul dvs., motivație și alte dificultăți.

Evitați-i pe cei care vă judecă, va propun metode și tehnici care nu au o finalitate clară și le aplică fără să vă ceară “consimțământul informat”. (De ex. “Va propun un test, o metodă prin care am putea afla…., vizualiza…., măsura…, etc. Ați fi de acord?”)

Evitați-l pe cel care este preocupat cu problemele sale mai mult decât ale clientului, vă ține predici de moralitate, vă ia bani pentru acțiuni pe care nu le-ați stabilit în PREALABIL, discută despre alții, nu vă înțelege cultura și sistemul de valori, vă învinovățește pentru lipsa de progres a terapiei, nu respectă secretul profesional și/ sau integritatea fizică și sexuală, insistă să rămâneți în terapie chiar dacă nu poate să va ajute, fără să va recomande alt specialist.

Sper că aceste câteva rânduri să va fie de folos și vă doresc sănătate și toate cele bune, a scris psihologul Gabriela Born pe Facebook.

https://www.facebook.com/gabriela.born/photos/a.1507673129541031/2231870493787954/?type=3&theater

Gabriela Born este psiholog și deține drept de liberă practică în: psihologie școlară și vocațională, clinică și psihoterapie de cuplu.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.