Actualitate

Ce clarificări a cerut CNSC în privinţa lucrărilor la pârtia de schi. ”Chestiuni extrem de simple”

Problemele sesizate în adresa CNSC în urma admiterii unei contestaţii pentru lucrările la pârtia de schi şi utilităţile din Wonderland sunt ”neimportante, neesenţiale”, a precizat primarul Ovidiu Creţu, care este convins că verdictul va fi favorabil şi se va putea semna contractul de execuţie.

”Am primit de la CNSC adresa prin care se răspunde la două contestaţii care au fost făcute pentru pârtia de schi. Una dintre contestaţii a fost respinsă, cea de-a doua a fost acceptată şi ni s-a cerut să dăm lămururi în termen de 15 zile referitor la câteva probleme, din punctul nostru de vedere neimportante, neesenţiale sau mă rog, chestiuni extrem de simple. De exemplu, să clarificăm anumite menţiuni, cum ar fi modalitatea de întindere a cablului. Acum 40-50 de ani erau nişte instalaţii speciale cu care se realiza întinderea, acum sunt maşini, buldozere sau excavatoare care pot să întindă cablul fără probleme. Un alt punct, neconcordanţă a proiectantului privind ţevile PVC, o chestiune simplă, oferta s-a făcut deja pentru ţeavă de 210, aşa cum este normal. Cu toate că s-a împărţit pe componente telescaunul, preţul s-a dat per total, pentru că asta ne interesează, nu pe bucăţi. La fel, la instalaţia de zăpadă artificială, o claificare a preţului. Nu sunt probleme mari, dificile, am primit termen 15 zile să răspundem. Urmează apoi să primim un verdict de la CNSC, care sunt convins că va fi unul favorabil şi vom putea să mergem în continuare cu procedura, adică semnarea contractului de execuţie, chiar dacă cei care au contestat pot să îşi caute dreptatea în justiţie, aşa cum se întâmplă în multe alte cazuri”, a spus primarul Ovidiu Creţu într-o conferinţă de presă.

La finalul anului trecut, Primăria Bistriţa a scos la licitaţie lucrările de amenajare a pârtiei de schi inclusiv utilităţi, valoarea estimată fiind 27.323.439,76 lei. Valoarea adjudecată – 23.803.000 lei. Anul acesta au fost alocate 18 milioane lei pentru lucrări, din împrumutul de 40 de milioane contractat de municipalitate.

Câştigătoare a fost declarată oferta făcută de asocierea SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL. Firmele care au pierdut au depus contestaţii: asocierile Acomin SA – Caterpilar Transilvania SRL şi SC Kranz Eurocenter SRL – SC Elcompet SRL.

Decizia CNSC: ”Contestatoarea Acomin SA, în calitate de lider al asocierii Acomin SA – Caterpilar Transilvania SRL, cu sediul în Deva, a solicitat obligarea autorităţii contractante la reluarea procedurii de evaluare a ofertelor, precum şi suspendarea procedurii de atribuire. Prin contestaţia formulată de SC Kranz Eurocenter SRL, în calitate de lider al asocierii SC Kranz Eurocenter SRL – SC Elcompet SRL, cu sediul în Piteşti, s-a solicitat anularea parţială a raportului procedurii în referire la oferta depusă de asocierea SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL, anularea tuturor actelor subsecvente raportului procedurii de atribuire, a deciziei prin care autoritatea contractantă a declarat oferta sa ca fiind necâştigătoare, reevaluarea ofertei desemnate câştigătoare. Prin cererea de intervenţie, SC Record SRL, în calitate de lider al asocierii SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL, cu sediul în Bistriţa, a solicitat încuviinţarea în principiu a cererii de intervenţie în interes propriu, în subsidiar, în situaţia în care Consiliul va aprecia ca fiind inadmisibilă cererea de intervenţie în interes propriu, admiterea prezentei cereri ca o intervenţie accesorie, în interesul autorităţii contractante, iar pe fondul cauzei, respingerea contestaţiilor Acomin SA Deva şi SC Kranz Eurocenter SRL ca nefondate. Capătul de cerere privind suspendarea procedurii, din contestaţia Acomin SA Deva, a fost respins ca nefondat. Consiliul respinge ca nefondată contestaţia formulată de Acomin SA, în calitate de lider al asocierii Acomin SA – Caterpilar Transilvania SRL, în contradictoriu cu municipiul Bistriţa. Admite contestaţia formulată de SC Kranz Eurocenter SRL, anulează raportul procedurii din 10.02.2015 şi comunicările privind rezultatul procedurii. Obligă autoritatea contractantă la reevaluarea ofertei prezentate de asocierea SC Record SRL – SC Electroconstrucţia Elco Bistriţa SA – Bartholet Maschinenbau AG – SC Triplex Construcţia SRL şi la stabilirea rezultatului procedurii, cu întocmirea unui nou raport al procedurii, în termen de 15 zile de la comunicarea prezentei decizii. Rezultatul procedurii va fi comunicat operatorilor economici cu respectarea termenului legal. Dispune continuarea procedurii cu respectarea celor din motivare şi a prevederilor legale în vigoare. Încuviinţează în principiu cererea de intervenţie formulată de SC Record SRL şi o admite în parte. Împotriva prezentei decizii se poate formula plângere în termen de 10 zile de la comunicare”.

Ce construcţii sunt prevăzute în proiectul pârtiei de schi puteţi vedea AICI.

Foto: arhivă

1 comentariu

  • O investitie exagerata si aproape inutila – asa ar putea fi catalogata ideia fixa si nerealista a primarului Cretu legata de construirea unei partii de schi costisitoare pe locatia numita pompos si neromaneste Wonderland. Problema este ca Bistrita nu se afla intr-o zona potrivita pentru domeniul schiabil, din cauza izotermei relativ ridicate. In plus orasul Bistrita are avantajul ca se gaseste la o distanta mica de zona montana, potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna. Adevarata problema este legata de eficienta unei investitii intr-o partie de schi la Bistrita, stiut fiind ca temperatura medie anuală (izoterma anuala) este de 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predeal este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de doar 6,5 grade. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca aceste instalatii nu pot produce zapada artificiala decat daca temperatura aerului este nugativa. Prin urmare, la Bistrita nu vor puta functiona mai mult de 2-3 luni pe an. Pe de alta parte nici diferenta de nivel de cca 200 m nu se justifica pentru o partie cu asemenea investitii. Pentru comparatie, partia Calinderu de la Busteni are 300 m denivelare la o lungime de 1.200 m. Asa se explica faptul ca de atata vreme nu exista nici un interes din partea unui investitor privat pentru aceasta investitie. Eventual o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare ar putea fi luata in considerare.
    Cu atat mai mult cu cat e vorba de o investitie de peste 27 milioane lei din imprumut bancar, in timp ce orasul Bistrita are cu totul alte prioritati in folosul cetatenilor. Pentru comaratie, partia de schi costa de peste 5 ori mai mult decat Podul Berariei estimat la 4,8 milioane lei.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.