Ioan Ovidiu Raţiu, tânărul care astăzi conduce mitingurile de stradă la Bistriţa, se afla în urmă cu un an în Canada, unde, împreună cu un alt coleg din Botoşani, a început un turneu pentru a-i convinge pe românii din a doua ţară ca întindere din lume să iasă la vot la alegerile prezidenţiale din 2014. Ioan Ovidiu Raţiu era student la Facultăţile de Istorie, Germană şi Studii Europene, iar colegul lui Lingvistică.
Potrivit cotidianului Gândul, cei doi au stabilit un traseu de 127 de kilometri, dintre care 46 i-au parcurs cu feribotul, decişi să facă “un gest simbolic” făcut pentru a încuraja românii de pretutindeni, în special comunitatea din Vancouver, să îşi exercite dreptul la vot.
„Aveţi ocazia să schimbaţi ceva iar votul vostru contează. Eu merg să votez. Voi?” a fost mesajul pe care Ioan Ovidiu Raţiu, tânărul de 22 de ani din Bistriţa, pe care l-a transmis colegilor săi de generaţie şi prietenilor.
Pe parcursul drumeţiei spre secţia consulară, băieţii au ţinut un fel de jurnal cu imagini şi fotografii de pe drum, impresii de la votare: „Modelul nu este unul original. Cu siguranţă drumeţii pentru o cauză nobilă s-au mai făcut. Dar la primul tur de scrutin în Vancouver nu am văzut foarte mulţi români ieşiţi la vot. Poate o vor face acum, pentru că ne alegem un nou preşedinte”, a spus atunci Ioan Ovidiu Raţiu pentru Gândul.
El a făcut atunci şi un portret robot al preşedintelui pe care şi-l dorea: „Să ne reprezinte nu doar naţional, ci şi internaţional. Să fie serios şi să ofere stabilitate. Cred că oamenii din România vor o schimbare. S-au săturat de scandaluri politice”.
În Canada au fost patru secţii de votare, la Ottawa, Montreal, Toronto şi la Vancouver.
Foarte frumos, lăudabilă inițiativa, dar totuși, banii de drumeții, de unde veneau?… de la ONG-uri, cumva?… sponsorizări și caritate filantropică, pe bază de voluntariat strategic în câmp tactic?…
Stimate cititor de Cristiana Sabău. Vă cer scuze,că-mi permit sa vă răspund eu. Băiatul acesta trebuie să răspundă publicului căruia se adresează la câteva întrebări:
1. cine a plătit şcoala?Dacă nu cumva a fost făcută pe banii părinților.
2.pe cine reprezintă ?
3.cum a ales să studieze istoria Germaniei în Canada?
Eu vreau să-i transmit următorul mesaj: decât codaş la oraş,mai bine fruntaş în satul tău.
Sunt foarte surprinsa de turnura comentariilor. Nu stiu daca ati remarcat, dar ne indepartam de subiectul initial. Unii au luat-o mult pe aratura.
1- Din articolele astea doua din Timp online, niciunde nu este scris ca tanarul acesta ar fi declarat sau s-ar fi autoproclamat a fi vreun leader. Prin urmare, initiativele pe care le-a luat reprezinta strict persoana lui si dorinta lui de a se implica, atat cat poate, in societate. Aceste lucruri se numesc spirit civic si solidaritate. Nu mi se pare ca a obligat pe cineva sa i se alature. I s-au alaturat cei care au vrut si au simtit la fel ca el.
2- De unde si pana unde toate suspiciunile acestea nefondate si pilde date fara nici un argument? Fiecare raspunde pentru el. Dar si eu locuiesc in Canada de mai multi ani. Daca m-as intoarce in Romania sau as avea initiative sociale ar insemna absolut ca ma sponosrizeaza ONG-uri sau nu stiu ce oameni cu bani? Adica, un om plecat in strainatate si care se intoarce in tara sau se implica prin diverse actiuni in societate este prin definitie si direct judecat ca avand interese ascunse? Si daca nu e cazul? Poate unii chiar isi iubesc sincer si neconditionat tara, Va faceti toti MEA CULPA public?
3- Intrebarile de genul: de ce a ales anumite studii si nu alte sau cine i-a platit scoala mi se par sterile. Ce vrea sa se demonstreze cu asta? Zic asa, dar in general, un om isi alege niste studii pentru ca ii plac, are o inclinatie sau un interes specific. Este si asta o posibilitate, v-ati gandit si la asta? Poate o fi si cazul lui, cine stie? In al doilea rand, cum sunt platite niste facturi personale este strict problema persoanei respective. Suntem oameni liberi. Fiecare in parte. Nu-i cunosc situatia. Sa dea el raspunsuri daca doreste. Dar de ce nu v-ati gandit si la posibilitatea ca acest baiat sa fi lucrat sau sa fi apelat la programele de imprumuturi si burse care se ofera studentilor in Canada? Sau sa-i fi platit parintii scoala. Care este problema? Sau asta ar inseamna intr-un mod clar si sigur ca acei parinti au si ei interese ascunse, ca nu-i asa, ce parinte sa fi, sa-ti poti ajuta copilul si sa o si faci? Daca de exemplu, sa zicem ca l-ar fi ajutat parintii, asa cum au putut, au facut eforturi sa-l ajute, din salariile lor. Unde-i problema? Si mai ales, ce schimba in societate? De exemplu, pe mine m-au ajutat si parintii din munca cinstita, am primit si burse si mi-am facut si imprumut pe care-l voi plati cand voi lucra, pentru ca sistemul este bine gandit pentru a ajuta studentul. Daca as fi fost eu in locul lui si m-as fi intors in Romania si as fi avut initiativa asta, exact aceleasi intrebari mi s-ar fi pus si mie. De unde stim ca nu e si el in cazul meu? Vi se par corecte si logice banuielile acestea? Daca tot sunteti suspiciosi si vreti sa luptati pentru a fi reprezentati de oameni cinstiti si seriosi, macar aveti luciditatea si inteleciunea de a expune toate posibilitatile de suspiciuni pe care le aveti la adresa unei persoane, si pozitive si negative. Si apoi se poate discuta.
