Copreşedintele PNL Alina Gorghiu le-a transmis liberalilor, printr-o scrisoare, că PNL va susţine Guvernul tehnocrat care este însă unul de tranziţie, precizând că liberalii trebuie să formeze o majoritate pro-guvernamentală şi să nu lase PSD să facă agenda parlamentară:
”Colegi liberali,
România are un nou guvern, un guvern tehnocrat condus de Dacian Cioloș. Guvernul Ponta s-a prăbușit sub greutatea propriilor greșeli și sub presiunea oamenilor revoltați în urma tragediei de la Clubul Colectiv. Cetățenii au dat un semnal clar că vor în România o administrație mai competentă, mai corectă și mai eficientă.
Plecarea guvernului Ponta a fost un lucru bun. S-a încheiat o guvernare care a condus România în stil electoral, tăind fondurile pentru investițiile în infrastructură, neglijând educația și sănătatea și favorizând măsuri pe termen scurt cu riscul dezechilibrelor economice. În plus, PSD a pierdut capacitatea de a mitui și de a șantaja aleșii locali, iar acest lucru e un câștig și pentru România, și pentru PNL. În același timp, trebuie să spunem clar că fostul guvern a plantat câteva bombe cu ceas în economie; vedem problemele legate de furnizarea căldurii din București, vedem situația falimentară în care se află companiile din zona energiei. Viitorul guvern trebuie să abordeze ceea ce a stricat sau a amânat guvernul Ponta, iar oamenii trebuie să înțeleagă că problemele nu au apărut din senin.
Stimați colegi, guvernul tehnocrat va avea susținerea Partidului Național Liberal. E o variantă categoric mai bună pentru România decât precedentul guvern. Nu știm în ce măsură va susține PSD acest guvern, dar noi, liberalii, trebuie să o facem și o vom face. Acest lucru nu va exclude monitorizarea atentă a deciziilor guvernului și semnalarea lucrurilor pe care le vom considera importante.
Guvernul tehnocrat este însă un guvern de tranziție, nu o soluție permanentă. Soluția trebuie să vină tot de la partide, în urma alegerilor. Dar trebuie să înțelegem exact că oamenii nu mai vor doar o schimbare de partide, ci și o schimbare în partide.
PNL este acum mai aproape de guvernare decât înainte, dar nu poate ajunge să guverneze România decât pe baza votului popular. Trebuie să primim încrederea oamenilor pentru a guverna, iar pentru asta trebuie să luăm decizii care să convingă. Partidul Național Liberal are obligația să arate că știe să continue reformele interne și că are o agendă clară pentru reformarea societății. Trebuie să ne însușim reformele cerute de oameni în stradă; știm cu toții că există așteptări dinspre noi, nu dinspre PSD.
Mă aștept însă că PSD să privească venirea noului guvern drept sinonimă cu o intrare în opoziție. Această optică se poate manifesta prin demagogie la nivel parlamentar, demagogie care va trebui combătută. Nu putem lăsa PSD să facă agenda parlamentară și să utilizeze majoritatea parlamentară de până acum pentru a controla Parlamentul. PSD trebuie trimis în opoziție în Parlament, altfel nu va trece mult timp și se vor vedea încercări directe sau indirecte de a sabota guvernul. Nu e de-ajuns să oferim guvernului susținere minoritară din Parlament, ci trebuie să creăm o majoritate pro-guvernamentală în jurul PNL în ambele Camere.
Susținem, deci, noul guvern și rămânem adversarii politici ai PSD. Vom continua, de aceea, să cerem public depesedizarea administrației publice, iar același lucru trebuie să facă în mod apăsat și organizațiile județene PNL. Nu putem avea o administrație ca un tort cu glazură tehnocrată, dar cu ingrediente pesediste.
În același timp, vă solicit tuturor să înțelegeți că operăm într-un context de incertitudine, neobișnuit. Acum delimitarea între putere și opoziție nu mai e așa de netă și vă recomand de aceea prudență și atenție. În raport cu PSD, vor conta în mod egal fermitatea și inteligența.
Stimați colegi liberali, luni s-a împlinit 1 an de la victoria liberalilor în alegerile prezidențiale, de la alegerea domnului Klaus Iohannis în funcția de președinte al României. Românii au dat un mesaj clar pentru înnoire și reformă, sub semnul căruia stă și va sta activitatea noastră politică. La 1 an de la câștigarea alegerilor, parteneriatul cu președintele Iohannis rămâne fundamental pentru partid. Avem acum șansa să lucrăm mai bine cu președintele României, creând un triunghi al colaborării PNL – Guvern tehnocrat – Președinte. Vom duce această colaborare la un nivel superior după alegerile parlamentare, când vom putea asigura o colaborare PNL – Guvern liberal – Președinte.
Stimați colegi, urmează o perioadă foarte importantă pentru partidul nostru. Trebuie, de aceea, să fim uniți, să fim responsabili și să înțelegem ce ne cer românii. Am încredere în dumneavoastră, am încredere în PNL și știu că împreună putem schimba în bine România”.
Foto: arhivă
BAIUL mare este ca totul este de tranzitie, si nu este o solutie finala. Iara ne vom intoarce la vechile metehne ale partidelor politice organizate in stil mafiot, care asigura slugilor lor posturi cheie in asa zisele DECONCENTRATE, Asa ca numai STRADA este singurul adversar de temut pt. politruci si sistemele lor ANTI- ROMANESTI. Marele istoric FLORIN CONSTANTINIU spunea; ( TURCII si TATARII, UNGURII si RUSII, nu au produs la un loc atata rau ROMANIEI ca proprii politicieni ). Cum suna ???
Foarte apasat, domnule politician ecologist!
Bine zici tu Alinuta. Dar la institutia numita DNA pe ce usa ai intrat si cand o sa te cheme pe usa principala?
Imi vine sa vomit cand aud ce vorbeste aceasta femeie…..ca leader nu o pot numi.
Draga Domnule COCO; numai asa apasat se poate obtine si intelege ceva ce trebuie sa spui in aceasta tara capusata de mafioti. Vreau sa va informez ca la ora actuala nu mai detin nici o functie politica in partidul meu PER. In 26 feb. 2015 mi-am dat demisia si au fost alesi alti 11 noi colegi pe functii politice. Sunt membru simplu cotizant. Am renuntat de doua ori si la fotoliul de consilier local, in favoarea lui GAGEA si ICLENZAN, pt. ca asa am promis. Ca sa stiti din start ce fel de om sunt si sa va dati seama ca nu am nevoie sa ma agat de nici o functie. Chiar detest puternic asemenea apucaturi. VIATA LUNGA D-le COCO !!!
Vai domnule Balan cum suna ….” Partidul MEU ” , am mai auzit ceva asemanator …” Guvernul MEU ” …. Luati-le acasa . 🙂
Nu credeti ca sunt prea multi la masa aceea ?
D-le FLAVIUS, aveti dreptate. Am exagerat din dragoste pt. ECOLOGIE, nu pt. partid.
E ok , domnule Balan , am inteles contextul , si ca lipseau doua cuvinte dupa ” partidul meu ” si anume ” de suflet ” . Cu o mica corectare nu cred ca v-am ranit foarte grav , oricum se pare ca sunt singurul care am dat like. Succes si atentie sporita pe viitor , interpretarile sunt infinite. 🙂
Domnule FLAVIUS, va consider deja un prieten. O ZI MINUNATA sa aveti !