Actualitate Economie

Ce le răspunde SGA oamenilor din zona Becleanului care cer închiderea balastierelor

Sistemul de Gospodărire al Apelor Bistriţa-Năsăud va face un control în albiile Someşului Mare şi a Şieului ca să vadă dacă balastierele de la Cociu şi Beclenuţ funcţionează în conformitate cu legea. În cazul în care vor fi descoperite nereguli, firmele Comlorela şi Symmetrica riscă amenzi sau chiar sistarea activităţii.

L-am întrebat pe Petru Drăgan ce le răspunde semnatarilor petiţiei. „Noi vom cerceta povestea asta. Nu e de ieri, de azi, e de mai mult timp.  Referitor la faptul că a crescut adâncimea Someşului este de 15 metri nu are cum să fie aşa. Talvedul nu are cum să coboare atât având în vedere că stratul de balast e relativ mic, iar a ajunge la o asemenea adâncime de 15 metri e nerealist”.

În ce priveşte afectarea stratului freatic, Petru Drăgan a spus că e vorba de un cumul de factori. „Scăderea nivelului apelor în fântâni vine după doi ani de secetă. Au mai secat fântânile şi pe cursul superior al Someşului Mare unde nu sunt balastiere. Un efect cumulat s-ar putea să existe. O să facem o încercare mai serioasă de determinare a cauzelor. Avem oameni în teren şi vrem să identificăm punctele nevralgice semnalate de cetăţeni”, a declarat Petru Drăgan.

El a adăugat că nu poate fi dat un răspuns clar semnatarilor „plângerii” decât în urma unui studiu amănunţit din care să reiasă dacă, într-adevăr, aceste zone în care sunt balastiere s-a făcut drenajul pânzei freactice din cauza lucrărilor de la bastiere.

L-am întrebat pe Petru Drăgan dacă sunt periculaose balastierele pentru albiile râurilor. „Atât timp cât exploatarea se face în conformitate cu prevederilor legale nu sunt periculoase. Se dau avize de exploatare, dar numai în urma unor studii. dacă aceste studii sunt făcute cu competenţă şi vă asigur că sunt, nu sunt pericole. Mai apar situaţii de indisciplină, dar noi am încercat să restrângem aceste fenomene mai ales de la cei care exploatează balast. Dacă vom sesiza că există riscul punerii în pericol a unor obiective, inclusiv case de locuit şi altele, vom opri activitatea”, a răspuns el.

În ce priveşte cele două balastiere reclamate, Petru Drăgan a spus că nu crede că se va impune oprirea activităţii acestora întrucât „exploatează în baza avizului”.

„Noi putem face efectiv un control asupra albiei minore. Celelalte, albia majoră sau terasa, sunt de competenţa Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale. Dacă cele sesizate de cetăţeni sunt adevărate, firmele riscă amenzi, sesizarea celor de la Mediu, oprirea activităţii şi cred că aceasta este cea mai dureroasă fiindcă asta îi ţine în viaţă”, a declarat Drăgan.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.