4- In loc sa pierdem timpul cu intrebari sterile si acuzatii gratuite, mai bine ne-am folosi timpul, energia si mintea in a gasi solutii concrete la problemele pe care le are Romania in momentul de fata, ca sunt multe de facut. Sa fim uniti, sa ne ajutam intre noi si sa ne sfatuim pentru a construi ceva. Sa vedem ce au si tinerii de demonstrat, ce pot face, ce nu pot face si apoi sa-i judecam in cunostinta de cauza si sa-i schimbam daca nu sunt la inaltime. Dar pana atunci, mai avem cu totii, ca cetateni, multe de facut. Sa incepem sa facem ceva si apoi sa vorbim si sa cantarim ce este si ce nu este.
Canti fals,cucule!…Canti fals!
RESPECT!
Îl vedem parlamentar peste câțiva ani pe „nenea” ăsta?
si ne va inavata …germana!
Ar fi un parlaentar ai bun deât toi parlamentarii care ne-au reprezentat
are el un interes altfel nu ar fi aparut
Cu alte cuvinte a fost platit de PNL sa-i faca campanie lui Iohaniss.
Ca ma indoiesc amarnic ca s-a dus tinerelul asta, asa de capul lui, tocmai in Canada, sa scoata lumea la vot pentru prezidentiale.
Nu pot să nu remarc, din felul în care se exprimă, că domnul gaita, acest „tânăr frumos și liber”, nu știu la ce revoluție participă, dar cu siguranță nu la REVOLUȚIA BUNULUI SIMȚ…
hai…pa!
https://www.youtube.com/watch?v=RkG1spDolSU
Mergi in piata la rusi, cumparati o pereche de Adibasi Torsion (doar pentru tine!!!) si vei putea.
SECURITAEA LUCREAZĂ! dovada ce se întâmplă acum în țară, și nu se oprește până nu pune „GUVERNUL MEU”
Stiti de ce nu se va schimba nimic acum in Romania? Pentru ca inca avem mentalitatea securista a ‘demascarii’. In timpul comunismului trebuia sa gasesti ceva de rau despre vecini, prieteni, si chiar ‘ma-ta care te-a fatat’. Toti erau banditi. Nu puteai avea incredere in nimeni. Spun asta pentru ca de fiecare data cand apare un tanar care are potential, sau cineva care nu a mai fost implicat in politica dar isi doreste sa se implice pur si simplu din dorinta de a aduce o contributie comunitatii, nimeni nu il va crede. De fiecare data i se vor cauta ‘bube’ in trecutul sau, i se vor analiza parintii si i se vor judeca vini pe care nici macar nu le are. Pentru ca fiecare frustrat cu acces la o tastatura va incerca sa isi verse ura acumulata in ani de neputinta pe acel om.
Daca un tanar are o preferinta ideologica, si o convingere politica, saracul cu siguranta nu si-a ales el acea viziune, ci a fost platit de servicii, de partidul x sau y samd. Va fi lovit pana cand va decide si isi indrepte expertiza si experienta in alte domenii. Si asa ramanem numai cu cei carora le place mocirla si circul, cei cu obrazul gros si care rezista la zeci de insulte pentru ca dupa ce ti-ai vandut sufletul, nu prea mai poti fi ranit. Asa ramanem la putere cu toti cei care nu au cinste sufleteasca, care sunt corupti si carora chiar nu le pasa de tine, de mine, de noi.
Ma scuzati ca va intreb, dar aveti proprietatea termenilor? Vorbiti de expertiza si experienta in cazul unui tanar abia iesit din facultate.?
As intelege sa vorbiti despre aceste lucruri in cazul unei persoane cu ani buni de cariera in spate, perioada in care a acumulat experienta si a demonstrat ce poate – a infiintat o firma de succes, a facut multe vanzari, a pregatit niste elevi care au trecut cu bine niste examene etc. Nu cred ca acest domn are astfel de realizari. Poate sa aiba potential, dar pana la experienta si expertiza mai are drum lung de parcurs.
De ce sunteti invidiosi? Ca sunteti toti mai tampiti decat acest tanar. ?De fapt un viitor intelectual cu studii in strainatate.