Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) reiterează nevoia urgentă de reorganizare administrativă a României, prin reducerea numărului de judeţe de la 42 la 15, având în vedere situaţia bugetară prezentată de Ministerul de Finanţe.
Reprezentanţii CCIR fac un apel la autorităţile statului şi în ceea ce priveşte redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori, precum şi redefinirea noţiunii de oraş ca localitate cu cel puţin 10.000 de locuitori.
În această formulă, ar dispărea 48 de comune din Bistrița-Năsăud din totalul de 58, conform ultimelor date ale recensământului.
Au peste 5000 de locuitori următoarele comune: Dumitra – 5264, Feldru – 7368, Josenii Bârgăului – 5079, Lechința – 5469, Maieru – 7579, Nimigea – 5434, Prundu Bârgăului – 5924, Rodna – 6003, Telciu – 5498, Tiha Bârgăului – 6443
Conform CCIR, toate instituţiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.
„Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), cea mai puternică organizaţie de promovare a mediului de afaceri şi principalul mediator dintre decidentul politic şi antreprenorii români, face un apel către autorităţile Statului Român cu privire la problema lipsei banilor de la bugetul de stat. CCIR îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia bugetară prezentată de către Ministerul de Finanţe, context în care România riscă să piardă cele mai importante avantaje pe care le are: predictibilitatea şi fiscalitatea redusă”, se menţionează în comunicat.
Conform sursei citate, în împrejurările actuale, România nu mai este o destinaţie atractivă pentru investitorii străini din punctul de vedere al forţei de muncă calificate şi din cauza retrocedărilor făcute haotic.
Astfel, România s-ar putea afla în imposibilitatea de a oferi terenuri pentru deschiderea unor linii de producţie, mai ales în contextul în care multe afaceri şi-au început relocarea din Asia.
„Singura atractivitate pe termen mediu şi lung a României poate rămâne fiscalitatea redusă susţinută de predictibilitate. În această conjunctură complicată, CCIR consideră că există riscul ca prin adoptarea unor măsuri eronate în ceea ce priveşte acoperirea găurilor bugetare, mediul de afaceri să devină, dacă nu un ţap ispăşitor, atunci cel puţin o victimă colaterală”, se mai precizează în comunicat.
Reprezentanţii CCIR susţin că, acestui demers al Camerei Naţionale, „absolut necesar al reorganizării teritoriale urgente a României”, s-au alăturat mai multe organizaţii patronale şi asociaţii, precum: Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN), Federaţia Patronală din Industria Materialelor de Construcţii din România (PATROMAT), Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT), Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă (ONIV) şi Asociaţia Brokerilor din România.
Am înțeles, mi-au rămas toate nedumeririile Camerei de Comerț și Industrie a României clare… foarte clare, mai clar ca și lacrima.
Nu cumva să îndrăzniți de a face eforturi pentru modernizarea României că vă vor cădea inelele de pe degetete…e mai comod a gândi în voce înaltă conjugând verbele „a fi” , „ar fi”…mai bine!!!
Da domnule, așa temeri/frici / blocări mă fac pe mine să ies la vot de fiecare dată când sunt chemat… și să vă trimit la NAIBA!!!
Dar până atunci, noi cei la privat zi de zi ne ridicăm mânecile și punem mâna pe treabă fără frica de a ne cădea inelele de pe degete și facem lucrurile să ne funcționeze…iar dacă e nevoie să scoatem un surâs pe traseu, la fel îl scoatem… fiindcă avem această capacitate.
Când se vrea se vede, iar când nu se vrea se vede și mai bine… nu-i așa??…
Halo delo și mămăliga lor!!!
Sus inimile 😉
Teoretic, așa ar fi bine, dar practic, mai greu. Trebuie desfințate județe, structuri, pentru care e nevoie de modificarea Constituției, prin referendum, iar acum, e aproape imposibil să aduni 50+1 din cei cu drept de vot. Sigur, dă bine în campanie, dar trec alegerile și se gândesc cum să creeze alte structuri, pentru noi amante și lipitori de afișe. No, numa zâc.
In sfarsit , dupa atatia ani,se discuta din nou despre reorganizare teritoriala! Nea Ioane,sa existe vointa politica….ca se poate modifica orice ,spre binele tarii si al oamenilor! Intr un comentariu anterior al meu ,estimam cam 20 de comune in judetul acesta….M-am inselat putin! Este singura solutie pentru dezvoltare si eficienta! Si mai putina politica si mai putini parlamentari ….
Povesti aruncate de unii care chiar nu au nici o treaba cu reorganizarea si nu au nici o putere de decizie!
Unii au si votat sa reduca nr de asistati/parlamentari si nu s a intamplat nimic!
Daca romanii au votat reducerea parlamdntarilor inseamna ca jumate IAU BANI ILEGAL
E o intarziere de unsprezece ani !
Chiar dacă din cele 58 de comune ale judetului Bistrița-Năsăud numai 10 au peste 5000 de locuitori, asta nu inseamnă că restul de 48 ar dispărea ca urmare a reorganizării administrative a României, propuse de Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR). Dimpotrivă, ele vor putea fi comasate pentru astfel ca să alcătuiască entităti administrative (comune) de cel putin 5000 de locuitori.
De altfel, un fost consilier local al satului Fântânița, comuna Miceștii de Câmpie a depus o cerere la Instituția Prefectului prin care cere dizolvarea Consiliului Local și alipirea comunei la Lechința, Sânmihaiu de Câmpie sau chiar Budești, invocând o serie de motive, precum:
-numărul scăzut de locuitori;
-numărul scăzut de elevi;
-lipsa personalului calificat în Primăria Miceștii de Câmpie;
-imposibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltarea turismului, agriculturii, drumuri, apă, canalizare, iluminat stradal și atragerea de investitori în zona de câmpie;
-cetățenii comunei nu au posibilitatea de a asigura salariile funcționarilor din Primăria Miceștii de Câmpie;
-folosirea banului public nejustificat .
Vezi: https://timponline.ro/statul-da-14-mil-de-lei-pentru-un-camin-cultural-nou-intr-o-comuna-pe-care-un-localnic-o-vrea-desfiintata/
Nu trebuie sa dispara toate 48 dar 24 ar putea sa dispara.Primarie la o comuna cu un sat.Trai pe vatrai pe banii altora.
După Revoluție,când Sabin Germania,în al sau pamflet”M-AM SATURAT DE ROMANIA”sustinea aceleași principii,el a fost hulit și considerat vândut ungurilor,și un antiromânești.Acum,aproape toți sustin ca este prea mare birocrația,și efectiv aceasta birocratie,este prea stufoasa la nivel județean,fiind și ineficienta,multi vor vrea schimbarea.Dar fiți siguri,ca cei mai mulți vor sabota,fiindcă” cumetriile de partid”unde o sa-si plaseze pilele și „YES-MANII”.FARA CA VOTANTII DIN ACEASTA TARA,SA GANDEASCA,SI SA VOTEZE UN PARTID CARE ARE ARE O PLATFORMA POLITICA PRO MODERNIZARE A ROMANIEI,SI CARE SA AIBA 51% DIN VOTURILE ALEGATORILOR,NU EXISTA NICI O SPERANTA.