Provin dintr-o generaţie tânără, preocupată de problemele cu care se confruntă societataea românească. În ultima perioadă asistăm la tot felul de declaraţii din partea premierului Victor Ponta cu privire la necesitatea modificării până la sfârşitul anului a Legii Educaţiei
Nemulţumirile actualei guvernări sunt legate de clasa pregătitoare şi de faptul că actuala lege ar conţine „prevederi aberante”, care împiedică promovarea unor noi cadre didactice. In plus , Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, despre care nici noi nu mai ştim de câte ori s-a perindat la şefia ministerului, doreşte introducerea bacalaureatului profesional.
Vreau sa specific că nu sunt o persoană care face parte din sistemul educaţional, dar nici nu pot fi de acord ca un premier dovedit ca plagiator să spună ca actuala lege împiedică promovarea unor noi cadre didactice.
Domnule Prim Ministru care aţi schimbat 4 miniştrii ai Educaţiei în 3 luni veniţi împreună cu Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, cu soluţii concrete care să ajute învăţământul românesc, nu cu revenirea la legi care sunt pe placul apropiaţilor şi prietenilor dumneavoastră. În mandatul Ministrului Daniel Funeriu s-au realizat mai multe lucruri printre care amintesc:
Exigenţa la bac
Montarea camerelor video şi exigentţa de la examenul de bacalaureat ne-au ajutat să vedem nivelul real de pregătire al elevilor. Avem în sfârşit un bacalaureat corect, iar elevii care au promovat pot fi mândri de reuşita lor.
Reintroducerea învăţămăntului professional
Programul „Alege-ţi drumul!” reprezintă un nou început pentru învăţământul profesional în România, o rută de educaţie şi pregătire practică care vizează integrarea mai uşoară a viitorilor absolvenţi pe o piaţă a muncii aflată într-o continuă schimbare. El se adresează tuturor elevilor clasei a IX-a cuprinşi în învăţământul liceal care doresc să beneficieze de oportunităţile oferite de o profesionalizare accelerată, prin trecerea la un program specializat.
Clasificarea universităţilor şi ierarhizarea programelor de studii
Absolvenţii examenului de bacalaureat pot acum să îşi aleagă o facultate în cunoştiinţă de cauză, ştiind exact nivelul şi calitatea educaţiei de care vor beneficia.
Organizarea transportului şcolar
Aproximativ 800 de microbuze au fost distribuite şcolilor din ţară, astfel încât în prezent 98% dintre elevii României se află la mai puţin de 4 kilometri de şcoala la care învaţă.
Programul Şcoala Discovery
Şcoala Discovery este un proiect realizat de Discovery Networks, compania care deţine posturile Discovery Channel, Animal Planet sau Discovery Science, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului din România. Programul îşi propune să stimuleze curiozitatea firească a elevilor faţă de ştiintă, dar şi să integram resursele audio-video şi new media în procesul de educaţie.
Programul Şcoala Altfel
Programul ”Şcoala altfel” a debutat în anul şcolar 2011 – 2012 şi constă în derularea, la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, timp de o saptămână, a unui orar special format doar din activităţi cu caracter non-formal. Simultan se organizează fazele naţionale ale olimpiadelor şcolare.
Clasa pregătitoare
Înainte de a fi luată această măsură existau 20.000 de copii care nu mergeau nici la şcoală, nici la grădiniţă. Acum aceştia beneficiază de un sistem atent gândit, care le oferă educaţie prin joc.
Schimbarea componenţei comisiilor de evaluare pentru acordarea titlurilor de conferenţiar şi profesor universitar, precum şi a criteriilor necesare a fi îndeplinite pentru a dobândi aceste titluri
Au trecut aproape 5 luni de guvernare USL şi în învăţământul românesc e un mare haos. Soluţia?…recunoaşterea adevăratelor valori. Poate aşa, vom putea avea pe viitor un învăţământ curat şi de calitate.
