Social

Ce face, de Paște, la Bistrița un grup de turiști din Capitală

Un grup de turiști din București își petrece sărbătorile pascale la Bistrița. Pentru trei nopți de cazare cu demipensiune la un hotel de trei stele din oraș, acces la centrul SPA Casa Ema, prânz în ziua de Paște și cină festivă cu meniu tradițional ardelenesc, oamenii au plătit 1599 de lei/persoană.

Turiștii au plecat vineri cu autocarul din București și au vizitat: Castelul Teleki din Gornești și Castelul Kemeny din Brâncovenești. În aceeași zi, au ajuns și la Colibița poarta de intrare în Munţii Călimani, iar seara s-au cazat la hotel, unde au fost primiți cu țuică, afinată și plăcintă.

Sâmbătă au făcut o excursie la Cluj-Napoca unde au vizitat Catedrala Romano-Catolică Sfântul Mihail, Monumentul Matia Corvin, Catedrala Mitropolitană Adormirea Maicii Domnului, Statuia lui Avram Iancu, Opera Naţională și Teatrul Naţional Lucian Blaga. După-amiază au revenit la Bistrița și au avut parte de timp la liber la Casa Ema Spa. Unii dintre ei au participat la slujba de Înviere, iar la întoarcere au fost primiși cu ouă roșii/cozonac și vin

Astăzi, în ziua de Paște, vor face un tur al centrului istoric. Organizatorii au trecut ca puncte forte care nu trebuie ”ouăle pictate – dovadă a influențelor bucovinene”.

Alături se află ”cel mai vechi monument al Bistriței”, așa cum apare pe o inscripție, datând din anii 1270-1280. Este vorba despre o superbă biserică în stil gotic timpuriu, fostă Biserică Minorită azi Biserica Ortodoxă ”Coroana”. Ca să ajungă la forma actuală, biserica a trecut prin trei faze: cea pre-gotică din 1270-1280, cea de extindere din 1530 și faza de reconstruire din 1768 când s-au construit capitelurile, contraforții și bolțile în stil baroc. Biserica a fost cumpărată de comunitatea românilor greco-catolici din Bistrița de la călugării minoriți în 1893. Devine biserică ortodoxă din 1948. Pe latura sudică, pe unul dintre contraforți se găsește un cadran solar.

Seara vor avea parte de cină festivă cu meniu tradițional ardelenesc, DJ și OPEN BAR.

Luni, după micul dejun, grupul va pleca spre București, oprindu-se la Târgu Mureș unde va vizita Palatul Culturii, Palatul Prefecturii, Piața Trandafirilor, Catedrala Ortodoxă, etc.

În luna ianuarie 2023, ultima de referință, sejurul mediu al turiștilor în județ a fost de 1,5 zile, potrivit Direcției Regionale de Statistică.

Etichete

4 comentarii

  • Asta da traseu turistic, vii la Bistrita ca sa vizitezi Clujul. Nota 10 pt agenție, s-au chinuit un pic sa facă ceva inedit.

    20
    1
    • Citind articolul, aflu ca romanii greco catolici au cumpărat de la călugării minoriti, în anul 1893- Biserica! Atunci, în 1948 cum a devenit ortodoxa? S-a făcut o donație? Au cumpărat – o? Este bine ca oamenii sa știe! Mai ales, tinerii!

      4
      2
  • Destule se pot . numai sa vrei și să știi unde sa- i duci !🌿 Organizat!!!

    Câteva exemple:la o Degustare de Vinuri🍷
    Ex:
    -CRAMA JELNA;
    jelnatransilvania /ro sat Jelna, Bistrita-Nasaud; cu brânză de la Monor.

    -Sau: Muzeul din casa lui lelea MARIA HANGAN din orașul Bistrița, „Muzeul Etnografic” din inima orașului Bistrița”;

    Sau: la biserici vechi și fortificații:
    -Cetatea Ciceului! Și langa ea -‘Mănăstirea Petru Rareş Vodă.’
    Sau :
    -Herghelia Beclean –
    Județul Bistrița – Năsăud;
    Sau:la
    -Ferme,
    Bistrița sat Monor- ferma și
    – Agro- turism; masă la o pensiune;
    -O ruta de vinuri și podgorii;🍒🍷 Lechința;
    Prin-Locuri și zone de pescuit – Paradisul Verde, Viile Tecii,la un pește fript!

    Alte idei? ??!? aveți

    P.s.
    Poate celor din capitală le-ar plăcea mai mult pe la țară/sate …cu oferte Bio și țuică și vin din belșug ! ☺️

    Numai bine!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.