Actualitate

Ce demersuri a făcut Direcția Județeană pentru Cultură și cu ce probleme se confruntă

Direcția Județeană pentru Cultură Bistrița-Năsăud, instituție condusă de Alexandru Uiuiu, a inventariat și clasat anul acesta o serie de monumente istorice și bunuri culturale. Astfel, s-au realizat șase clasări incluse în LMI 2015: trei monumente de arhitectură (fântânile de apă sărată cu casă din Cepari și Mintiu, vila 1 Sîngeorz-Băi) și trei situri arheologice (Caila, Sărățel, Săsarm) – prin proiectul „SALT. Salvgardarea monumentelor exploatării preindustriale a sării din Transilvania”, finanțat de AFCN, realizat în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sfântu Gheorghe și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.

Totodată, s-au făcut demersuri pentru clasarea Casei Scriitorilor de la Valea Vinului, a podurilor acoperite de la Ilva Mare, a Bisericii ”Sf. Ierarh Nicolae” din Năsăud, a  unei locomotive cu abur seria 50645 fabricată la Uzinele Malaxa București în anul 1928.

DJC BN a desfășurat anul acesta activități privind avizarea lucrărilor la monumentele istorice sau la imobile din zonele de protecție și zonele protejate (144 documentații înregistrate; 79 avize favorabile; răspunsuri 65), emiterea obligațiilor privind folosința monumentului istoric (20 OFMI comunicate proprietarilor), răspunsuri la solicitări diverse privind domeniile de activitate: evidența monumentelor istorice, statut imobil, sesizări, informații de interes public (72 solicitări și răspunsuri), exercitarea dreptului de preemțiune al Statului Român în cazul vânzării imobilelor monumente istorice (14 înștiințări de vânzare soluționate), ompunerea măsurilor de protejare a patrimoniului arheologic (25 solicitări soluționate; 7 autorizații de cercetare arheologică sistematică ce au fost comunicate titularilor de săpătură), circulația bunurilor culturale mobile (23 solicitări soluționate).

Instituția se confruntă cu destule probleme: personal de specialitate insuficient, buget care permite doar realizarea plăților curente, lipsa fondurilor pentru activitățile de inventariere, clasare, punere în valoare a patrimoniului cultural național imobil și mobil. În consecință, realizarea atribuțiilor specifice și îndeplinirea rolului instituției sunt mult sub ceea ce este necesar pentru o protecție reală a patrimoniului cultural național, se arată într-un material al instituției prezentat cu ocazia unei ședințe de Colegiu Prefectural.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.