MIHAI SĂRMĂŞAN, consilier local PDL şi preşedinte OTPDL Bistriţa
usl-istii se preocupa de altele, in loc sa faca ceva pentru tinerii din ziua de azi. nu ai ce astepta de la ei, daca pana si liderul lor fenteaza legea
Ce sa le faci si usl-istilor? eu au fost preocupati sa faca referendumuri si suspendari, in loc sa se gandeasca la problemele care chiar conteaza pentru tara. Cu Ambramburica la invatamant din nou, nu stiu zau ce o sa se rezolve. S-a cam saturat lumea de ea.
bine punctat mihaita. oameni ca ponta si andronescu nu au ce sa ne spuna referitor la educatie. mai ales acest premier care este primul trisor al tarii
Absolut pe langa problema, stimate june consilier! Nimic nu se poate compara stimati membrii ai unui partid in curand istoric (pdl), cu inchiderea scolilor, umilirea dascalilor si a elevilor de catre guvernarea basista, de trista amintire. Dumnezeu sa va ierte, pentru ca poporul roman nu cred ca va mai poate ierta.
O parere pertinenta despre sistemul educational din Romania nu poate veni din partea unui care a baut cerneala. Ce competente dovedite ai tu copile? Care sunt realizarile tale? Stim! Nimic … La 30 de ani locuiesti cu parintii si ai un loc de munca dat de partid. Acest amarat nu are perceptia corecta a realitatii, traieste intr-o cutie neagra care are desenata pe interior o mustata!
Bravo, felicitari stimate domn consilier. Ma bucur ca cineva ia atitudine si spune lucrurilor pe nume. Noua guvernare USL nu stiu altceva decat sa faca schimbari de persoane in sistemul public… la TV sustin ca nu au schimbat persoanele din fuctiile de conducere…vreau sa va spun ca atat de disperati au ajuns incat au schimbat tot, incepand de la directori pana la femeile de serviciu…. De cand au venit cei de la USL la guvernare nu s-au ocupat de problemele tarii, stiu doar sa apara la TV si sa se ocupe de demiteri si schimbari. DISPERATILOR…FOMISTI.
nu ai deloc dreptate FAZA cu APIA e concludenta e aceeasi conducere…….asa ca nu te mai prosti…….
Bine ca”provine” dintr-o generatie tanara.Daca ma opream la aceasta propozitie, nu-mi pierdeam vremea inutil cu acest domn. Vestea buna e, ca nu provine din sistemul educational si sper ca nu va avea vreodata legatura cu acesta!
Macar acest tanar vine si ridica o problema a sistemului de educatie. Alti carcotasi stau deoparte si comenteaza aiurea. Sa ia si ei atitudine.
Daca era bacul corect atunci cand ai dat tu erai ramas de caruta.Daca nu era invatamant privat unde sa cumpara diplome nu aveai diploma de facultate si nu deveneai asa mare filozof in invatanmant. De la cine din partid ai primit materialul ca sa ai un punct de vedere? Hai fi sincer ca stim ce poti!
Halal scriere de consilier un fel de copy-paste ordinar.Mai fa ceva scoala copile ca sa poti scrie parerile tale nu ale partidului ,scrii numai sa apari musai in presa.
spusele acestui tanar ating durerea din sistemul de invatamant. treziti-va guvernantiilor. niciodata nu a mai fost asa harababura la educatie ca pana acum.
Vin si eu si intreb: cati puteti ridica piatra? hmm,cica acest tanar locuieste cu parintii (nu il cunosc,nu ma bag ) daca avea un apartament luxos,iar nu era bine,ca a facut avere pe spatele nu stiu cui,dar daca si-a exprimat o parere, n-a dat cu parul,numai ca unii dintre noi stim doar sa fim contra la contra,@ Dan,trebuie sa ne obisnuim cu ideea diplomelor luate pe banii parintilor,pt ca cei ce ne conduc acum,in mare parte,in mai toate institutiile statului,au diplome luate pe bani si nu stiu sa scrie corect,vin si eu si zic:nu era mai bine inainte de 89 cand se dadeau examene pt a intra la un liceu,cine nu lua examenul de treapta,mergea la profesionala direct,cine il lua,facea un liceu,eu zic ca era cel mai bun filtru acel examen.
foarte bine scris. felicitari mihaita