Actualitate

”Ce buget vom avea pentru Educație? Perseverăm să fim ultimii din Europa”

”Cu o întârziere inadmisibilă de două luni, săptămâna viitoare va intra în dezbatere bugetul consolidat pentru anul 2019. Educația are un buget mărit cu 46,7%. Adică de la 2,98% am ajuns la 3,1% din PIB. Continuă subfinanțarea cronică și bramburelile pe bandă rulantă. Perseverăm să fim ultimii din Europa în privința interesului și investiției în Educație!”, spune deputatul USR Cristina Iurișniți:

”Banii se vor duce pe salariile profesorilor, rechizite pentru elevi și pe cele 1.000 de grădinițe sportive private propuse de Țiriac guvernului și aprobate deja. Prin urmare, vor fi alocate 500 de milioane de euro pentru aceste grădinițe sportive fără un studiu de impact, fără consultări publice din perspectiva priorităților! De asemenea, prin această decizie este depășit pragul de 200.000 de euro ajutor public pentru un agent economic privat, conform articolului 17 din Tratatul UE.

Unde sunt cele 2.500 de creșe și grădinițe publice promise în Programul de guvernare? PSD a finalizat 2 școli din 539 de școli asumate, doar o grădiniță din cele 876 promise prin PNDL. Să arunci 500 de milioane de euro pe grădinițe cu profil sportiv este o decizie care va accentua segregarea, sărăcia, în niciun caz incluziunea și echitatea! Educația tuturor copiilor noștri ar trebui să fie o prioritate națională, prin reducerea abandonului școlar de la 18,1% potrivit Eurostat pentru a atinge procentul asumat de 11% la nivel european. Conform INS, aproape 30% din copiii români de până la 18 ani au renunțat la studiile obligatorii, cu 7% mai mult decât media europeană.

Ministerul vrea tablete în școli înainte de a rezolva problema apei curente si a wc-urilor din curte, a produselor de igienă de bază precum săpun și hârtie igienică, absente din multe școli! Potrivit declarațiilor doamnei Andronescu, în România europeană 2.355 de școli au o infrastructură de Ev Mediu, fără a fi racordate la sistemul de apă și canalizare, grupurile sanitare fiind în curte. Soluția nu este în niciun caz să acorzi 500 de milioane de euro pentru contrucția unor grădinițe sportive private care vor avea ca un praf în ochi 8% locuri gratuite pentru cei care au un venit sub salariul minim pe economie.

Grădinițe private

Nu avem apă și canalizare în școli, dar aprobăm grădinițe private din bani publici! 500 milioane de euro pentru 1.000 de grădinițe?! Am rezolvat deja problemele de infrastructură pentru școlile publice, cele de igienă, de educație pentru sănătate, de reducere a abandonului școlar? Guvernul Dăncilă a acceptat să finanțeze construcția unor grădinițe private sportive, care oferă un singur loc gratuit pentru copii din familii cu probleme financiare la 25 de copii înscriși cu taxă.

Am adresat o interpelare atât Ministerului Educației cât și Consiliului Concurenței în privința conținutului acestui program cu bani de la stat, 500 de milioane de euro pentru 1000 de grădinițe private.

Ținând seama de faptul că nu există niciun studiu de necesitate și nici de impact care să justifice o asemenea finanțare a mediului privat, am solicitat MEN să clarifice mai multe chestiuni legate de acest subiect: 1. care este baza realizării acestui program multianual, raportându-ne strict la necesitatea construirii a 1.000 de grădinițe cu profil sportiv în regim juridic privat? 2. Cum va asigura Ministerul Educației Naționale necesarul de resursă umană bine pregătită, ținând cont și de specificul sportiv al unităților școlare? 3. Care este punctul de vedere al Ministerului Educației referitor la impactul social raportat la incluziunea școlară din moment ce o astfel de măsură adâncește și mai mult diferențele sociale și economice? 4. Ce garanții va acorda statul investitorilor privați în ceea ce privește asigurarea acestora că fondurile vor fi alocate în continuare astfel încât să își poată executa obligațiile de plată?”

De asemenea, am solicitat Consiliului Concurenței să identifice dacă ajutorul de stat e compatibil cu normele Uniunii Europene și dacă nu cumva le încalcă. Dacă ajutorul nu este compatibil cu prevederile Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene, voi înștiința Comisia Europeană pentru a opri orice formă de cheltuire iresponsabilă și ilegală a banilor publici”.

4 comentarii

  • Adica educația are un buget cu aproape 50% mai mare fata de anul trecut si tot nu este bine? Pai cat trebuia sa primeasca? 50% din PIB? Sau ti se pare mic stiind ca in nici doi ani trebuie sa te intorci in învățământ fiind constienta de faptul ca nu mai prinzi inca un mandat in parlament si ca salarul de deputat nu se compara cu cel de profesor?

    • las ca se alege cu o pensie enorma ………..din care ,,rontaie,, pina la batrinete.
      pe asta o mai vezi lucrind vreodata undeva ??? imi vine sa rad ……daca nu ar fi de plins.

    • Marea Universitate de Ievaluare și Examinare Politică Social Democrată (M. U. I. E. P. S. D) spune:

      Ești un analfabet ca și Veorica, un rabin este un om educat, tu folosești acest nume in bătaie de joc ca un antisemit ce ești. Prin lege, bugetul educație este dw 6% din PIB, Educația fiind declarată prioritate națională de toate guvernele din ultimii 30 de ani dar nerespectată legea de niciuna. Banii nu sunt numai pt salarii, dar ce să înțeleagă un analfabet ca tine și ca PSDisti aflați la guvernare, se vede că nu a investit nimeni in educația voastră

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.