Social

Ce comună din judeţ vrea să îi atragă pe turişti cu sporturi extreme

Una dintre cele mai frumoase comune de munte din Bistriţa-Năsăud vrea să devină un punct de atracţie pentru turismul montan. Auorităţile locale au înţeles că turistul din zilele noastre nu se mulţumeşte doar cu peisaje frumoase, are nevoie şi de puţină acţiune. Ca urmare, lucrează la un plan de dezvoltare a ofertei turistice.

Primul pas făcut este reabilitarea unei porţiuni din drumul judeţean care face legătura între DN 17 D şi parva, în etapa următoare urmând ca autorităţile judeţene să finalizeze întregul tronson.

Al doilea pas este inaugurarea Centrului „Hubert Tyrode”, reabilitat cu bani europeni, care se va întâmpla până la Ioan Strugari Parvasfârşitul acestei luni. „În două săptămâni îl vom pune în funcţiune. O să angajăm doi oameni care să se ocupe de promovarea turismului. Termenul limită este 30 septembrie. Până atunci trebuie să depunem toate documentele pentru finalizarea lucrărilor. Încercăm să ne încadrăm în timp şi să-l facem ceea ce a fost de fapt la început, un veritabil centru de primire şi informare a turiştilor. nu va avea locuri de cazare, dar vor fi pliante, hărţi, infochioşc cu traseele din zonă”, a declarat primarul Ioan Strugari pentru Timp Online.

Nu în ultimul rând, Primăria Parva lucrează şi la diversificarea ofertei pentru turişti.

„Vom amenaja o zonă care să se preteze turismului montan. Avem păstrăvărie nouă, avem produse tradiţionale cu care să aşteptăm turiştii. Vedeţi că mai nou comportamentul turiştilor s-a schimbat. Până acum, voiau cu toţii la mare, acum vor la munte. Aşa că noi studiem oportunitatea să amenajăm râul Rebra pentru rafting, să facem trei piste, pentru copii, pentru începători şi avansaţi în momentul în care vor fi debite mari pe râul. La asta ne gândim acum şi lucrăm cu un consultant. E un proiect costisitor, dar ne-am gândit la faptul că nu poţi aduce turişti pe care să nu ai unde să-i cazezi, să nu mai ai altceva ce să le oferi”, a mai spus primarul comunei Parva.

Rafting sau vâslirea pe ape repezi este un sport acvatic outdoor ce înseamnă coborârea pe râuri repezi de munte, cu bărci pneumatice, în echipe de două sau mai multe persoane. La noi în ţară poate fi practicat pe râurile Bistriţa, Jiu, Mureş, Someş, Crişuri, Nera, Cerna, Arieş, Buzău etc, care au un grad de dificultate mediu. Denumirea provine de la aşa zisele plute gonflabile (engleză: raft), ce au fost folosite prima dată de către armata americană. Aceste ambarcaţiuni fabricate din materiale foarte rezistente pot fi folosite în aproape orice condiţii şi pot trece peste orice obstacol. Sportul a devenit popular la mijlocul anilor 1970 atunci când rafturile au devenit accesibile pentru publicul larg. Rafting este considerat un sport extrem.

În paralel, administraţia locală încurajează mai ales tinerii să aplice pentru fonduri europene şi să deschidă pensiuni.

Ioan Strugari (PSD) a anunţat că intenţionează să candideze la un nou mandat tot din partea social-democraţilor.

Sursa foto principal: Facebook Doru Muntean, Căliman-Club

3 comentarii

  • Au nenorocit multe zone cu microhidrocentrale. Nici pesti, nici anumite plante, nici…nici….nu mai au viata de cand s-au construit microhidrocentralele. Si cei de la mediu tac…

    • Gazele se scumpesc si sunt pe sfarsite. Petrol mai este ceva, dar la noi in tara cam putin. Si scump. Carbunele nu ajunge si polueaza. Lemnul se fura, dispare si e tot mai scump. Gazele de sist nu e voie, romanul e rupt in dos, moare de foame, dar nu vrea gaze de sist, ca si astea polueaza. Microhidrocentrale iar nu… Protejati fiecare ciuperca, fie si otravitoare, al naibii sa fiti tolomacilor, si-n 10 ani nu mai postati voi pe net, ca n-o sa va mai permiteti sa platiti nici macar curentul consumat de calculator… r-ati ai dr… de politruci, nu faceti decat sa prostiti lumea cu „strategiile” voastre inepte! Si nici lampa ca pe vremuri n-o sa aveti, prostilor, ca sa vedeti sa mergeti la buda noaptea, ca si petrolul va fi pe cartela, la 100 de lei litrul! Si n-o sa-ti permiti sa-l arzi! O sa il folosesti doar ca medicament contra limbricilor, 5 picaturi pe zi, cu pipeta, pe limba ta de pasare….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.