Preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie Bistriţa-Năsăud, dr. Dumitru Niculai (foto), a declarat, joi, pentru Timp Online că organizaţia profesională pe care o conduce salută introducerea cardurilor de sănătate.
„În toată lumea occidentală, aceste cititoare de carduri există. Omul poate dovedi cu aceste carduri că a fost la medic, la spital, la policlinică. Toţi trebuie să fim de acord să mai scădem puţin evaziunea fiscală care se face prin consultaţii false. Acesta e ultimul punct care trebuie atins de orice ţară civilizată ca toţi cei asiguraţi să aibă acest card de sănătate cu care se legitimează şi îşi oficializează vizita la orice nivel medical. Nu cred că va fi o problemă legată de implementare. Sigur că va fi o muncă în plus şi efort, vor trece câteva luni până când noul sistem va funcţiona, dar, faţă de celelalte programe informatice care au fost implementate – s-a văzut în final că a uşurat munca medicului – şi acest punct trebuia atins ca să intrăm în normalitate”, a spus dr. Niculai.
În ce priveşte investiţiile pe care medicii trebuie să le facă în cititoare de carduri, dr. Niculai a spus că nu sunt foarte bucuroşi însă au înţeles că trebuie să le facă.
„Ideal este să achiziţionăm cu toţii acelaşi tip de cititoare. Noi am propus acest lucru pe reţeaua de socializare a medicilor să cumpărăm majoritatea acelaşi tip de cititoare de carduri pentru că atunci vom avea un service asigurat, vor fi compatibilităţi între colegii care se vor înlocui şi preţul va fi mai mic. Eu sunt convins că vom cumpăra modele foarte performante care vor putea inscripţiona pentru că, în final, vom fi obligaţi să inscripţionăm datele pacientului, diagnosticul şi aşa mai departe. Ar fi o prostie să achiziţionăm unul care nu face decât un sfert din muncă pentru ca, după aceea, să-l cumprăm pe cel care trebuie”, a spus preşedintele APMF Bistriţa-Năsăud.
Nu toţi medicii sunt la fel de încântaţi de noul sistem. Doctorul Rareş Chiuzan, de exemplu, care are cabinet la Josenii Bârgăului, ne-a declarat că are rezerve legate de implementare.
„Medicii se vor descurca, dar pacienţii habar nu au ce sunt acelea carduri. Nu înţeleg ce sunt. Pacienţii ar trebui educaţi de către CJAS. Medicii prestează nişte servicii medicale şi nu au treabă cu calitatea de asigurat a pacienţilor. Nu ar trebui să umble după ei să vadă dacă au asigurarea plătită. Nu e treaba medicului. Dacă s-ar face corect şi complet – nu s-ar spăla bani în stilul nostru caracteristic – ar fi o chestie bună, dar am rezerve pentru că în ultimii 7 ani de când trebuia să intre cardul acesta, nu s-a făcut nimic, nici măcar contracte cu asiguraţii. În primul rând, CJAS ar trebui să facă contract cu asiguraţii fiindcă ei plătesc acolo, nu-i dau medicului bani, medicul e un simplu prestator de servicii medicale în contract cu CJAS. Se aruncă pisica moartă dintr-o curte în alta. Bănuiesc că s-au dat o grămadă de bani pe diferite softuri. Vedeţi şi problema cu Siveco de acum”, a spus dr. Chiuzan.
Întrebat dacă i se pare oportună investiţia într-un nou aparat, dr. Chizan a spus că aceasta probabil că se va amortiza în câţiva ani. „Eu cred că vom avea probleme fiindcă cititoarele nu vor recunoaşte cardurile, softurile nu vor recunoaşte cititoarele, lucruri care se întâmplă la noi. Iarna, când sunt o grămadă de pacienţi cu probleme şi vom avea 30-40 de pacienţi la uşă, va fi o problemă dacă primului nu-i poţi citi cardul şi nu-i poţi face reţetă, s-ar putea să stăm şi cu un echipaj de Poliţie lângă noi să nu mâncăm bătaie de la pacienţi”, a spus el.
Cele mai ieftine cititoare de carduri costă 80 de lei, iar cele mai scumpe peste 300 de lei.
Adaugă comentariu