Actualitate Economie

Ce fenomen l-a uimit pe fostul primar din Prundu Bârgăului, Ilie Vlad: Nu mi-am închipuit că va fi aşa!

Fostul primar al comunei Prundu Bârgăului, Ilie Vlad, care a a lucrat ca proiectant în Nigeria şi Libia, unde i-a ajutat pe africani să-şi facă şcoli, teatre şi plaje, a rămas impresionat de un fenomen care se petrece chiar în zona în care locuieşte şi care l-a determinat să facă o investiţie.

Fostul primar al comunei Prundu Bârgăului, Ilie Vlad, a avut între anii 1981 şi 1983 un contract în  Tripoli, capitala Libiei, unde a lucrat ca şi proiectant, el ajutând africanii să-şi facă şcoli, apartamente, teatre şi plaje moderne.  În Tripoli a făcut proiecte de pe urma cărora s-au ridicat 500 de apartamente, 128 de şcoli, şapte teatre şi două plaje. Încântat de experienţa africană şi fascinat de pitorescul peisajului, inginerul s-a reîntors cinci ani mai târziu pe continentul negru. Deşi retras acum din viaţa publică, Ilie Vlad e în continuare pasionat de tehnică şi de tot ce e nou, aşa încât el nu putea rata Programul „Casa Verde” care vine în sprijinul celor care vor să folosească energia neconvenţională.

„Sunt la a doua depunere de cerere în Programul Casa Verde. Am făcut prima oară pentru centrală termică şi, când am văzut cât de eficientă e, m-am gândit să fac şi pentru etapa a doua cu panouri solare pentru că e un beneficiu extraordinar. Cu aceeaşi cantitate de lemne cu care încălzeam două camere, eu acum încălzesc toată casa, 4-5 camere, cu parter şi etaj. Vă daţi seama că sunt costuri mult reduse! Având centrala termică, prin panouri solare, pot să ridic temperatura de la 4 grade grade la 18-20 de grade chiar şi iarna. Atunci eu nu mai încălzesc apa de la 4 grade, ci de la 18-20 ca să ajungă la 60 de grade. E un avantaj extraordinar de mare. Ajutorul pe care îl dă statul este foarte important şi substanţial. Diferenţa ce-o plătesc eu ar fi de 2000 de lei. Primesc subvenţie de 6000 de lei de la Guvernul României, iar până la 8000 de lei, vă daţi seama că mai am de pus 2000 de lei pentru cea mai performantă instalaţie de captare solară. Ştiu mulţi vecini care au montat deja panouri pe Valea Bârgăului şi nici mie nu mi-a venit să cred că iarna, la minus 20 de grade, apa ajunge de la 4 grade la 18 grade. E un fenomen pe care nici eu nu mi l-am închipuit aşa pe Valea Bârgăului unde e, totuşi, o depresiune”, a declarat Ilie Vlad.

Fostul primar a depus cererea în 2011 şi a reuşit să semneze contractul abia acum, însă e bucuros pentru că, între timp, tehnologia a mai avansat şi instalaţia pe care o va monta e cea mai performantă.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei de Protecţie a Mediului Bistriţa-Năsăud care răspund de Programul „Casa Verde”, în 2011, s-au depus 338 de cereri. În anul respectiv, au ajuns să fie analizate 62, au primit aprobare 54 şi opt au fost respinse.

„Acum, la trei ani de la debutul acelei sesiuni, a reînceput analiza dosarelor restante, din judeţul nostru fiind aprobate 87 de cereri, suma fiind de 552.000 de lei pentru primul calup de dosare aprobate din cele restante. Instalaţiile pentru care au putut opta în 2011 beneficiarii au fost: panouri solare, care furnizează apă caldă, pompele de căldură sau centralele termice care funcţionează cu diverse tipuri de deşuri: peleţi, tocătură lemnoasă, pe deşeuri agricole, forestiere şi silvice. La noi, 99% au ales panouri soloare şi pentru că unii şi-au instalat deja centrale, iar cel mai imporatnt este că nu mai există factură pentru apă caldă. Şi în timpul iernii, din câte am aflat de la cei care montează astfel de instalaţii, când temperatura scade, apa caldă îţi vine la robinet, la 18 grade. Să ştiţi că, de la nivelul anului 2011, tehnologia a evoluat foarte mult. Ce se promitea atunci, performanţele calorice, termice, au evoluat şi acum deja vorbim de alte performanţe, iar oamenii sunt foarte bmulţumiţi că şi în timpul iernii pot folosi apa caldă. Acum poţi locui într-o zonă muntoasă cum e Valea Bârgăului, să-ţi montezi un panou solar care să-ţi asigure necesarul de apă caldă pentru familia ta”, au declarat sursele citate.

Întrucât judeţului nostru i-a fost alocată suma de 1,5 milioane de lei pentru Programul „Casa Verde” există şanse ca şi alte persoane carea u depus cereri să primească veşti bune în acest sens. Zilnic, la uşile APM bat alţi bistriţeni care se interesează când se pot depune noi cereri, însă reprezentanţi agenţiei estimează că abia anul viitor se va deschide o nouă sesiune.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS