Actualitate

Ce localități din BN cu grad de marginalizare peste medie și sever sunt în Planul Național de Mobilitate

Una din măsurile în vigoare pentru stimularea ocupării forţei de muncă se referă la stimularea mobilității forței de muncă. Noul pachet de mobilitate inclus prevede că primele de mobilitate se acordă, sub formă de subvenție, persoanelor care au domiciliul sau își stabilesc noul domiciliu în zonele prevăzute în Planul Național de Mobilitate care se aprobă și se actualizează prin hotărâre de Guvern, la propunerea Ministerului Muncii.

Stimularea angajatorilor și investitorilor care își desfășoară activitatea în zonele incluse în Planul de Mobilitate are rolul de a preveni depopularea acestor zone și de a da un impuls eforturilor de dezvoltare locală.

Localitățile din Bistrița-Năsăud incluse în Planul Național de Mobilitate ca având grad de marginalizare peste medie și grad de marginalizare sever sunt: Budești, Ilva Mare, Josenii Bârgăului, Livezile, Parva, Petru Rareș, Romuli, Teaca, Tiha Bârgăului, Târlișua, Urmeniș, Zagra, Dumitrița, Ciceu Mihăiești, Sîngeorz-Băi.

AJOFM Bistrița-Năsăud a trimis ANOFM o adresă prin care solicită includerea pe această listă și a altor localități cu grad mare de marginalizare, cum sunt cele din zona Rodna.

Prima de instalare – se va acorda persoanelor înregistrate ca șomeri care se încadrează într-o localitate situată la o distanță mai mare de 50 km față de cea în care îşi au domiciliul sau reședința şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau își stabilesc reședința în localitatea respectivă sau în localitățile învecinate acesteia. Prima de instalare se va acorda în două tranșe (50% data instalării și 50% după expirarea perioadei de 12 luni de la angajare), iar cuantumul acesteia este diferențiat astfel:

a) 12.500 lei pentru șomerii care se încadrează în muncă, într-o altă localitate şi îşi schimbă domiciliul sau reședința;
b) 15.500 lei pentru șomerii care sunt însoțiți de membrii familiei care își schimbă domiciliul;
c) în cazul în care ambii soți îndeplinesc condițiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi 3.500 lei;

Dacă angajatorul sau autoritățile publice locale sau centrale asigură locuință de serviciu sau suportă cheltuielile aferente din fonduri proprii sau fonduri publice, șomerii care se încadrează primesc o primă de instalare de: 3.500 lei pentru situațiile prevăzute la punctele a) și c); 6.500 lei pentru situația prevăzută la punctul b).

Persoanele care au locuința asigurată sau cheltuielile de cazare sunt suportate de angajator primesc prima de instalare într-o singură tranșă la data instalării.
Prima de instalare se acordă și persoanelor de cetățenie română care și-au exercitat dreptul la liberă circulație a lucrătorilor în Uniunea Europeană și Spațiul Economic European pe o perioadă de cel puțin 36 luni, în cuantumurile și cu respectarea condițiilor prevăzute de lege.

Prima de încadrare se va acorda, lunar, pentru o perioadă de 12 luni, șomerilor înregistrați care se angajează într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul stabil sau reședința. Cuantumul primei de încadrare se calculează în funcție de numărul de kilometri (0,5 lei/km, dar nu mai mult de 55 lei/zi) proporțional cu numărul de zile în care își desfășoară efectiv activitatea la angajator.

Din 3 decembrie sunt în vigoare o serie de măsuri care vin în sprijinul șomerilor și angajatorilor, pe care le puteți afla aici.

1 comentariu

  • oare pe ce criterii ,au fost stabilite aceste localitati? Eu cred ca cei din Livezile,Tiha ,Sg. Bai se simt jigniti sa-i consideri defavorizati iar loclitati cu adevarat sarace,cu multi romi.persoane in varsta si neajutorate sa le consideri instarite .Cred ca doua au fost motivele; 1) politice 2) incompetenta celor care au stabilit aceste criterii
    PAREREA MEA

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.