Cei patru bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 71 de ani, trei din Romuli și unul din Coșbuc, care sunt acuzați că au rănit și schingiuit un cal pentru a fi folosit ca momeală pentru animalele sălbatice sunt cât se poate de liberi.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, Crina Sîrb, a declarat pentru Timp Online că doi dintre bărbați, de 34, respectiv 38 de ani, ambii din Romuli, reținuți de polițiști pentru comiterea infracțiunii de rănirea și schingiuirea animalelor, faptă prevăzută de Legea 205/2004 privind protecția animalelor, au fost prezentați Parchetului cu propunerea de control judiciar.
”Unul dintre cei doi a primit control judiciar pentru 60 de zile. Față de ceilalți nu au fost dispuse măsuri, fiind cercetați în continuare în stare de libertate”, a spus Crina Sîrb.
Reamintim că patru bărbați cu vârste cuprinse între 34 și 71 de ani sunt acuzați că au rănit și schingiuit un cal pe un fond de vânătoare pentru ca acesta să atragă sălbăticiuni în bătaia puștilor.
Doi dintre ei au fost reținuți pentru 24 de ore în arestul Inspectoratului de Poliție Județean Bistrița-Năsăud. Alți doi bărbați, ambii de 71 de ani, din localitățile Romuli și Coșbuc, au fost cercetați inițial în libertate după ce asupra lor plana suspiciunea că în 7 septembrie ar fi rănit și schingiuit un cal care, cu ocazia cercetărilor efectuate, a fost găsit decedat într-o pădure de pe raza localității Romuli, existând suspiciunea că urma să fie folosit în scop de braconaj.
În urma controlului autoturismului unui bărbat de 71 de ani din Romuli, paznic de vânătoare, polițiștii au descoperit o armă letală cu destinația vânătoare, neînscrisă în ordinul de serviciu al acestuia, fiind astfel extinse cercetările și pentru comiterea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor.
De asemenea, polițiștii au demarat cercetările pentru comiterea infracțiunilor de amenințare și răzbunare pentru sprijinul acordat justiției, întrucât, după conducerea persoanelor implicate la sediul Poliției, un apropiat al uneia dintre acestea i-ar fi amenințat pe cei doi bărbați care au filmat și transmis în mediul online imaginile.
Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bistriţa-Năsăud a transmis într-un comunicat că ”s-a autosesizat cu privire la informaţiile apărute în presă în legătură cu posibile fapte penale săvârşite pe un fond de vânătoare situat pe raza comunei Romuli”:
”La data de 9 septembrie, inspectorii DSVSA Bistriţa-Năsăud au efectuat verificări la faţa locului, ocazie cu care animalul a fost găsit decedat. S-a procedat la citirea numărului de identificare (microcip) al cabalinei respective în vederea stabilirii proprietarului. În Baza de Date a Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie s-a identificat prorietarul cabalinei cu numărul respectiv de identificare, iar datele au fost comunicate reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud. DSVSA va efectua în continuare verificări şi va dispune măsuri, în conformitate cu competenţele care îi revin conform dispoziţiilor legale. Apreciem buna credinţă a cetăţenilor care sesizează nereguli privind protecţia şi bunăstarea animalelor şi îi încurajăm, ca de fiecare dată când observă astfel de fapte, să sesizeze de îndată autorităţile pentru a se interveni urgent”.
VEZI ȘI:
Motto:
„Pe mine m-ai omorât,
Dar cu calul ce-ai avut?”
(Cântec popular)
……………………..
Iar pe plan local,
Scheaună vocal,
Un fel de șacal
Cu bot vertical:
„U-u-u un cal…
Bietul animal
Turtit în asemenea hal
În asemenea hal
U-u-u un cal…
Turtit în asemenea hal…”
(Cf. Aurel Baranga)
Și eu aș vrea să știu ce li se întâmplă acelor oameni care omoară ZILNIC milioane de porci, viței, pui, miei. Sau e ok să omori și să halești milioane de animale. Dar să omori un cal bolnav e crimă. În rest e normalitate. Mai vreau să știu ce li se întâmplă acelor oameni care omoară copiii nenăscuți în pântecele mamelor. E normal să strivești gâze lăsate de Dumnezeu, e normal să omori OAMENI în Afganistan sau Irak. Dar să omori un cal paradit nu e. Felicitări justiției.
Căpățînă goală….du te și te caută la cap poate mai ai șanse de vindecare….!!!!
La Bistrița mâncătoria este generală, prin toate instituțiile. Bistrițenii se mănâncă ei între ei pe baza unei cutume foarte vechi, de când lumea: mănâncă-l, preia-i toată energia! Un bătrân de pe Valea Sălăuței mi-a spus într-o zi: „Mulți calibani aveți și mnilorvoaste la Bistrița”. Nici până azi nu știu dacă moșul se referea la canibali sau la talibani. Mă lămuriți dumneavoastră?
