(FOTO) Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud au făcut o serie de cercetări arheologice în zona Castelului Teleki din localitatea Posmuș, necesare în cadrul proiectului de reabilitare şi restaurare a monumentului istoric de importanță național.
”Dacă în exteriorul castelului la intrare au fost surprinse urmele unor anexe din perioada comunistă, cercetările efectuate în zona în care se afla viitoarea centrală pentru încălzire a castelului au identificat o groapă menajeră de circa 2 m diametru, identificată la adâncimea de 1,20 m cu un bogat material ceramic: bucăți de cahle, ceramică uzuală, ceramică de lux, piese de fier etc.
Cele mai interesante descoperiri s-au făcut pe latura vestică a corpului principal al castelului, unde în urma efectuării unui șanț pentru rețeaua electrică au fost identificate urmele unor ziduri masive de piatră. Pentru a putea urmări traiectul acestora și dimensiunile lor s-a recurs la o decapare superficială a stratului superior, observându-se faptul că întreaga suprafață a fost acoperită cu un strat de lut galben, probabil în momentul dezafectării clădirilor respective. Aceste clădiri prezintă o planimetrie interesantă, ce se desfășoară pe o lungime de 18 m și lățimea de 12, grosimea zidurilor fluctuând de la 90 cm la 65 cm. Acestea prezintă cel puțin două compartimentări, dintre care una este suprapusă de drumul actual de acces în curtea castelului. Cea de-a doua compartimentare este și cea mai bine conturată, având dimensiunile de 8,50 x 8 m cu un zid intermediar ce o traversează. O a treia compartimentare pare a continua spre nordul zidului cetății însă zona respectivă a fost afectată de o serie de toalete publice din perioada comunistă. Funcționalitatea acestora nu este încă lămurită cert, foarte probabil sunt elemente ale unor clădiri ale castelului la care s-a renunțat ulterior și care în unele porțiuni au fost afectate de un incendiu puternic. Despre existența acestora nu existau date concrete, doar supoziții.
Cert este că cercetarea a identificat și o porțiune a zidului de incintă a castelului cu mai multe faze de construire, dintre care cea mai recentă se mai păstrează destul de bine pe câțiva metri.
În plus, din lacul dezafectat al castelului au mai fost recuperate câteva fragmente ale statuilor ce împodobeau curtea interioară a castelului.
Sperăm ca cercetările arheologice să continue și anii viitori astfel încât istoria castelului de la Posmuș ne poate aduce alte surprize plăcute”, transmite Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.
La Castelul Teleki din Posmuș, comuna Șieu, monument istoric de importanță națională, se fac lucrări de reabilitare și restaurare printr-un proiect cu fonduri europene derulat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, în valoare de aproape 5 milioane de euro.
VEZI ȘI:
Ați făcut un ”castel” nou.
Sper că i-ați pus termopane (termopane…) și calorifere de aluminiu încălzite fotovoltaic.
Și descoperiți acum (fără stupoare) , urmele fostului CAP, SMA ?
Bani aruncați pe apa posmușului – pentru a face cuiva damblaua ?!
Mda, „urmele unor anexe din perioada comunistă” erau hale unde sortam mere în perioada comunistă.
Extraordinara descoperire.Groapa de gunoi a grofului.Ridicati o statuie si apoi chemati pe ,,rege”sa o dezveleasca.