Economie

Ce indemnizații vor fi plătite în acest an la nivelul lunii noiembrie 2024

Prin ”ordonanța-trenuleț”, s-a stabilit că, odată cu salariile și pensiile, în anul 2025 îngheață și o serie de indemnizații, care vor fi acordate la nivelul plătit în luna noiembrie 2024.

Ordonanța aprobată de Guvern prevede:

Cuantumul brut al indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna noiembrie 2024 în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publică şi funcţiile asimilate acestora, prevăzute în anexa nr. IX la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, se menţin la nivelul aferent lunii noiembrie 2024.

Pentru personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare, care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut, se menţin la nivelul lunii noiembrie 2024.

În anul 2025 se menţin în plată la nivelul acordat/cuvenit pentru luna noiembrie 2024:

a) indemnizaţiile prevăzute de Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare;

b) indemnizaţiile prevăzute de Ordonanţa Guvernului nr. 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

c) indemnizaţiile prevăzute de Legea nr. 309/2002 privind recunoaşterea şi acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, cu modificările şi completările ulterioare;

d) indemnizaţia prevăzută de Legea nr. 109/2005 privind instituirea indemnizaţiei pentru activitatea de liber-profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România, republicată;

e) indemnizaţia preşedintelui Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice, prevăzută de Legea nr. 16/2000 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional al Organizaţiilor de Pensionari şi al Persoanelor Vârstnice, republicată;

f) indemnizaţiile acordate membrilor Academiei Române, membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, membrilor Academiei de Ştiinţe Medicale din România, membrilor Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi membrilor Academiei de Ştiinţe Tehnice din România;

g) sprijinul material acordat urmaşilor membrilor Academiei Române şi urmaşilor membrilor Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România;

h) indemnizaţiile stabilite în baza Legii recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977 nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

i) ajutorul lunar pentru soţul supravieţuitor, acordat în temeiul Legii nr. 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor, cu modificările ulterioare;

j) indemnizaţiile reparatorii lunare, potrivit art. 4 alin. (2) şi art. 7 din Legea nr. 226/2011 privind reparaţiile morale şi materiale pentru fostele cadre militare active, îndepărtate abuziv din armată în perioada 23 august 1944 – 31 decembrie 1961, cu modificările şi completările ulterioare;

k) drepturile prevăzute de Legea nr. 168/2020 pentru recunoaşterea meritelor personalului participant la acţiuni militare, misiuni şi operaţii pe teritoriul sau în afara teritoriului statului român şi acordarea unor drepturi acestuia, familiei acestuia şi urmaşilor celui decedat, cu modificările şi completările ulterioare.

l) alocațiile de stat pentru copii, reglementate de Legea nr. 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

(1) În anul 2025, rentele viagere prevăzute la art. 64 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, se acordă în cuantumul aflat în plată în luna noiembrie 2024.

(2) Termenul prevăzut la art. II din Legea nr. 322/2022 pentru completarea Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1130 din 23 noiembrie 2022, cu modificările ulterioare se prorogă până la data de 1 ianuarie 2026.

(3) Prin derogare de la prevederile art. 5 alin. (1) din Legea nr. 118/2002 pentru instituirea indemnizaţiei de merit, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025, cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit se menţine la nivelul din luna noiembrie 2024, de 6.240 lei.

5 comentarii

  • Ce fericire vine peste noi, coboara pe toate paraiele ca un puhoi! Se mentin toate pomenile la nivelul lunii noiembrie 2024. Asta inseamna ca lor li se pare ca in noiembrie treaba a stat destul de bine (pentru ei) astfel ca ar putea fi perpetuata pe termen nelimitat. Nu, tovarasi, problema este tocmai jaful ordinar, nesimtit pe care l-ati facut inclusiv in noiembrie! Nici o taiere, nici o reducere, tovarasi! Dati in continuare din banii platiti de noi salariile de zeci de mii de euro pe luna tuturor politrucilor pe care i-ati abonat la consilii de administratie, AGA, cenzori, auditori la firme de stat, dati pensiile speciale tuturor leprelor politice care au parazitat bugetul de stat si pana acum, tuturor incompetentilor pe care i-ati numit in functii de conducere in institutiile publice fara sa vorbiti nimic despre oprirea scurgerilor pe calea licitatiilor trucate, preturilor exorbitante ale tuturor lucrarilor si achizitiilor publice. Nu aveti de gand sa va opriti din jaful ordinar al banului public si ne cererti noua solidaritate: noi sa platim si voi sa furati! Leprelor!

    21
  • “Indemnizații de epocă: de la Zamolxe la „Trenulețul” guvernamental”

    Cu asemenea indemnizații, parcă ne-am întors în vremea dacilor, unde Zamolxe decidea solemn cine primește un ciubăr de vin și cine cară căprioara pentru ospățul tribal. Între timp, guvernul nostru a înlocuit Lupul Dacic cu Lupul Birocratic – o fiară care mușcă doar din buget și care nu lasă nimic în urmă. Dacă tot se numește „trenuleț”, mă întreb de ce nu funcționează și pe abur, ca vechile locomotive CFR? Ar fi o paralelă perfectă cu politica de azi: mult fum, zgomot infernal și o viteză mai mică decât a unui dac pe jos, încărcat cu AUR.

    Și dacă tot ne inspirăm din trecut, de ce nu reînvie guvernul tradiția dacilor de a decide totul în jurul focului sacru? Poate la următoarea rectificare bugetară aducem și un preot al vremii să binecuvânteze bugetul cu o blană de urs, că altceva în mod sigur nu iese din această „măreață” viziune strategică.

    9
    1
  • Astia de la guvernare sunt foarte inteligenti ca ne da timp sa gandim pana la alegeri!
    Oare in conditiile astea cand ei isi TRAG de partea lor bugetarii nu ne ramane decat sa votam in alta parte.

    4
    1
  • Da, bugetaru-i important, pe primul loc, ce se întâmplă cu statul la stat pe bani mulți dar făcuți de alții.
    Iar la restul ghinion, nu le îngheață salariile, le scad chiar, cel puțin în sectorul IT cu sume între 650-1200 lei..dar vai, nu discuta nimeni asta.
    ca sa para într-o notă buna, sa pară că ordonanța asta e ce trebe, nu e afectat nimeni :)) de ce nu-și taie Ciolacu din salar? Că el a adus performanța asta cu aceste cheltuieli nesustenabile…cine-i vinovat plătește cu procent din salar, ca la privat, ai greșit, ai platit :))
    De restructurări nu zice nimeni nimic că e greu sa dai neamurile din sistem afara :))
    Lumea ar fi împăcată cu aceasta ordonanță daca ar fi incercat macar să facă restructurări și ar știi că se duc într-o directie buna banii astia, dar fiind un procent de nici 1% că sa acopere datoriile, par niște bani luați dintr-o parte și dați într-o altă parte, iar pe termen lung nu e deloc sustenabil. Ei vor crește în continuare taxele și vor inventa altele ca să-și poată plăti încă o lună salariile.
    Iar ei well pare că nu sunt deloc pedepsiți, pare că noi dam prime statului pentru incompetență:))
    Intrebarea e până când vor tăcea și vor mai suporta oamenii? Unii au plecat și s-au resemnat și nu se mai întorc decât ocazional într-un concediu, mulți au plecat spre tari mai civilizate, cu economie mai stabila, unde ai un salariu decent și se vede ce se fac cu banii plătiți.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.