Din pacate nu e vorba doar de un cal chinuit, ci de fenomen, ce prin chinuirea animalelor si prin nepasarea, incompetenta si lasitatea autoritatilor reflecta cel mai bine primitivismul, starea bolnava si mediocra, lipsa nivelului de cultura, responsabilitate si civilizatie. De exemplu: azi e impuscat un ciine de un bolnav mintal sau drogat, nu e mare lucru, dar cine imi garanteaza ca miine nu va fi copilul meu impuscat de aceeasi arma? Cine e de vina? Binenteles ca nu autoritatile, nu bolnavul, nu societatea, nimeni…. doar copilul, ca a fost la momentul nepotrivit, la locul nepotrivit, nu? Deci ca si fenomen este o problema reala. Repet: neimplicarea autoritatilor sau nepasarea oamenilor, neaplicarea sau ocolirea legii, lipsa unor modele sanatoase in familie si societate creeaza monstrii si duc la astfel de cazuri.
Doar in tara asta se intampla mizerii dinastea iar autoritatile sunt fara vlaga. Daca se intampla in alta tara civilizata erau arestati pe loc nu deloc ca la noi. Un stat mediocru in care oamenii fac ce vor fara fie trasi la raspundere. Am vazut pe animal planet cum politia animalelor aresteaza pe bsnda rulanta indivizi care isi bat joc de animale…. la noi totul este medieval.
Totul este un caracal in tara asta iar bugetarii din politie si justitie asteapta minivacanta.
Vanatoarea, intre normalitate si abuz
Vanatoarea, ca preocupare perpetuata de-a lungul istoriei umanitatii, nu este considerata un abuz, intrucat initial aceasta avea un scop foarte precis, acela de a asigura resursele de hrana necesare existentei omului.
In prezent, ea nu se mai subscrie acestui scop, iar orice forma de exces sau abuz prin provocarea suferintei animalului pana la deces poate fi considerata semnalul unei personalitati sadice.
Vatamarea animalelor, semnul unor dezechilibre psihice
La adulti, agresivitatea in forma ei pura, manifestata prin vatamarea intentionata a animalelor, trebuie tratata cu toata seriozitatea, fiind un semnal clar al unor tulburari si dezechilibre de natura psihica. Astfel de comportamente devin componenta patologica a unei structuri de personalitate, cu efecte grave in plan social, relational sau emotional.
Pașilor si nemernicilor, ati dat liber unor bestii cu chip de om, azi maine o sa omoare oameni.
Unde fabricați deciziile pe care le dati in diferite procese?
Se stie ca totul vine de sus.
RUSINE SA VA FIE SI SA AVETI ACEIASI SOARTA.
Agresivitatea la adresa animalelor poate fi o forma de manifestare a tensiunilor emotionale acumulate in timp si neexprimate. Reprimate in timp astfel de emotii negative duc la refulare prin cruzime fata de animale. De asemenea, astfel de comportamente pot fi insusite prin imitatie. Daca cel mic a trait experiente violente in mediul familial, fiind martorul sau victima unor scene de violenta in familie, va replica astfel de comportamente in afara caminului prin agresarea sau pedepsirea animalelor. Astfel, abuzul la adresa animalelor devine semnul unui comportament invatat si imitat.
Cea mai mare parte dintre cei care abuzeaza animalele, dovedesc lipsa de control sau slabiciune in alte arii ale vietii personale, se simt invalidati din punct de vedere social, relational, emotional, financiar sau profesional si cauta sa depaseasca aceasta slabiciune, exteriorizandu-si tensiunile in directia agresarii unor “parteneri” aflati in imposibilitatea de a se apara sau de a se opune.
Am avea nevoie de o constientizare mai puternica a oamenilor cu privire la agresivitatea fata de fiinte mai slabe fie om sau animal. Suntem pusi sa vedem la stiri tot felul de agresiuni fata de semenii nostri, fata de necuvantatoare, dar nu se ia nici un fel de atitudine impotriva acestui comportament deviant. Ajungem sa credem ca asa trebuie sa fie.
Stimata Monica, in mod normal si sanatos aceasta constientizare se face prima si prima data in familie, daca parintii ar da si ar fi ei insusi exemple pozitive pentru copii. Mai apoi la scoala, daca invatatorii si profesorii ar avea acea vocatie, de a fi pedagogi consacrati, nu doar bugetari. Si cred ca am spus totul, analizand situatia actuala si nivelul de civilizatie a societatii noastre…Crunta realitate este ca in familie nu gasim modele de urmat…scuze, dar multi parinti habar nu au ce inseamna acest lucru…